Guterres: Dëshmi tronditëse të krimeve ruse në Ukrainë

Sekretari i OKB: Janë dokumentuar dëshmi të shkeljeve të përhapura dhe tronditëse të të drejtave të njeriut, duke përfshirë dhunën seksuale


Janë dokumentuar dëshmi të shkeljeve të përhapura dhe tronditëse të të drejtave të njeriut, duke përfshirë dhunën seksuale të lidhur me konfliktin, ndalimet arbitrare, ekzekutimet e shkurtra, kryesisht nga Rusia, dhe transferimin me forcë të civilëve ukrainas, përfshirë fëmijët, në territorin nën kontrollin rus ose në Rusi, tha sot sekretari i përgjithshëm i OKB-së, Antonio Guterres në fjalimin e tij në takimin vjetor të nivelit të lartë të Këshillit te Sigurimit në Nju Jork.

“Këto dokumente janë jetike për thirrjen për përgjegjësi, e cila është thelbësore për të gjitha abuzimet e të drejtave të njeriut”, shtoi ai.

“Pushtimi rus i Ukrainës u pasua nga sulme të pamëshirshme dhe sistematike kundër civilëve, infrastrukturës dhe shërbimeve civile, duke përfshirë kujdesin shëndetësor dhe objektet arsimore”, tha Guterres.

“Sulmet kundër civilëve dhe infrastrukturës civile duhet të ndalen menjëherë”, theksoi Guterres.

“Kjo luftë tashmë po shkakton vuajtje të pafundme, vazhdimi i saj rrezikon një përshkallëzim të mëtejshëm të situatës. Nuk ka alternativë ndaj dialogut, diplomacisë dhe paqes së drejtë”, tha ai.

Gjithashtu, sekretari i përgjithshëm i OKB-së Antonio Guterres dha një paralajmërim për krizën klimatike.

“Njerëzimi ka hapur dyert e ferrit”, tha Guterres.

“Nxehtësia e tmerrshme ka efekte të tmerrshme, përmbytjet, temperaturat e larta që shkaktojnë sëmundje dhe mijëra të njërëz po largohen nga frika ndërsa zjarret historike tërbohen”, tha Guterres në samitin e OKB-së.

Samiti synon të përshpejtojë veprimet globale të klimës nga qeveritë, bizneset, financat, autoritetet lokale dhe shoqëria civile, duke demonstruar një angazhim të përbashkët për të kaluar drejt një ekonomie rezistente ndaj klimës, të drejtuar nga energjia e rinovueshme.

Guterres tha se veprimi i klimës zbehet nga shkalla e sfidës, ndërsa paralajmëroi se pa ndryshime të rëndësishme, bota është në rrugën e duhur për një rritje të temperaturës 2,8 gradë, të cilën ai e përshkroi si një rrugë “drejt një bote të rrezikshme dhe të paqëndrueshme”.

Shefi i OKB-së inkurajoi liderët globalë që të ndërmarrin veprime urgjente për të reduktuar emetimet.

“Lëvizja nga karburantet fosile në burimet e rinovueshme po ndodh, por ne jemi dekada prapa”, shtoi ai. / Anadolu Ajansi

Shën Naumi i Premtuar!

Cfarë e detyroi Zogun të lëshojë këtë territor të bukur me një artefakt të tillë historik në duart e sllavëve…

Global 360

Papa Françesku: Të mos përdoren lëndët djegëse të papërpunuara!

Kreu i Selisë së Shenjtë i bërë këto deklarata para një Samiti për Klimën që po mbahet në Dubai

Diplovista

Moisiu: Greqia të ndryshojë sjelljen ndaj Shqipërisë!

Ish-presidenti i Shqipërisë Alfred Moisiu, intervistë për Euronews Albania

Gjeopolitika

Gjashtë shtetet e lëkundura, që do të vendosin për të ardhmen e gjeopolitikës

Cliff Kupchan është kryetar i institutit kërkimor “Eurasia Group”.

OPED

Shën Naumi i Premtuar!

Cfarë e detyroi Zogun të lëshojë këtë territor të bukur me një artefakt të tillë historik në duart e sllavëve…

Profil

Rauf Fico, diplomati brilant me vizion perëndimor

Rauf Fico përcaktoi juridiksionin e konsullatave shqiptare dhe Konsullatave të Nderit të Shqipërisë jashtë vendit.

Masmedia

Shën Naumi i Premtuar!

Cfarë e detyroi Zogun të lëshojë këtë territor të bukur me një artefakt të tillë historik në duart e sllavëve…