Ambasadori Hoxha: Shqipëria mbështet zgjidhjen me dy shtete, Izrael dhe Palestinë

Shqipëria rithekson mbështetjen e saj për të drejtën e Izraelit për vetëmbrojtje në mënyrë proporcionale.


Fjala e ambasadorit të Shqipërisë në OKB, Ferit Hoxha, në mbledhjen e Këshillit të Sigurimit për Lindjen e Mesme, përfshirë edhe çështjen palestineze

***

Faleminderit, zonja Presidente, dhe faleminderit Koordinatore Speciale Wennesland për përditësimin.

Është shumë dëshpëruese të fillosh, si shumë herë të tjera, duke pranuar se tre javët e fundit nuk ishin më të mira në terren për civilët në Bregun Perëndimor dhe Izrael. Situata në terren vazhdon të përkeqësohet, pa fund.

Është vërtet alarmante që numri i të vdekurve për shtatë muajt e fundit është i barabartë me numrin e vdekjeve të ndodhura gjatë gjithë vitit 2022. Kjo paraqet një shifër të rëndë dhe të dhimbshme për të dyja palët dhe është e paqëndrueshme.

Shqipëria dënon vrasjen e një patrulluesi izraelit si dhe sulmet terroriste vdekjeprurëse të kryera këto ditë dhe rithekson mbështetjen e saj për të drejtën e Izraelit për vetëmbrojtje në mënyrë proporcionale.

Nuk mund të ketë asnjë justifikim për terrorin dhe të gjithë, veçanërisht të rinjtë, duhet të distancohen nga nxitja e dhunës dhe ekstremizmit dhe të dënojnë terrorizmin.

Sulmet terroriste nuk mund të çojnë përpara asnjë shkak; ata vetëm fuqizojnë ekstremistët, gjëja e fundit që i duhet Procesit të Paqes në Lindjen e Mesme, tani ose kurdoherë.

Zonja Presidente,

Ngjarjet në kampin e refugjatëve Tulkarem bartin rrezikun e përshkallëzimit në zona të tjera në Bregun Perëndimor. Mbrojtja e civilëve duhet të jetë gjithmonë shqetësimi kryesor dhe ligji ndërkombëtar humanitar duhet të respektohet.

Ne dënojmë në të njëjtën mënyrë dhunën e kolonëve ekstremistë izraelitë. Jetët e civilëve palestinezë dhe izraelitë vlejnë njësoj. Ne mirëpresim hapat e ndërmarrë nga Forcat e Mbrojtjes izraelite për të adresuar dhunën e kolonëve kundër palestinezëve dhe bëjmë thirrje për hetim të plotë dhe përgjegjësi për ata që janë përgjegjës.

Ne gjithashtu përsërisim shqetësimin tonë për planet për zgjerimin e vendbanimeve. Ne bëjmë thirrje për zbatimin e plotë të rezolutës 2334 dhe respektimin e rreptë të ligjit ndërkombëtar.

Të gjithë hapat e njëanshëm që pengojnë paqen dhe qëndrueshmërinë e zgjidhjes me dy shtete duhet të tërhiqen.

Ne përsërisim thirrjen tonë ndaj palëve që të angazhohen për de-përshkallëzimin, jo vetëm me fjalë, por me vepra, dhe të shmangin hapat e njëanshëm që çojnë në tension dhe dhunë në terren.

Në kuadrin e shpresës për një horizont politik, sado i largët që të duket, dhuna nuk mund dhe nuk do të jetë zgjidhje. Nuk mund të jetë as një zëvendësim i drejtësisë.

Palët duhet të respektojnë angazhimet e tyre në lidhje me zbatimin e komunikatës së Akaba dhe Sharm el Sheikh, si mënyra më e mirë për të kapërcyer ndarjen e thellë dhe të thelluar.

Zonja Presidente,

Shqipëria mbetet një mbështetëse e vendosur e lirisë së fesë dhe besimit dhe e status quo-së historike të vendeve të shenjta në Jerusalem.

Ne vlerësojmë rolin e veçantë të kujdestarisë së Jordanisë dhe u bëjmë thirrje palëve të përmbahen nga veprimet provokuese që mund të ndikojnë në një situatë tashmë të tensionuar.

Më lejoni ta mbyll, duke iu bashkuar thirrjes së Koordinatorit Special për rikthimin e horizontit politik si një imperativ për të thyer ciklin aktual të dhunës vdekjeprurëse.

Kjo perspektivë është në duart e të dyja palëve;

Ajo qëndron në vullnetin e tyre për të ecur përpara dhe në vizionin e tyre për të ardhmen.

Një e ardhme që u flet në të njëjtën mënyrë izraelitëve dhe palestinezëve;

Një e ardhme ku jeton një Palestinë e qëndrueshme dhe demokratike përveç një Izraeli të sigurt;

Një e ardhme për dy shtete, për dy njerëz, me të drejtë të plotë për siguri, siguri dhe prosperitet të barabartë.

Faleminderit.

“iNews”: Shqipëria mes nëntë destinacioneve të përballueshme për pushime në janar

Kompania e udhëtimeve online “Opodo” : Prenotimet për në Tiranë u rritën me 78 për qind vitin e kaluar

Global 360

Trump pa imunitet, gjyqtarja: Do të ndiqet penalisht!

Donald Trump është i pari ish-president që përballet me akuza penale.

Diplovista

Moisiu: Greqia të ndryshojë sjelljen ndaj Shqipërisë!

Ish-presidenti i Shqipërisë Alfred Moisiu, intervistë për Euronews Albania

Gjeopolitika

Gjashtë shtetet e lëkundura, që do të vendosin për të ardhmen e gjeopolitikës

Cliff Kupchan është kryetar i institutit kërkimor “Eurasia Group”.

OPED

102-vjeçari që drejton shoqatën “Avni Rustemi” në Amerikë

102 herë që Vasil Malita ynë pret e përcjell shokë e miq, bashkatdhetarë të udhëve të atdheut e në emigracion.

Profil

Rauf Fico, diplomati brilant me vizion perëndimor

Rauf Fico përcaktoi juridiksionin e konsullatave shqiptare dhe Konsullatave të Nderit të Shqipërisë jashtë vendit.

Masmedia

“iNews”: Shqipëria mes nëntë destinacioneve të përballueshme për pushime në janar

Kompania e udhëtimeve online “Opodo” : Prenotimet për në Tiranë u rritën me 78 për qind vitin e kaluar