Varhelyi: Oferta jonë ambicioze do të funksionojë vetëm kur rajoni të punojë së bashku me Tregun e Përbashkët Rajonal

Eurokomisioneri për Zgjerimin, Oliver Varhelyi në Samitin Ballkan-BE: Oferta që BE ka vendosur në tavolinë duhet të na shtyjë përpara.


Oferta jonë ambicioze do të funksionojë vetëm kur vetë rajoni mund të punojë së bashku me Tregun e Përbashkët Rajonal, deklaroi sot eurokomisioneri për Zgjerimin, Oliver Varhelyi në Samitin Ballkan-BE, sipas një shënimi të këtij të fundit në X.

”Motoja e konferencës ‘Një rajon, vizion i përbashkët’ i referohet me të drejtë synimit dhe aspiratave tona”, tha Varhelyi në samitin që po zhvillohet në Kotorr.

”Oferta jonë ambicioze e #GrowthPlan & #EIP do të funksionojë vetëm kur vetë rajoni mund të punojë së bashku me Tregun e Përbashkët Rajonal”, theksoi ai.

Plani për rritje të të Ballkanit Perëndimor, të cilin Komisioni Evropian e ka miratuar në nëntor dhe BE-ja javën e kaluar, parashikon përkrahje financiare me gjashtë miliardë euro, prej të cilave dy miliardë janë grante, ndërsa katër miliardë janë hua të volitshme që i jep BE-ja.

”Oferta që BE ka vendosur në tavolinë duhet të na shtyjë përpara. Komisioni i ardhshëm Evropian do të jetë një komision për zgjerimin, që në fund të mandatit do të shoh një numër më të lartë të anëtarëve”, theksoi Varhelyi.

Kusht për marrjen e mjeteve është zbatimi i reformave, para së gjithash në pjesën e respektimit të mekanizmave demokratikë, sundimin e së drejtës dhe të drejtat themelore.

Plani ka të bëjë me periudhën prej vitit 2024 deri vitin 2027 dhe parashikon çdo qeveri nga gjashtëshja e Ballkanit Perëndimor të merr një shumë të caktuar të mjeteve në çdo gjashtë muaj, varësisht nga reformat që i zbaton në atë periudhë.

Lexo më shumë nga

Restaurohet Muzeu Etnografik i Krujës, Gonxhja: Trashëgimia kulturore mbështetje për ekonominë

Muzeu Etnografik i Krujës, i financuar nga Bashkimi Evropian, përmes programit EU4Culture, hapi dyert e tij për publikun.

Global 360

CNN zbulon prapaskenën e tërheqjes së Biden

Vendimi përfundimtar i Presidentit Joe Biden për t’u larguar nga gara u mor në 48 orët e fundit

Diplovista

Rakipi: Bisedimet Kosovë-Serbi të përqendrohen tek njohja, jo më në çështje teknike

Kryetari i Institutit për Studime Ndërkombëtare Albert Rakipi thotë se ka ardhur koha për një qasje tjetër në dialogun mes…

Gjeopolitika

Pika të zeza apo të ndritshme?

Viti 2024 duket që do të shënjohet nga luftrat dhe zgjedhjet, të cilat do të ndikojnë në fatin e një…

OPED

Lamtumirë mjeshtër!

Tani më shumë se kurrë ka zënë vendin e tij në panteonin e letrave botërore.

Profil

Një emër i njohur i elitës intelektuale dhe politike të çerekshekullit të fundit

75-vjetori I lindjes -- Rrugëtimi i Z. Koçi Tahiri nga galeritë e Bulqizës në sallën e legjislativit shqiptar (2017-2021)

Masmedia

Restaurohet Muzeu Etnografik i Krujës, Gonxhja: Trashëgimia kulturore mbështetje për ekonominë

Muzeu Etnografik i Krujës, i financuar nga Bashkimi Evropian, përmes programit EU4Culture, hapi dyert e tij për publikun.