“Unit 8200”, njësia sekrete ushtarake që rrit gjenitë izraelitë

Njësia e super sofistikuar ku bashkohen ushtarakë, matematicienë dhe programuesë në fushën e teknologjisë së lartë


Nga Idan Tendler

Çfarë bën Izraeli, një vend i vogël me afërsisht 9.8 milionë njerëz, që prodhon më shumë startupe të teknologjisë dhe merr më shumë kapitale për sipërmarrje për banorë sesa çdo komb në botë? Pse një vend me pak burime natyrore ka më shumë kompani të listuara në NASDAQ se Evropa, Japonia, Korea, India të kombinuara?

Për të kuptuar suksesin e inovacionit të Izraelit, mos shiko më larg se Forcat Mbrojtëse të Izraelit dhe politikën e detyrueshme të vendit për shërbim për të rriturit e rinj. Për mua dhe mijëra sipërmarrës izraelitë si unë, udhëtimi ynë me startupet filloi në njësitë e teknologjisë së Forcave Mbrojtëse të Izraelit. Një njësi në veçanti është bërë një inkubator teknologjik pjellor, veçanërisht në fushën e sigurisë kibernetike: Njësia IDF 8200.

8200 është një njësi e veçantë, dhe në shumë mënyra, drejtohet si një startaup e teknologjisë së lartë. Fillon me gjetjen e talentit më të mirë. Zbuluesit e IDF krehin shkollat e mesme të vendit për të identifikuar kandidatët e mundshëm të lartë në një moshë të re. Ata targetojnë studentët me aftësi superiore analitike, të cilët mund të marrin vendime të shpejta dhe të punojnë mirë në një mjedis ekipi. Vetëm më të mirët dhe më të zgjuarit janë shpërndarë në këtë grup elitë të sigurisë kibernetike.

Në vend që të mbështeten në kërkimin dhe zhvillimin e jashtëm, teknologët e 8200 punojnë drejtpërdrejt me “klientët” e tyre (zyrtarët e inteligjencës). Të gjitha sistemet e teknologjisë së njësisë, nga analitika te minierat e të dhënave, interceptimi dhe menaxhimi i inteligjencës, janë projektuar dhe ndërtuar në shtëpi. Teknologët ulen krah për krah me përdoruesit e tyre në baza ditore për të siguruar që “produktet” e tyre i përmbushin kërkesat specifike të oficerëve të inteligjencës.

Një nga seancat më të hershme dhe më kuptimplotë gjatë trajnimit tim 8200 u mbajt në një ditë me shi më 1999. Në dallim nga disa nga shokët e mi të shkollave të mesme të cilët ishin tanimë të trajnuar në stadiumin në shkretëtirën e Negevit të ftohtë, Njësia 8200 u mbajt në klasa të ngrohta komode. Ishim një grup i fëmijëve 18-vjeçarë, të cilët, për disa muaj, do të udhëheqin operacione teknologjike inteligjente komplekse në ekuivalentin izraelit të NSA-së amerikane.

Në këtë kurs intensiv, mësuam se si të prodhojmë inteligjencë, të përdorim SIGINT-in më të përparuar (inteligjencën e sinjalit), të shfrytëzojmë teknikat e sofistikuara të të dhënave dhe të krijojmë teknologji shumë të avancuara. Në atë ditë të veçantë me shi, instruktorët tanë na drejtuan përmes një stërvitje simulimi.

Ata na dhanë me qindra copa të shkurtra imagjinare të inteligjencës. Secila prej tyre, brenda saj, dukej e parëndësishem. Shumë shpejt, megjithatë, njëri nga shokët e mi të klasës, një oficer i ardhshëm i inteligjencës, filloi të bashkonte pjesët e formueses misterioze që na u paraqit neve.

Ai bërtiti: “Një luftë është gati për t’u zhvilluar!”

Një debat intensiv shpërtheu mes pjesëmarrësve në lidhje me kuptimin e vërtetë të informacionit në dukje të palidhur që na ishte ofruar.

Instruktorët tanë kishin përdorur simulimin për të stimuluar një diskutim të nxehtë dhe, ndoshta më e rëndësishmja, një rast testimi për udhëheqjen. Ndërkohë që po flisim me pasion nëse një luftë do të ndodhte në gjendjen tonë imagjinare, instruktorët tanë ndikuan në mënyrë dramatike simulimin dhe përfunduan diskutimin. Ata na thanë se simulimi u bazua në ngjarje të jetës reale, dhe në të vërtetë, një luftë kishte shpërthyer. Shoku im i klasës kishte pasur të drejtë.

Ishte një mësim i rëndësishëm dhe i mrekullueshëm për shokët e klasës dhe për mua. Mësuam se suksesi në punën e inteligjencës kërkonte më shumë sesa thjesht disiplinë dhe profesionalizëm. Suksesi kërkoi të menduarit “out-of-the-box”, guximi për të kundërshtuar mençurinë konvencionale dhe një aftësi për të shmangur arrogancën. Një oficer i mirë i inteligjencës kishte nevojë të kuptonte kur të anashkalonte hierarkitë dhe të ishte i gatshëm të merrte rreziqe dhe të bënte gabime.

Sot, si CEO dhe sipërmarrës, është interesante të kthehesh prapa në kohën time të shpenzuar në njësinë 8200 të IDF-së. Ishte një përvojë formuese e të mësuarit që ndihmoi mua të më udhëzojë në punën time që çon në një rritje të shpejtë. Si të rinj pa përvojë universitare apo profesionale, ne kemi zhvilluar projekte komplekse teknologjike dhe nisëm startupe në baza të rregullta. Ne shpikëm praktikat më të mira në nxjerrjen e të dhënave dhe teknikat hetimore. Mësuam të pyesnim autoritetin dhe mënyrat tradicionale të të menduarit për të përmirësuar vazhdimisht rezultatet.

Ekipet tona punuan pothuajse 24/7 pa patur frikë nga sfidat me të cilat ballafaqoheshim. Dhe ne e bëmë atë për asnjë pagim. Ishte në 8200 ku unë mësova se pasioni për të shpikur fillon me udhëheqjen dhe vlerat. Fillon me besimin se ti ke një ndjenjë përgjegjësie dhe po bën diçka të rëndësishme që mund ta ndryshojë botën.

Vite më vonë, mblodha së bashku një grup prej veteranëve të 8200 për të themeluar Fortscale. Ne aplikojmë filozofitë, të mësuarit e avancuar të makinës dhe konceptet e ekzaminimi të të dhënave të nxjerra nga shërbimi ynë ushtarak për të identifikuar veprimtarinë e dëmshme të përdoruesve dhe zhvillimin e zgjidhjeve analitike së sigurisë.

Por përvoja jonë te njësia 8200 na mësoi shumë mësime më të vlefshme se sa teknikat dhe mjetet e sigurisë kibernetike. Mësuam se suksesi në fillimin tonë kërkon një gatishmëri për të marrë rreziqe të vazhdueshme në situata sfiduese, madje edhe kur ballafaqohemi me kundërshtarët kibernetik shtetërorë. Suksesi kërkon një dëshirë të vazhdueshme për të përmirësuar dhe mësuar nga dështimet.

Numri i shtuar i turistëve, Rrumbullaku me krerët e drejtorive vendore: Parësore, këshillimi dhe ndihma

Drejtori i Përgjithshëm i Policisë së Shtetit, Drejtues Madhor Muhamet Rrumbullaku, zhvilloi një takim me strukturat drejtuese të 12 drejtorive…

Global 360

Gërvalla: Përshpejtim i procesit të anëtarësimit në BE për ruajtjen e paqes në rajon

Ministrja e Punëve të Jashtme dhe Diasporës së Kosovës, Donika Gërvalla, mori pjesë në takimin e grupit “Miqtë e Ballkanit…

Diplovista

Bregu: Zero roaming me BE-në deri më 2027

Perspektiva e Bashkimit Evropian për Ballkanin Perëndimor nuk është më një proces datash, BE-ja po ndryshon, ndoshta duhet të ndryshohet…

Gjeopolitika

Pika të zeza apo të ndritshme?

Viti 2024 duket që do të shënjohet nga luftrat dhe zgjedhjet, të cilat do të ndikojnë në fatin e një…

OPED

Shqipëria, emigrantët dhe BE

Ndërsa procesi i votimit në vendet e BE edhe pak i afrohet fundit, pak ditë më parë kryeministrja e Italisë,…

Profil

Ibrahim Kodra, “poskubisti” i fundit në Europë

Kur ishte fëmijë, portreti që i bëri komandantit të xhandarmërisë së qytetit rezultoi fatsjellës për të.

Masmedia

Numri i shtuar i turistëve, Rrumbullaku me krerët e drejtorive vendore: Parësore, këshillimi dhe ndihma

Drejtori i Përgjithshëm i Policisë së Shtetit, Drejtues Madhor Muhamet Rrumbullaku, zhvilloi një takim me strukturat drejtuese të 12 drejtorive…