Aubrey Herbert, diplomati anglez që ndihmoi Shqipërinë në Konferencën e Londrës

Koloneli Aubrey Herbert me ndihmën e paçmuar ndaj delegacionit tonë në Londër në vitet 1913-1914

Holokausti nazist, Dom Shtjefën Kurti i shpëtoi hebrenjtë duke i kthyer në katolikë!

Si famulltar i Kishës Katolike të Tiranës, Dom Shtjefën Kurtit dha kontributin e tij për shpëtimin e hebrenjve

Historia e panjohur e Abdyl Banushit, agjentit të përgatitur nga CIA, për t’i bërë atentat Enver Hoxhës

Publikohet historia e panjohur dhe e rrallë e Avdul Hakan Banushit me origjinë nga fshati Golem i Gjirokastrës

Vajza e shpëtuar hebreje rikthehet pas shtatë dekadash: Nuk do të vdisja pa i takuar

Sonja Adishe ishte vetëm dy vjeç kur familja e saj e kërcënuar nga nazistët gjeti strehë në shtëpinë e Agostin Çiftjes në Shkodër. 74 vjet më pas, ajo rikthehet në Shqipëri për të takuar familjarët Çiftja që i quan “vëllezër”.

Pietro Porcinai, arkitekti i famshëm italian i Kompleksit të Gjelbërt të Pallatit Presidencial në Tiranë

I vlerësuar për veprat, studimet dhe botimet në fushën e peizazhit natyror, Pietro Porcinai,  hyn në elitën botërore të arkitektëve të kopshteve dhe peizazheve dhe konsiderohet si më i shquari i kësaj fushe në shekullin e kaluar në Itali dhe në botë.

Francesco Crispi, kryeministri arbëresh i Italisë

Crispi kishte origjine te paster arbereshe. Ai ka qene per 6 vite Kryeminister i Italise ( 1887- 1891 dhe 1893-1896).

“La France”: Turhan Pasha, diplomati i zgjuar shqiptar që besonte te Princ Vilhelm Vidi

Gazeta franceze “La France” ka botuar intervistën ekskluzive me Turhan Pashë, asokohe kryeministër dhe ministër i jashtëm i Shqipërisë.

Historia 2300-vjeçare e ilirëve të Nuristanit në Afganistan, zonës ku u vra Bin Ladeni

Historia e hulumtuar deri më sot tregon se këta janë pasardhësit e 6000 luftëtarëve ilirë të larguar nga shteti i tyre pas vrasjes së mbretit Kliti, nga Aleksandri i Madh, rreth vitit 300 para erës sonë.

Abdurrahman Abdi Pasha nga Peqini, komandanti i ushtrisë turke që pushtoi Hungarinë

Megjithëse pushtues, atij i është ngritur në vendin ku u vra, në “Buda Castle”, një vend-prehje i posaçëm me një dedikim impresionues: “Guvernatori i fundit i pushtimit 145-vjeçar të Buda-s, Abdurrahman Abdi Arnaut Pasha. Ra në këtë vend më 2 shtator 1686, kur ishte 70 vjeç. Ai ishte një armik hero. U prehtë në paqe!”