Vitalizimi rural do të përmirësojë jetën e njerëzve në fshat

Konferenca vjetore Qendrore e Punës Rurale e mbajtur në dhjetor të vitit të kaluar ka vendosur objektivat për zhvillimin bujqësor dhe rural në vitin 2024


Nga Kang Bing*

Konferenca vjetore Qendrore e Punës Rurale e mbajtur në dhjetor të vitit të kaluar ka vendosur objektivat për zhvillimin bujqësor dhe rural në vitin 2024. Siguria ushqimore ka qenë gjithmonë e lartë në axhendën e qeverisë, sepse ajo duhet të ushqejë gati 20 për qind të popullsisë globale, ndërsa ka vetëm 7 për qind të tokës së punueshme në botë. Për të siguruar që 1.41 miliardë kinezë të kenë ushqim të mjaftueshëm, qeveria prej vitesh ka siguruar që të paktën 123 milionë hektarë tokë të mbrohen për kultivim. Por meqenëse kthimi ekonomik i bujqësisë është i ngadaltë dhe i ulët në krahasim me industritë e tjera, disa njerëz ose rajone nuk mund t’i rezistojnë tundimit për të fituar para të shpejta, duke e kthyer tokën e punueshme në pasuri të paluajtshme ose zona ekonomike. Për të parandaluar akte të tilla, autoritetet qendrore duhet të dërgojnë ekipe mbikëqyrëse në rajone të ndryshme. Si rezultat, një sërë zyrtarësh lokalë janë disiplinuar për kthimin e tokës bujqësore në tokë tregtare.

Duke riafirmuar angazhimin për të siguruar që Kina të ketë të paktën 123 milionë hektarë tokë të kultivueshme, Konferenca Qendrore e Punës Rurale tha se qeveria do të ndëshkojë ata që kalojnë këtë vijë të kuqe. Meqenëse ka tokë të punueshme të kufizuar, e cila nuk ka gjasa të rritet në sipërfaqe, Kina tani vë theksin në rritjen e rendimentit për hektar duke adoptuar bujqësinë moderne dhe duke i kthyer fushat e pjerrëta në tokë të ujitshme. Vendi ka shpenzuar miliarda juanë për rrafshimin e fushave të pjerrëta dhe futjen e sistemeve moderne të ujitjes.

Konferenca Qendrore e Punës Rurale tha se vendi do të përdorë farat që mund të ndihmojnë në rritjen e prodhimit të grurit me 10-20 përqind.

Në fakt, në Sanya, provinca Hainan, nga ku po shkruaj këtë rubrikë, shumica e tokave të mëdha bujqësore në pronësi të fermerëve u janë dhënë me qira instituteve kërkimore bujqësore që kanë investuar shumë këtu. Klima tropikale në Sanya mund të përshpejtojë rendimentin për hektar që shpresohet.

Përpjekjet e qeverisë për të rritur prodhimin janë shpërblyer me prodhimin vjetor të drithit mbi 650 milionë tonë për nëntë vjet rresht. Kjo do të thotë se populli kinez ka më shumë se sa duhet për të ngrënë. Por rritja e prodhimit të grurit nuk do të thotë domosdoshmërisht se njerëzit në zonat rurale mund të rrisin të ardhurat e tyre me një diferencë të madhe duke marrë parasysh popullsinë e madhe rurale të vendit dhe tokën e kufizuar të punueshme. Për t’u dhënë fermerëve një jetë më të mirë, pasi tre vjet më parë nxori qindra miliona fermerë nga varfëria absolute, Kina ka nisur një program vitalizimi rural. Edhe pse të ardhurat rurale janë rritur me një ritëm më të shpejtë se të ardhurat urbane gjatë viteve të fundit, ka ende një hendek të madh të ardhurash midis të ardhurave për frymë rurale dhe urbane, pasi të ardhurat e banorëve ruralë janë më pak se gjysma e atyre në qytete dhe qytete. Në vitin 2023, për shembull, të ardhurat e disponueshme për frymë në zonat urbane ishin 51,821 juanë (7,201 dollarë), ndërsa ajo në zonat rurale ishte vetëm 21,691 juanë.

Tani që Kina e ka bërë rritjen e konsumit të brendshëm si politikë të saj të zhvillimit, rritja e të ardhurave rurale është thelbësore për realizimin e këtij qëllimi. Në fakt, Konferenca Qendrore e Punës Rurale ka vendosur të marrë masa për rritjen e të ardhurave të fermerëve. Disa nga masat që tashmë kanë rezultuar të suksesshme përfshijnë dhënien e kredive me shumë të vogla për fermerët për të ndërtuar sera, për të filluar biznesin e tyre të lidhur me bujqësinë, ose për të rritur kultura që mund të shiten me një çmim më të lartë duke u ofruar atyre mbështetje teknike. Përveç kësaj, shumë fshatarë tashmë po fitojnë para duke ekspozuar kulturën e tyre popullore dhe duke tregtuar mjedisin e qetë natyror të fshatrave të tyre duke u ofruar vizitorëve strehim në shtëpi. Vitalizimi rural do të marrë kohë. Por duke pasur parasysh vendosmërinë dhe zotimin e fortë të autoriteteve qendrore për të marrë masa efektive për të përmirësuar zonat rurale, banorët ruralë mund të presin një jetë gjithnjë në përmirësim.

* Autori Kang Bing është ish-zëvendëskryeredaktori i China Daily.

Burimi: CRI.CN

Hasani takon homologun indian Jaishankar: Fokus, thellimi i marrëdhënieve ekonomike

Ministri për Evropën dhe Punët e Jashtme, Igli Hasani u prit sot nga ministri i Punëve të Jashtme të Indisë,…

Global 360

Osmani: Qeveria dhe aleatët të ulen e të merren vesh për dinarin

Presidentja Vjosa Osmani ka deklaruar se problemi që lindi mes Qeverisë së Kosovës dhe ndërkombëtarëve në lidhje me rregulloren e…

Diplovista

Moisiu: Greqia të ndryshojë sjelljen ndaj Shqipërisë!

Ish-presidenti i Shqipërisë Alfred Moisiu, intervistë për Euronews Albania

Gjeopolitika

Pika të zeza apo të ndritshme?

Viti 2024 duket që do të shënjohet nga luftrat dhe zgjedhjet, të cilat do të ndikojnë në fatin e një…

OPED

“Mes frikës dhe frymëzimit”, Maks Velo në studion time!

"Maksi qeshi, duke më thënë: Po të rrëfej diçka që s’ia kam thënë askujt më parë..."

Profil

Ibrahim Kodra, “poskubisti” i fundit në Europë

Kur ishte fëmijë, portreti që i bëri komandantit të xhandarmërisë së qytetit rezultoi fatsjellës për të.

Masmedia

Hasani takon homologun indian Jaishankar: Fokus, thellimi i marrëdhënieve ekonomike

Ministri për Evropën dhe Punët e Jashtme, Igli Hasani u prit sot nga ministri i Punëve të Jashtme të Indisë,…