Çuçi: Shqipëria, kontribut real në sigurinë e unionit

Ministri i Brendshëm, Bledi Çuçi, mer pjesë në takimin e 43-të të policive të kryeqyteteve evropiane të zhvilluar në Tiranë.


Ministri i Brendshëm Bledi Çuçi mori pjesë sot në takimin e 43-të të policive të kryeqyteteve evropiane të zhvilluar në Tiranë.

Duke iu drejtuar drejtorë të policive të kryeqyteteve evropiane, Çuçi shprehu vlerësim për angazhimin në takim të përfaqësuesve nga 24 polici të kryeqyteteve të vendeve evropiane.

“Këtë platformë unë e konsideroj një mundësi të shkëlqyeshme për të diskutuar se si mund të bashkërendojmë punën me njëri-tjetrin për të rritur kohezionin e përpjekjeve për t’i shërbyer qytetarëve në vendet tona respektive, e kësisoj edhe në të gjithë kontinentin evropian”, u shpreh Çuçi.

“Jam i bindur që biem dakord se edhe pse ende jo një vend anëtar i BE, Shqipëria ka një kontribut real dhe të matshëm në sigurinë e unionit si pjesëmarrëse aktive në operacione të përbashkëta policore dhe adresimin e sfidave të tjera që lidhen me sundimin e ligjit, rendit e sigurisë publike. Shembull është fakti që vendi ynë qe i pari në Ballkanin Perëndimor që nënshkroi marrëveshjen me Agjencinë Evropiane të Rojës Kufitare dhe Bregdetare (FRONTEX), e cila vijon e ka rezultuar shumë e suksesshme në menaxhimin e kufirit dhe flukseve migratore që i drejtohen kufijve të jashtëm të Bashkimit Europian. Dihet gjithashtu gjerësisht fakti se ne e kemi kaluar tashmë prej kohësh fazën kur vetëm shkëmbenim informacione me partnerët tanë për hetimin dhe goditjen e grupeve kriminale. Sot jemi pjesëmarrës aktivë dhe me rol drejtues në Skuadra të Përbashkëta Hetimore dhe në operacione ndërkombëtare për goditjen e grupeve kriminale. Dhe kjo nuk është kurrsesi një fazë e rastësishme, por dëshmi domethënëse e besimit që është krijuar nga partnerët evropianë te Shqipëria, gjë e cila na vesh edhe më shumë me përgjegjësi”, – tha Çuçi.

Po ashtu, Çuçi tha se “ne sot jetojmë në një botë dinamike e me kufij fluid, me rreziqe hibride e në evolucion të shpejtë, ku edhe krimi i organizuar është një aktor i cili nuk njeh shtet a pasaportë”.

“Një fenomen i këtyre përmasave mund të luftohet vetëm nëse bashkërendojmë forcat dhe kapacitetet tona në po të njëjtën mënyrë, pa kufij dhe pasaporta. E me këtë vizion në mëndje, mund të them me krenari se Policia e Shtetit Shqiptar është sot ndër institucionet më të besueshme nga publiku, e konfirmuar kjo edhe sipas studimeve të realizuara nga vendet tona partnere. Vitet e fundit kemi afruar rreth 3 mijë të rinj duke ulur moshën mesatare të efektivëve tanë, trend që do ta ruajmë për të arritur te mesatarja e vendeve të BE-së. Njëherësh ne jemi tejet të fokusuar tek rritja e cilësisë së edukimit dhe trajnimit policor për të rinjtë që i bashkohen shërbimit. Këtë ambicie po e konkretizojmë me partnerë si Italia, në mënyrë që Akademia e Sigurisë të jetë në rangun e simotrave të saj evropianë”, – tha ai.

Tirana mirëpriti sot Konferencën e drejtuesve të Policive të Kryeqyteteve Europiane.

Kënaqësi të merrja pjesë në këtë…

Posted by Bledi Çuçi on Wednesday, April 19, 2023

Gjithashtu, Çuçi foli për sfidat e Policisë së Shtetit, duke e vënë theksin te domosdoshmëria e teknologjisë për rritjen e cilësisë dhe uljen e kriminalitetit.

“Sfidë për ne ka qenë shtrirja tërësore e modernizimit të Policisë së Shtetit përmes investimeve në teknologji dhe pajisje inteligjente. Askush më mirë se ju se di që vetëm përmes avantazheve që krijon teknologjia, vende të vogla si Shqipëria mund të bëjnë kapërcime domethënëse dhe të rrisin cilësisht punën në drejtim të uljes së kriminalitetit në të gjitha format e tij. E megjithatë, ne jemi të ndërgjegjshëm që rritja e bashkëpunimit dhe nivelit të modernizimit në punën operacionale, krijon edhe risqe të reja që lidhen me sigurinë sidomos në sferën virtuale, çka kërkon vëmendjen tonë të përbashkët. Krimi kibernetik po shndërrohet në një formë të re tejet të sofistikuar që po sfidon çdo ditë agjencitë tona ligjzbatuese dhe cenon sigurinë e qytetarëve. As Policia e Shtetit Shqiptar nuk qe imune ndaj agresioneve kibernetike të këtillë lloji. Ndaj ne kemi nisur një etapë të re dhe të vështirë investimesh të mbrojtjes kibernetike. Ky është një proces i gjatë dhe ku natyrisht ekspertiza e lartë evropianë nga vendet tuaja është e mirëpritur. Me këtë panoramë jam i bindur se dita do të vijojë në formë të frytshme, për të diskutuar hapur dhe gjetur zgjidhje praktike mbi sfidat me të cilat përballen policitë në të gjitha vendet tuaja. Ju uroj punime të mbara konferencës dhe shpresoj të keni mjaftueshëm kohë për ta vizituar e shijuar Tiranën, e cila ju mikpret në të gjitha dimensionet e saj”, tha në fund, Çuçi.

Lexo më shumë nga

Balluku në Londër, fton të rinjtë të kontribuojnë pranë Agjencisë së Inovacionit dhe Ekselencës

Zëvendëskryeministrja, njëherësh ministre e Infrastrukturës dhe Energjisë, Belinda Balluku, si dhe drejtuesja e Agjencisë së Inovacionit dhe Ekselencës Ledi Imeraj…

Global 360

Osmani: Të mbështetet Ukraina, të mos shpërblehet agresioni i Rusisë

Presidentja e Kosovës, Vjosa Osmani ka mbajtur fjalimin përmbyllës në Samitin e Paqes për Ukrainën në Zvicër ku morën pjesë…

Diplovista

Bregu: Zero roaming me BE-në deri më 2027

Perspektiva e Bashkimit Evropian për Ballkanin Perëndimor nuk është më një proces datash, BE-ja po ndryshon, ndoshta duhet të ndryshohet…

Gjeopolitika

Pika të zeza apo të ndritshme?

Viti 2024 duket që do të shënjohet nga luftrat dhe zgjedhjet, të cilat do të ndikojnë në fatin e një…

OPED

Shqipëria, emigrantët dhe BE

Ndërsa procesi i votimit në vendet e BE edhe pak i afrohet fundit, pak ditë më parë kryeministrja e Italisë,…

Profil

Ibrahim Kodra, “poskubisti” i fundit në Europë

Kur ishte fëmijë, portreti që i bëri komandantit të xhandarmërisë së qytetit rezultoi fatsjellës për të.

Masmedia

Balluku në Londër, fton të rinjtë të kontribuojnë pranë Agjencisë së Inovacionit dhe Ekselencës

Zëvendëskryeministrja, njëherësh ministre e Infrastrukturës dhe Energjisë, Belinda Balluku, si dhe drejtuesja e Agjencisë së Inovacionit dhe Ekselencës Ledi Imeraj…