Shqipëri-Kosovë, konsultime në fushën e diplomacisë dhe diasporës

Konsultimet u zhvilluan në rang zv/ministrash të Jashtëm dhe zv/Ministrash të Arsimit.


Shqipëria dhe Kosova zhvilluan në Tiranë konsultime dypalëshe në fushën e diplomacisë publike dhe diasporës.

Konsultimet u zhvilluan në rang zv/ministrash të Jashtëm dhe zv/Ministrash të Arsimit.

Zv/ministrja për Europën dhe Punët e Jashtme, Artemis Malo bëri sot të ditur se në takim u vlerësua bashkëpunimi i deritanishëm me diasporën, përpjekjet e përbashkëta të dy shteteve në ruajtjen e identitetit kombëtar përmes arsimimit dhe përdorimit të gjuhës amtare, ruajtjen dhe promovimin e vlerave dhe trashëgimisë kombëtare, si pjesë e të drejtave dhe lirive themelore të njeriut.

Malo theksoi se linjat kryesore të angazhimit dhe synimet themelore të punës së përbashkët me diasporën, janë detyrime që rrjedhin nga marrëveshjet e përbashkëta qeveritare mes dy vendeve tona.

“Në takim u dakordësua për angazhimet e mëtejshme të dy vendeve në harmonizimin dhe përmirësimi i legjislacionit përkatës, për ta përshtatur me kushtet aktuale të mërgatës shqiptare; rritjen e standarde të përbashkëta të rekrutimit të mësuesve në diasporë; bashkëfinancimin e projekte dhe programe të miratuara nga institucionet përgjegjëse të palëve”, tha Malo.

Po ashtu, ajo theksoi se në fokus ishin organizimet e përbashkëta në fushatat sensibilizuese dhe promovuese për/me diasporën; dixhitalizimi i kurikulave të teksteve shqip në diasporë; partneritet dhe përpjekje të përbashkëta midis universiteteve të Tiranës dhe Prishtinës, për certifikimin e gjuhës shqipe; përpjekje të përbashkëta për të mbrojtur gjuhën shqipe në kornizën e gjuhëve evropiane.

Në përfundim të konsultimeve dypalëshe, Malo theksoi se u ra dakord për ngritjen e grupeve të punës, me ekspertë të ministrive përgjegjëse për të avancuar me projektet e mësipërme.

Lexo më shumë nga

CNN: “Bond Tower” – rrokaqielli i frymëzuar nga baleti së shpejti në Tiranë

Bond Tower, do të jetë një ndërtesë banimi dhe hotel 50-katëshe, i projektuar nga kompania portugeze e arkitekturës OODA

Global 360

CNN zbulon prapaskenën e tërheqjes së Biden

Vendimi përfundimtar i Presidentit Joe Biden për t’u larguar nga gara u mor në 48 orët e fundit

Diplovista

Rakipi: Bisedimet Kosovë-Serbi të përqendrohen tek njohja, jo më në çështje teknike

Kryetari i Institutit për Studime Ndërkombëtare Albert Rakipi thotë se ka ardhur koha për një qasje tjetër në dialogun mes…

Gjeopolitika

Pika të zeza apo të ndritshme?

Viti 2024 duket që do të shënjohet nga luftrat dhe zgjedhjet, të cilat do të ndikojnë në fatin e një…

OPED

Lamtumirë mjeshtër!

Tani më shumë se kurrë ka zënë vendin e tij në panteonin e letrave botërore.

Profil

Një emër i njohur i elitës intelektuale dhe politike të çerekshekullit të fundit

75-vjetori I lindjes -- Rrugëtimi i Z. Koçi Tahiri nga galeritë e Bulqizës në sallën e legjislativit shqiptar (2017-2021)

Masmedia

CNN: “Bond Tower” – rrokaqielli i frymëzuar nga baleti së shpejti në Tiranë

Bond Tower, do të jetë një ndërtesë banimi dhe hotel 50-katëshe, i projektuar nga kompania portugeze e arkitekturës OODA