Edward Lear, në territoret e Shqipërisë së sotme

Ditari i Lear “Journal of a Landscape Painter in Albania” është një libër udhëtimi klasik i cili la një gjurmë të veçantë në krijimin e imazhit dhe perceptimit të Shqipërisë në Angli

Albania, harta e Bünting dhe rikthimi në shtëpinë e përbashkët evropiane

Shqipëria tashmë nis udhëtimin drejt “tokës së premtuar” ashtu si Evropa në mitin e vjetër

Si përfundoi kostumi shqiptar i Bajronit në Muzeumin e veshjeve në Bath të Anglisë?

Vizita e Lord Bajronit dhe John Cam Hobhouse në Shqipëri gjatë vjeshtës së dytë të vitit 1809 hapi siparin e një sërë vizitash të tjera diplomatike, turistike e kulturore në kuadër të Grand Tourit anglez.

Asdreni, një nga mëtonjësit e parë të barazisë sociale në Shqipëri

Identifikimi shpeshherë me lavdinë perandorake të familjeve aristokrate shqiptare vazhdoi dhe pas pavarësisë

Portreti i Nolit në Muzeun Historik Kombëtar

Piktura e Fan Nolit është punuar në Shqipëri në vitin 1924 nga piktori Vangjel Zengo nga Dardha e Korçës

Mikel Maruli, humanisti arvanitas

Studiuesi Dr. Dorian Koçi është Drejtori i Muzeut Historik Kombëtar, Tiranë

Milosao, Princi i Skutarit të Moresë ose ringjallja e ndërgjegjes etnike të arbërve

Studiuesi Dr. Dorian Koçi është Drejtor i Muzeut Historik Kombëtar

Pse duhet ta lexojmë Andon Zako Çajupin?

Çajupi, së bashku me Naim Frashërin, e ngrenë ligjërimin folklorik në art.

Aleksandër Moisiu, njeriu që e merrte diellin me vete ngado!

Studiues. Drejtor i Muzeut Historik Kombëtar

Portreti i eruditit Faik Konica

Me rastin e 148-vjetorit të lindjes. Historia e kulturës shqiptare do të ishte e mangët pa personalitetin e Faik Konicës