Kultura dhe arti, urë lidhje miqësie mes Bullgarisë dhe Shqipërisë

Fjala e Ambasadorit të Bullgarisë në Shqipëri me rastin e hapjes së ekspozitës së piktorit, Vassil Stoyev


Nga Ivaylo Kirov, Ambasadori i Bullgarisë në Shqipëri

Të dashur miq,

Dua të shpreh mirënjohjen time që sot e respektuat festën tonë – Ditën e arsimit dhe kulturës bullgare dhe shkrimit sllav (24 maj).

Dua të falënderoj Muzeun Historik Kombëtar – drejtoreshën znj. Entela Çipa dhe ish –drejtorin z. Dorian Koçi, pa ndihmën dhe mbështetjen e të cilëve nuk do të bëhej festa e sotme.

Një falënderim i veçantë për Z. Selim Hoxhaj, Konsullin e Nderit të Bullgarisë.

Ekspozita u realizua me idenë dhe ndihmën e rëndësishme të tij. Falënderoj edhe artistin e madh bullgar, z. Vasil Stoyev, i cili pranoi të na vërë në dispozicion veprat e tij dhe në këtë mënyrë të mundësojë shënimin e festës së kulturës bullgare në Tiranë.

Dhe gjithashtu, falënderoj kolegët e mi nga ambasada që bënë përpjekje të madha në mënyrë që të gjithë të jemi këtu së bashku.

Në këtë ditë përkujtojmë vëllezërit e shenjtë Kirill dhe Metodij, të cilët na dhanë germat dhe shkrimin në shekullin e largët të IX-të, si dhe të gjithë ata që në shekujt e mëpasshëm dhanë kontributin e tyre për letërsinë dhe arsimin bullgar.

Këtu dua të kthehem në historinë e përbashkët të popullit bullgar dhe shqiptar që ka lidhje me festën, për të cilën jemi mbledhur sot.

Dy dishepujt e vëllezërve Kirill dhe Metodij – Gorazd dhe Angelarij, janë varrosur në territorin e Shqipërisë, në qytetin e Beratit. Për shkak të veprimtarisë së tyre ata u shpallën shenjtorë nga Kisha Ortodokse. Sot varret e tyre vizitohen nga turistët bullgarë që vijnë në vendin tuaj të bukur.

E theksoj këtë lidhje historike mes dy popujve për të vënë në dukje se këtë vit festojmë edhe dy përvjetorë më të rëndësishëm – 110 vjet nga vendosja e marrëdhënieve diplomatike dhe 30 vjet nga nënshkrimi i Traktatit të Miqësisë dhe Bashkëpunimit.

Ekspozita e sotme është pjesë e aktiviteteve në kuadrin e shënimit të tyre.

Për më tepër, ju bëj me dije se momentalisht në Sofje po zhvillohet një koncert festiv i sopranos së madhe Ramona Tullumani, me të cilin Ambasada Shqiptare në Sofje, me idenë e Sh. S. Znj. Donika Hoxha, shënon dy përvjetorët.

Le t’i urojmë suksese!
Dua të them dhe diçka tjetër, me anëtarësimin e Bullgarisë në BE, alfabeti sllav, alfabeti cirilik, u njoh si alfabeti i tretë zyrtar, së bashku me alfabetin latin dhe atë grek.

Lidhur me këtë po shpreh shpresën time personale që së shpejti do t’ju mirëpresim, ju – miqtë tanë shqiptarë, si pjesë me të drejta të plota të këtij bashkimi.

Dhe në fund, por jo më pak me rëndësi – ne e zgjodhëm ekspozitën, artin figurativ si një mënyrë е shprehjes, e cila në dekadën e fundit është mënyra më e përhapur dhe më aktuale në Shqipëri!

Këlcyra është qyteti më i lashtë i Shqipërisë!

DODONA, sot ka vendlindjen, shtëpinë e saj me fakte dhe argumente dhe ajo është Këlcyra.

Global 360

Osmani i uron fitoren presidentit të Turqisë, Erdogan

Presidentja e Kosovës, Vjosa Osmani ka uruar presidentin e Turqisë, Rexhep Tajip Erdogan për fitoren e zgjedhjeve presidenciale.

Diplovista

Djali kujton historinë e nënës që u shpëtua në Shqipëri gjatë Holokaustit

Zëri i Amerikës interviston djalin Juta Gerechter, Benjy Neumman dhe familjarët e Njazi dhe Lisa Lotte Pilkut

Gjeopolitika

Dialogu dhe kooperimi Francë & Europë me Kinën si alternativë për paqe!

Presidenti i Republikës Franceze, Emmanuel Macron, realizoi në Kinë një vizitë treditore

OPED

Mid’hat Frashëri, diplomat, albanalog dhe antropolog i spikatur

Fjala në përurimin e vëllimit të tetë të veprës së zgjedhur të Mid'hat Frashërit.

Profil

Jepini pasaportën kuqezi “shqiptares” Yuri Kim!

Një portet i “paautorizuar” i Ambasadores Amerikane në Shqipëri, Yuri Kim.

Masmedia

”The Sun”: Shqipëria vendi i ri i pushimeve verore në Evropë

Mesatarisht, kostoja e jetesës në Tiranë është rreth 61 për qind më e ulët se në Londër.