Marjana Goxhabelliu, një penel i veçantë në artet figurative shqiptare!

Veprat e saj pasqyrojnë një gamë të gjërë të një bote të re që po jetojmë, jashtë klisheve të artit tradicional dhe kontureve të ngurta.


Nga Mal Berisha

Me datën 21 shtator, në Galerinë e Arteve të Tiranës, u hap ekspozita personale e piktores Marjana Goxhabelliu.

Ajo në fakt vjen si një “zë i veçantë”, krejt origjinal dhe unik. Veprat e saj pasqyrojnë një gamë të gjërë të një bote të re që po jetojmë, jashtë klisheve të artit tradicional dhe kontureve të ngurta.

Me artin e saj të lirshëm, ajo sjell në telajo një botë të re duke lënë pas kufizimet që shumë piktorëve iu ka lënë akademizmi i shkollave të artit. Mbase fakti që Marjana nuk ka studiuar për artet figurative, e “lejon” atë të eksperimentojë dhe të veprojë e lirë, bazuar në talentin dhe prirjet e saj, pa mbajtur në mendje mësimet didaktike dhe stampat që nganjëherë vulosin tek studentët pedagogët ose artistët e formuar në mënyrën e tyre dhe i transmetojnë tek brezat tjerë.

Kjo nuk do të thotë se ka një kontradite me trashëgiminë.

Në fakt kjo sjell një pasurim me vlera të reja të cilat nuk janë e ngjashmja e askujt.

Këtë e gjetëm mbrëmë dhe e gjejmë për herë në pikturat e Marjanës, sa në ekspozita aq edhe në atelje e po aq edhe në muret ku vendosen veprat e saj, si brenda vendit aq edhe nëpër botë ku ato shiten aq shumë sa për t’i patur zili.

Tek çdo piktor duhet vënë re prirja për të sjellë një ngjyrë të veçantë .

– E verdha tek punët e Marjanës të tregon menjëherë zgjuarsinë dhe mendimin artistik në raport me ngjyrat tjera.

Ekspozita ishte e përbashkët me veprat e skulptorit të njohur Idriz Balani.

Urime dhe suksese!

Rama: Synojmë ndërtimin e një qendre gazi natyror në Vlorë

Kryeministri Rama në punimet e Samitit të 10-të të Korridorit Jugor të Gazit në Baku

Global 360

Osmani në Turqi për Forumin Diplomatik të Antalias

Me ftesë të Presidentit Recep Tayyip Erdogan, Presidentja e Kosovës, Vjosa Osmani, ka udhëtuar për në Turqi

Diplovista

Moisiu: Greqia të ndryshojë sjelljen ndaj Shqipërisë!

Ish-presidenti i Shqipërisë Alfred Moisiu, intervistë për Euronews Albania

Gjeopolitika

Pika të zeza apo të ndritshme?

Viti 2024 duket që do të shënjohet nga luftrat dhe zgjedhjet, të cilat do të ndikojnë në fatin e një…

OPED

“La dolce vita”, një kontrapunkt aktual edhe i shoqërisë sonë

Një botë kukullash, një botë teatri. Botë që duket në dritë, po që s'ka më dritë.

Profil

Ibrahim Kodra, “poskubisti” i fundit në Europë

Kur ishte fëmijë, portreti që i bëri komandantit të xhandarmërisë së qytetit rezultoi fatsjellës për të.

Masmedia

Rama: Synojmë ndërtimin e një qendre gazi natyror në Vlorë

Kryeministri Rama në punimet e Samitit të 10-të të Korridorit Jugor të Gazit në Baku