Forumi APEC kërkon të dëgjojë zëra të ndryshëm

Forumi ka mbledhur së bashku më shumë se 150 përfaqësues të bizneseve të qëndrueshme, organizata private duke përfshirë shoqata bamirësie dhe grupe indigjene, grupe të të rinjve dhe grave nga ekonomitë e APEC-ut.


Nga Xu Wewei

Folësit theksojnë nevojën për pjesëmarrje të komunitetit për të përballuar sfidat klimatike.

Komunitetet e cenueshme në mbarë botën shpesh vuajnë goditjen e parë dhe më të keqe të ndotjes industriale dhe ndryshimeve klimatike dhe kanë nevojë për përfaqësim më të mirë në diskutimet e politikave klimatike dhe proceset vendimmarrëse, thanë ekspertët dhe zyrtarët. Ata i bënë komentet në një forum të Bashkëpunimit Ekonomik Azi-Paqësor të premten, i cili startoi Javën e Liderëve Ekonomikë të APEC 2023 në San Francisko të Shteteve të Bashkuara. Forumi me shumë palë të APEC-ut shënon herën e parë që organizohet një dialog i larmishëm dhe shumëpalësh gjatë javës së APEC.

Si një nismë novatore, forumi trajton ndikimet lokale të ndryshimeve klimatike dhe tranzicionit të drejtë në komunitetet e ndryshme të rajonit. Forumi ka mbledhur së bashku më shumë se 150 përfaqësues të bizneseve të qëndrueshme, organizata private duke përfshirë shoqata bamirësie dhe grupe indigjene, grupe të të rinjve dhe grave nga ekonomitë e APEC-ut.

Temat kryesore që u diskutuan në forum, i cili u zhvillua në San Francisko deri të hënën, përfshinë veprimet në nivel komuniteti, përvojat e tranzicionit të njerëzve indigjenë, zërat e të rinjve, partneritetet publiko-private dhe zgjidhjet inovative me karbon të ulët që janë gjithëpërfshirëse. Organizuar me mbështetjen e Departamentit të Shtetit të SHBA-së dhe Sekretariatit të APEC-ut, forumi me shumë palë pati një axhendë me synimin për të nxjerrë në pah ndërhyrjet në nivel komuniteti që marrin parasysh nevojat e komuniteteve të cenueshme gjatë zhvendosjes globale drejt ekonomive neto zero.

Mundësimi i një tranzicioni drejt ekonomive me karbon të ulët në të gjithë rajonin, i cili përballet me çështjet e lartpërmendura, është një prioritet kyç i APEC i SHBA-së, sipas organizatorëve.

Rebecca Sta Maria, drejtore ekzekutive e Sekretariatit të APEC-ut, tha: “Pasja e dialogëve si ky ofron një platformë për palët e interesuara për të diskutuar përfshirjen, veçanërisht për grupet e nënpërfaqësuara të bëra vulnerabël nga kriza energjetike dhe gatishmëria teknologjike dhe ndryshimet klimatike.”

APEC ka disa opsione politikash që shtrihen nga mbështetja për aksesin në punë të denjë deri te reformat strukturore gjithëpërfshirëse për të siguruar që “ne kemi politika që promovojnë praktika të qëndrueshme dhe rrjeta të sigurisë sociale”, tha Maria.

Sipas folësve në forum, ekonomitë e APEC-ut po luftojnë me sfidën e gjerë dhe komplekse të reformës strukturore të dekarbonizimit të zinxhirëve të furnizimit, furnizimeve me energji dhe sistemeve të transportit në botë. Pra, është e domosdoshme të trajtohet ndikimi lokal i këtij tranzicioni në komunitetet e ndryshme të rajonit nga një perspektivë bazë, theksuan ata.

Prokurori i Përgjithshëm i Kalifornisë, Rob Bonta tha se ka komunitete të cenueshme në mbarë botën që janë të mbingarkuar, nuk kanë burime të mjaftueshme dhe lëndohen dhe më keq. “Ata jetojnë në kryqëzimin e varfërisë dhe ndotjes dhe meritojnë angazhime dhe investime, mbështetje dhe ne i shohim dhe i vlerësojmë ato komunitete,” tha ai.

“Ajo që na nevojitet vërtet nëse duam të jemi të suksesshëm është të sigurojmë tranzicionin tonë drejt një të ardhmeje më të gjelbër është tema e bisedës sonë, një e drejtë, një tranzicion i drejtë dhe një tranzicion i barabartë që përfshin të gjitha komunitetet dhe punëtorët tanë”, tha Bonta. “Lufta kundër ndryshimit të klimës kërkon një angazhim të fortë për të adresuar pabarazitë që kanë bërë që komunitetet e cenueshme të lëndohen së pari dhe më keq nga ndikimet e tij,” tha ai.

Ambasadori Matt Murray, zyrtar i lartë i SHBA-së për APEC-un, tha: “Edhe pse ndikimi i ndryshimit të klimës i prek të gjithë, ai nuk prek të gjitha komunitetet në mënyrë të barabartë.” Disa në rajonin e APEC-ut, shpesh ata që historikisht nuk kanë pasur mundësi të marrin pjesë në marrjen e vendimeve për të adresuar krizën klimatike përjetojnë vuajtje më të mëdha, tha Murray.

Ne kemi përgjegjësinë të angazhohemi aktivisht me zëra dhe perspektiva të ndryshme në diskutimet për klimën. Duke sjellë në tryezë përvojat dhe njohuritë unike të të gjitha grupeve, ne mund të gjejmë zgjidhjet më efektive për përshtatjen dhe zbutjen e klimës për të gjithë”, shtoi ai.

Gloria Duffy, bashkë-presidente dhe CEO e Klubit të Commonwealth të Kalifornisë, tha se pellgu i Paqësorit është “shtëpia jonë e përbashkët”, e cila “na lidh së bashku përmes tregtisë, identitetit, lëvizjes së njerëzve, sigurisë sonë, mjedisit tonë të përbashkët” dhe veçanërisht mënyra se si përballen sfidat e ndryshimeve klimatike. “Kjo kërkon që ne të punojmë së bashku në të gjithë këtë rajon për një të ardhme me zero karbon,” nënvizoi ajo.

Burimi: CRI.CN

Lexo më shumë nga

Kur ndez një dritë!

E ftuar në një familje hebrenjsh për të festuar një ditëlindje, një dritë të ndezur për Hanukkah.

Global 360

Greqia dhe Turqia nënshkruajnë deklaratën për marrëdhënie të mira fqinjësore

Kjo lëvizje vjen menjëherë pas vizitës shumë të ndjekur të presidentit turk Rexhep Tayip Erdogan në Athinë.

Diplovista

Moisiu: Greqia të ndryshojë sjelljen ndaj Shqipërisë!

Ish-presidenti i Shqipërisë Alfred Moisiu, intervistë për Euronews Albania

Gjeopolitika

Gjashtë shtetet e lëkundura, që do të vendosin për të ardhmen e gjeopolitikës

Cliff Kupchan është kryetar i institutit kërkimor “Eurasia Group”.

OPED

Kur ndez një dritë!

E ftuar në një familje hebrenjsh për të festuar një ditëlindje, një dritë të ndezur për Hanukkah.

Profil

Rauf Fico, diplomati brilant me vizion perëndimor

Rauf Fico përcaktoi juridiksionin e konsullatave shqiptare dhe Konsullatave të Nderit të Shqipërisë jashtë vendit.

Masmedia

Kur ndez një dritë!

E ftuar në një familje hebrenjsh për të festuar një ditëlindje, një dritë të ndezur për Hanukkah.