“Trend Hunter”: Ndryshimi i jashtëzakonshëm i Piramidës së Tiranës

MVRDV projektoi Piramidën e re të Tiranës në Shqipëri të realizuar në bashkëpunim me IRI Architecture.


Kompania holandeze e arkitekturës MVRDV projektoi Piramidën e re të Tiranës në Shqipëri të realizuar në bashkëpunim me IRI Architecture.

MVRDV shtoi një çati me shkallë dhe kuti të ndritshme në atë që dikur ishte një muze kushtuar diktatorit shqiptar Enver Hoxha, sipas një artikulli të botuar në revistën amerikane “Trend Hunter”.

Gjithashtu kompania mundësoi shtimin e shkallëve në çati, në mënyrë që vendasit të mund të ngjiteshin simbolikisht në ndërtesë.

“Herën e parë që pashë Piramidën që frekuentohej gjithandej nga të rinjtë e Tiranës, u preka thellë nga simbolika e saj dhe nga optimizmi i saj i jashtëzakonshëm”, tha arkitekti themelues i MCRDV, Winy Maas.

“Duke pasur parasysh se kjo ishte ndërtesa më e shtrenjtë që kishte realizuar ndonjëherë shteti komunist në një kohë kur popullata e shtypur shqiptare jetonte në varfëri, ne hoqëm të gjitha simbolet që lavdëronin diktaturën në transformimin tone”, shtoi ai.

“Ne ruajtëm disa nga detajet origjinale, në mënyrë që vizitorët të jenë gjithashtu të vetëdijshëm për të kaluarën e errët të ndërtesës”, theksoi Maas.

Temat

  1. Arkitektura e kutive të ndritshme – Dizajni i MVRDV për Piramidën e Tiranës përfshin kuti të ndritshme, duke sjellë një element të ri vizual në strukturë.
  2. Strukturat simbolike të ngjitjes – MCRDV shtoi shkallët në çatinë e Piramidës së Tiranës, duke lejuar vendasit të ngjiten simbolikisht në ndërtesë dhe të përfshihen me historinë e saj.
  3. Transformimi i Ndërtesave Historike – Transformimi i Piramidës së Tiranës demonstron potencialin për të ripërdorur strukturat ekzistuese dhe për të krijuar narrativa të reja.

Ndikimet

  1. Arkitektura dhe Dizajni – Qasja inovative e dizajnit e përdorur nga MVRDV dhe IRI Architecture në projektin e Piramidës së Tiranës shfaq mundësi të reja në arkitekturë dhe dizajn.
  2. Turizmi dhe Trashëgimia Kulturore – Shndërrimi i Piramidës së Tiranës në një simbol për qytetin ofron një rritje potenciale në turizëm dhe eksperiencën kulturore.
  3. Rinovimi dhe Rizhvillimi Urban – Riprojektimi i Piramidës së Tiranës nga MCRDV nxjerr në pah potencialin për rinovimin urban dhe rigjallërimin e vendeve historike.

(Marrë nga ATSH)

Bota përmes statistikave!

Bota ku jetojmë përmes shifrave për gjeografinë, popullsinë, burimet natyrore dhe vecanërisht ekonominë.

Global 360

SHBA, të burgosurit diplomohen në universitetet më të mira

Marrja e diplomës u mundëson të burgosurve të integrohen më lehtë në shoqëri pas kryerjes së dënimit

Diplovista

Moisiu: Greqia të ndryshojë sjelljen ndaj Shqipërisë!

Ish-presidenti i Shqipërisë Alfred Moisiu, intervistë për Euronews Albania

Gjeopolitika

Gjashtë shtetet e lëkundura, që do të vendosin për të ardhmen e gjeopolitikës

Cliff Kupchan është kryetar i institutit kërkimor “Eurasia Group”.

OPED

102-vjeçari që drejton shoqatën “Avni Rustemi” në Amerikë

102 herë që Vasil Malita ynë pret e përcjell shokë e miq, bashkatdhetarë të udhëve të atdheut e në emigracion.

Profil

Rauf Fico, diplomati brilant me vizion perëndimor

Rauf Fico përcaktoi juridiksionin e konsullatave shqiptare dhe Konsullatave të Nderit të Shqipërisë jashtë vendit.

Masmedia

Bota përmes statistikave!

Bota ku jetojmë përmes shifrave për gjeografinë, popullsinë, burimet natyrore dhe vecanërisht ekonominë.