Në “FAKSIMILE”-n e Helidon Halitit, “Mjeshtër i Madh”

Helidoni, ky piktor magjik, të bën përvete me artin e tij.


Nga Librand Dhrami, piktor

Kisha shumë kohë, për mos të thënë dhe vite, pa marrë një udhëtim, ashtu vërtik, pikërisht për në Tiranë e për t’ju përkushtuar me kaq dashamirësi një eventi të tillë Arti, siç ishte ekspozita personale e Helidon Doni Haliti, “Mjeshtër i Madh” e për t’u bërë pjesë e këtij eventi dhe unë. – Fjala e dhënë , nuk tërhiqet , – thoshte im – atë .

E pikërisht , nën filozofinë e kësaj shprehje, e fjalës së dhënë se , – “do të vijë në ekspozitën tënde o Helidon Haliti”, e cituar aty në takimin tonë të papritur në Athinë, duhej t’i qëndroja konçiz.

Galeria “FAB”, e ndërtuar përbri Universitetit të Lartë të Arteve, do të bëhej shtëpia e dytë e radhës, jo vetëm për punët e këtij mjeshtri të madh por dhe për t’i bërë të gjithë bashkë njerëzit e mirë, siç shprehet dhe vet Ai.

 

Tablotë e Tij do të tërhiqen vëmendjen e shumë e shumë shikuesve, të artëdashësve të vërtetë por dhe të mediave të ndryshme.

Ashtu i emocionuar,që përse t’a fsheh, fillova të ndiqja me vëmendje punimet e vendosura me shije e ndriçuar nga një dorë teknike e veçantë.

Çdo pikturë,e një dimensioni përkatës shoqërohej nga një bllok i vogël shënimesh, disi i varur majtas apo djathtas,por që të tërhiqte vëmendjen e të bënte të udhëtojë në vargjet e poezisë filozofike e tepër jetësore, shkruar mbi të. Pikërisht kjo ishte dhe pikënisja e frymëzimi i autorit. Gërshetimi i të dy frymëzimeve shpirtërore At dhe bir. Dashuria që përshkruante çdo kush e që e transmetonin deri tek shikuesi e lexuesi, ashtu me frymëzimin e parë.
– Kam mbi treqind e ca blloqe trashëguar nga im-at, e që më bekojnë çdo ditë por ecurinë time, për të krijuar sa më shumë , shprehet Helidoni. Ekspresiviteti e larmia e ngjyrave, koloriti i gjetur, por mbi të gjitha vendosja e dy figurave simbol në veprat e tij, e dhisë dhe e nudos femërore, e sjellë këtu me gjenialitetin e saj,të jepnin mundësinë të udhëtoje brenda tyre e të bashkangjiteshe me të perceptuarit e kuptimit jetësor, gjë që Helidoni e transmeton me mënyrën e vet. Sepse jeta është një suprizë e, kështu, çdo artist e transmeton këtë me impresionin apo surealizmin që ndjen Ai. Dhe Helidoni, ky piktor magjik,e ka gjetur këtë mënyrë e, duke e trajtuar fuqishëm , të bën përvete me artin e Tij. Sigurisht, nën këtë nocion, shikuesit do të ishin të shumtë.

Aty nuk do të mungonte as vizita e Presidentit të Shqipërisë, Z.Barjam Begaj i cili shprehu mirënjohjen e thellë për mikun dhe artin e Tij.
Në morinë e shumtë të artdashësve, diku,nga një cep do të ishin dy sy të përlotur nga gëzimi e që do e ndiqnin në çdo moment . Ishin sytë e nënës së vet,të nënës së Tij që duke e puthur në ballë për një çast, i jepte bekimin e Saj, në prani të publikut. Të gjithë u emocionuam nga ky veprim i një nëne të mirë që të mëson të “gatuash” të ardhmen e vet me më të madhen dashamirrësi. E, ashtu i emocionuar dhe unë, mora rrugën e kthimit për në Athinë.

 

Kur ndez një dritë!

E ftuar në një familje hebrenjsh për të festuar një ditëlindje, një dritë të ndezur për Hanukkah.

Global 360

Greqia dhe Turqia nënshkruajnë deklaratën për marrëdhënie të mira fqinjësore

Kjo lëvizje vjen menjëherë pas vizitës shumë të ndjekur të presidentit turk Rexhep Tayip Erdogan në Athinë.

Diplovista

Moisiu: Greqia të ndryshojë sjelljen ndaj Shqipërisë!

Ish-presidenti i Shqipërisë Alfred Moisiu, intervistë për Euronews Albania

Gjeopolitika

Gjashtë shtetet e lëkundura, që do të vendosin për të ardhmen e gjeopolitikës

Cliff Kupchan është kryetar i institutit kërkimor “Eurasia Group”.

OPED

Kur ndez një dritë!

E ftuar në një familje hebrenjsh për të festuar një ditëlindje, një dritë të ndezur për Hanukkah.

Profil

Rauf Fico, diplomati brilant me vizion perëndimor

Rauf Fico përcaktoi juridiksionin e konsullatave shqiptare dhe Konsullatave të Nderit të Shqipërisë jashtë vendit.

Masmedia

Kur ndez një dritë!

E ftuar në një familje hebrenjsh për të festuar një ditëlindje, një dritë të ndezur për Hanukkah.