“The Financial Times”: Ruajtja e natyrës së egër në Shqipëri nuk ka të bëjë vetëm me pamjen piktoreske

Në artikullin e fundit “Albania Untamed”, të botuar në “The Financial Times” shkruhet për peizazhin e paprekur, të egër dhe të bukur të lumit të Vjosës në vendin ballkanik,


Në artikullin e fundit “Albania Untamed”, të botuar në “The Financial Times” më 30 shtator shkruhet për peizazhin e paprekur, të egër dhe të bukur të lumit të Vjosës në vendin ballkanik, Shqipëri, shkruan Ulrich Eichelmann nga “RiverWatch”, Shoqëria për Mbrojtjen e Lumenjve, Vjenë, Austri, të botuar në FT.

Së bashku me organizata të tjera ne kemi punuar për më shumë se 10 vjet për të mbrojtur Vjosën, lumin e fundit të egër të Evropës, nga kërcënimi i ndërtimit të digave, të gjitha në një përpjekje për të promovuar ekoturizmin.

Megjithatë, shumica e imazheve në artikullin e “The Financial Times” dhe përshkrimi i referohej peizazheve artificiale dhe rezervuarëve të digave. Ata shkatërrojnë natyrën. Liqeni i Komanit, i cili gjithashtu përmendet, është një rezervuar i madh dige në lumin e Drinit.

Një pjesë e madhe e lumit është lënë në harresë duke e kthyer atë në një zinxhir rezervuarësh.

Megjithatë, lexuesit që shohin këtë artikull mund të mendojnë që lumenjtë e shkatërruar janë pjesë e natyrës. Edhe pse kjo mund të duket si një gjë e vogël, nuk është.

Ne po punojmë në Shqipëri dhe vende të tjera të Ballkanit për t’i bërë njerëzit të kuptojnë ndryshimin midis natyrës reale dhe asaj që thjesht duket piktoreske, duke theksuar mundësitë ekonomike që lindin nga mbrojtja e kësaj “natyre të egër”.

Shqipëria dhe shtetet e tjera ballkanike kanë diçka që nuk e kanë vendet e tjera të Evropës, pikërisht natyrën e mirëfilltë.

Lumi i Vjosës është një shembull i mirë. Së bashku me shumë organizata dhe individë, përfshirë kompaninë amerikane “Patagonia” dhe Leonardo DiCaprio, aktorin e famshëm hollivudian të cilët përmenden në artikull, ne kemi arritur të ndalojmë një sërë projektesh për ndërtimin e digave.

Ne shpresojmë të krijojmë parkun e parë kombëtar të lumit të egër në Evropë.

Kjo do të përfaqësonte një mundësi të madhe ekonomike për komunitetet lokale në Shqipëri dhe vendet e tjera të Ballkanit.

(Marrë nga ATSH)

Bota përmes statistikave!

Bota ku jetojmë përmes shifrave për gjeografinë, popullsinë, burimet natyrore dhe vecanërisht ekonominë.

Global 360

SHBA, të burgosurit diplomohen në universitetet më të mira

Marrja e diplomës u mundëson të burgosurve të integrohen më lehtë në shoqëri pas kryerjes së dënimit

Diplovista

Moisiu: Greqia të ndryshojë sjelljen ndaj Shqipërisë!

Ish-presidenti i Shqipërisë Alfred Moisiu, intervistë për Euronews Albania

Gjeopolitika

Gjashtë shtetet e lëkundura, që do të vendosin për të ardhmen e gjeopolitikës

Cliff Kupchan është kryetar i institutit kërkimor “Eurasia Group”.

OPED

102-vjeçari që drejton shoqatën “Avni Rustemi” në Amerikë

102 herë që Vasil Malita ynë pret e përcjell shokë e miq, bashkatdhetarë të udhëve të atdheut e në emigracion.

Profil

Rauf Fico, diplomati brilant me vizion perëndimor

Rauf Fico përcaktoi juridiksionin e konsullatave shqiptare dhe Konsullatave të Nderit të Shqipërisë jashtë vendit.

Masmedia

Bota përmes statistikave!

Bota ku jetojmë përmes shifrave për gjeografinë, popullsinë, burimet natyrore dhe vecanërisht ekonominë.