Nikolla: Sa më shpejt të integrohen vendet e rajonit, aq më mirë përballohen kërcënimet që vijnë nga jashtë

“Forumi Ndërparlamentar i Evropës Juglindore të Asamblesë Parlamentare të OSBE-së”


“Forumi Ndërparlamentar i Evropës Juglindore të Asamblesë Parlamentare të OSBE-së” zhvilloi punimet sot në Tiranë me pjesëmarrjen e delegacioneve parlamentare nga Europa Juglindore.

Në seancën e hapjes së këtij Forumi, Kryetarja e Kuvendit, Lindita Nikolla vlerësoi zhvillimin e këtij forumi në Tiranë, ndërsa u shpreh se “Shqipëria është një anëtare aktive e organizatës”.

“Këtë kontribut, përveçse nëpërmjet qëndrimeve aktive të delegacionit të Kuvendit në Asamblenë Parlamentare, e materializuam edhe gjatë Presidencës në vitin 2020, kur, një periudhe delikate për paqen dhe sigurinë, iu shtuan edhe vështirësitë e pandemisë.

Përvoja e Presidencës së Organizatës na shërbeu si një aset për suksesin si anëtare jo e përhershme e Këshillit të Sigurimit të OKB-së gjatë viteve 2022-2023, e cila e shndërroi Shqipërinë në një protagoniste të spikatur në çështjet ndërkombëtare dhe diplomacinë shumëpalëshe, në mbrojtje të paqes, sigurisë, të drejtave të njeriut dhe lirisë së kombeve”, tha ajo.

Nikolla u shpreh se “OSBE, nëpërmjet Prezencës në Shqipëri, ka qenë dhe mbetet një partner i fuqishëm dhe i besueshëm, në mbështetje të reformave të thella dhe gjithëpërfshirëse, drejt konsolidimit të vlerave e institucioneve demokratike, integrimit në Bashkimin Evropian, luftës kundër korrupsionit, trafikimit të qenieve njerëzore dhe rritjes së kontributit për sigurinë e paqen në rajon, kontinent e më gjerë”.

Sipas kryetares së Kuvendit, “shpejtësitë e ndryshme të proceseve demokratizuese e integruese kanë krijuar dhe mund të vijojnë të krijojnë implikime edhe për stabilitetin, paqen dhe sigurinë, në rajon e më gjerë”.

“Prandaj, sa më shumë të zhvillohen dhe sa më shpejt të integrohen vendet tona, aq më mirë mund të përballohen kërcënimet që vijnë nga jashtë rajonit, por edhe nga inercitë dhe zgjimi i pasojave apo demonëve nacionaliste brenda tij. Demokratizimi, siguria dhe europianizimi zhvillohen paralelisht dhe mbështesin njeri-tjetrin”, theksoi ajo.

Nikolla nënvizoi se “OSBE nuk është vetëm një faktor për mbrojtjen e paqes dhe të sigurisë, por edhe një mbështetje e modernizimit të vendeve të rajonit tonë”.

“Populli shqiptar është populli më pro euroatlantik i rajonit dhe ky fakt është një argument më shumë pse Shqipëria është e vendosur të ndjekë vetëm, Planin A për të ardhmen e saj, që është Bashkimi Europian. Në këtë kontekst, ne jemi të vendosur të përballojmë dhe ndalojmë influencat e fuqive joperëndimore në rajon, si një shërbim për paqen, stabilitetin dhe europianizimin e vendeve tona”, tha ajo.

“Në periferi të rajonit tonë zhvillohet një luftë, e provokuar nga agresioni i Rusisë kundër Ukrainës. Shqipëria dhe Kuvendi i Shqipërisë kanë mbajtur që në fillim qëndrime të qarta e të vendosura në mbështetje të luftës së drejtë të popullit të Ukrainës, me kontribute konkrete, politike, diplomatike, parlamentare e financiare në vjim të kësaj mbështetjeje”, përfundoi kryetarja e Kuvendit.

(Marrë nga ATSH)

28 Maji, Dita Botërore e Lojërave

Dita Botërore e Lojërave, e sponsorizuar nga Shoqata Ndërkombëtare e Bibliotekave të Lodrave (ITLA), mbahet më 28 maj.

Global 360

Osmani në takim me Chulick: Çdo sukses i Kosovës mban edhe vulën e SHBA

Presidentja e Republikës së Kosovës, Vjosa Osmani ka pritur në takim Nicole Chulick, zëvendësndihmëssekretaren e Departamentit të Shtetit nga Byroja…

Diplovista

Moisiu: Greqia të ndryshojë sjelljen ndaj Shqipërisë!

Ish-presidenti i Shqipërisë Alfred Moisiu, intervistë për Euronews Albania

Gjeopolitika

Pika të zeza apo të ndritshme?

Viti 2024 duket që do të shënjohet nga luftrat dhe zgjedhjet, të cilat do të ndikojnë në fatin e një…

OPED

Shkolla e shkrimtarit

Shkrimtari nuk bëhet nga shkolla, shkrimtari lind.

Profil

Ibrahim Kodra, “poskubisti” i fundit në Europë

Kur ishte fëmijë, portreti që i bëri komandantit të xhandarmërisë së qytetit rezultoi fatsjellës për të.

Masmedia

28 Maji, Dita Botërore e Lojërave

Dita Botërore e Lojërave, e sponsorizuar nga Shoqata Ndërkombëtare e Bibliotekave të Lodrave (ITLA), mbahet më 28 maj.