Asambleja e 76-të e OBSH, Manastirliu: Bashkëpunim ndërrajonal për fuqizimin e burimeve njerëzore

Ministrja e Shëndetësisë dhe Mbrojtjes Sociale, Ogerta Manastirliu, në Asamblenë e 76-të të Organizatës Botërore të Shëndetësisë


“Po ndërveprojmë në nivel rajonal dhe më gjerë për të adresuar sfidën e mobilitetit të mjekëve dhe fuqizimin e ekipeve mjekësore brenda vendit”, kështu deklaroi ministrja e Shëndetësisë dhe Mbrojtjes Sociale Ogerta Manastirliu, gjatë fjalës së saj në Asamblenë e 76-të të Organizatës Botërore të Shëndetësisë, që po zhvillon punimet në Gjenevë.

Duke adresuar sfidat shëndetësore postpandemisë, Manastirliu u shpreh se, “ne në Shqipëri kemi bërë hapa përpara për sa i përket mbështetjes të sistemit shëndetësor, fuqizimit të tij, aspekteve që lidhen me kujdesin shëndetësor për sa i përket kategorive vulnerabël dhe gjithashtu dhe adresimit të çështjeve që vijnë nga pandemia COVID-19, sikurse janë problematikat e shëndetit mendor”.

“Ne kemi tashmë filluar me zbatimin e strategjisë të kujdesit parësor, duke përfshirë dhe duke integruar në kujdesin shëndetësor shërbimet sociale. Kemi hapur 50 qendra shëndetësore të cilat tashmë ofrojnë dhe kujdes të integruar social dhe tashmë kemi objektivin që nga 2023 të zgjerojmë këto shërbime edhe me 50 qendra të tjera në kujdesin parësor”, tha Manastirliu.

Në fjalën e mbajtur në Asamblenë e 76-të të OBSH-së, ministrja Manastirliu foli për lëvizshmërinë e mjekëve dhe masat e marra për të adresuar këtë fenomen.

“Fokusi tashmë është drejtuar tek sfida e mobilitetit të profesionistëve të shëndetësisë, ku së bashku me vendet anëtare të OBSH, vendet e rajonit dhe vendet evropiane, ne do të vijojmë bashkëpunimin për të adresuar këtë sfidë, jo vetëm në nivel kombëtar, por edhe në nivel ndërkombëtar në mbështetje për të pasur dhe për të shfrytëzuar forma të ndryshme të bashkëpunimit, në mënyrë që të kemi një mbështetje më të madhe për burimet tona njerëzore për sa i përket trajnimit dhe edukimit të tyre në vazhdim dhe fuqizimit të stafeve dhe ekipeve mjekësore brenda vendeve”, tha Manastirliu.

Asambleja e 76-të e Organizatës Botërore të Shëndetësisë po mbahet në Gjenevë, me pjesëmarrjen e drejtorit të përgjithshëm të OBSH, dr. Tedros Adhanom, drejtorit të OBSH për Evropën, dr. Hans Kluge, politikëbërës, ekspertë dhe përfaqësues të institucioneve shëndetësore, ku po diskutohet për sfidat e sistemeve shëndetësore, impaktin e pandemisë në shëndetin e popullatës dhe nevojën për të bashkuar forcat dhe forcuar kapacitetet, për të garantuar përgatitje dhe përgjigje të shpejtë ndaj emergjencave shëndetësore si dhe rolin e teknologjisë dhe inovacionit në aksesin e shërbimeve shëndetësore. /ATSH

Kompanitë shqiptare në fokus të konferencës “Business 2030

Ambasada e Suedisë në Shqipëri dhe Kombet e Bashkuara organizojnë Konferencën “Business 2030”

Global 360

Epoka e post-së vërtetës, “faktet alternative” dhe Kina në lupën e medias

  Nga Dr. Marsela Musabelliu Psikologët përdorin termin “gaslight” (shqipëruar ndriçim/ndezje me gaz) për t’iu.

Diplovista

Djali kujton historinë e nënës që u shpëtua në Shqipëri gjatë Holokaustit

Zëri i Amerikës interviston djalin Juta Gerechter, Benjy Neumman dhe familjarët e Njazi dhe Lisa Lotte Pilkut

Gjeopolitika

Dialogu dhe kooperimi Francë & Europë me Kinën si alternativë për paqe!

Presidenti i Republikës Franceze, Emmanuel Macron, realizoi në Kinë një vizitë treditore

OPED

Mid’hat Frashëri, diplomat, albanalog dhe antropolog i spikatur

Fjala në përurimin e vëllimit të tetë të veprës së zgjedhur të Mid'hat Frashërit.

Profil

Jepini pasaportën kuqezi “shqiptares” Yuri Kim!

Një portet i “paautorizuar” i Ambasadores Amerikane në Shqipëri, Yuri Kim.

Masmedia

”The Sun”: Shqipëria vendi i ri i pushimeve verore në Evropë

Mesatarisht, kostoja e jetesës në Tiranë është rreth 61 për qind më e ulët se në Londër.