Pirdeni: Rienergjizimi i administratës, përgatitje për Shqipërinë në BE

Ministrja e Shtetit për Administratën Publike, Adea Pirdeni u shpreh se, “integrimi i vendit në BE është një proces mbarëkombëtar dhe jo vetëm përgjegjësi e një institucioni apo qeverisë”.


Ministrja e Shtetit për Administratën Publike, Adea Pirdeni u shpreh se, “integrimi i vendit në BE është një proces mbarëkombëtar dhe jo vetëm përgjegjësi e një institucioni apo qeverisë”.

Në një intervistë televizive, Pirdeni tha se, “rienergjizimi ka si qëllim që të përgatisë administratën për Shqipërinë 2030 në BE. Kapacitetet tona në administratë të përballojnë volumin e lartë të punës. Komisioni i posaçëm për thellimin e reformave në sundimin e ligjit dhe mirëqeverisje është me rëndësi kritike dhe ngrihet për Shqipërinë në 2030 në BE dhe kërkon qasje gjithëpërfshirëse. Nuk e çon vetëm qeveria përpara vendin, por janë edhe shumë aktorë të tjerë të përfshirë si institucione që duhet të ecin me të njëjtin shpejtësi së bashku me qeverinë”.

Sipas saj, i gjithë procesi i negociatave me BE kërkon avancim në të gjithë fushat në mënyrë uniforme që secili sektor të jetë gati për anëtarësimin.

“Kuvendi është konceptuar si një forum që bën bashkë të gjithë aktorët dhe ndërkombëtarët që kontribuojnë në mënyrë të vazhdueshme mbi debatin mbi këtë çështje. Ky debat duhet të zhvillohet në Kuvend dhe të ndërgjegjësojë të gjithë ne se integrimi nuk i përket vetëm qeverisë dhe gjyqësorit, por është një proces mbarëkombëtar që na përket të gjithëve”, tha Pirdeni.

Pirdeni theksoi se, modernizimi i administratës, inovacionit i shërbejnë tregut të punës.

“Kemi rritur pagat në administratë dhe reforma e pagave e ka sjellë sot administratën në një punëdhënës shumë konkurrues në treg. Sot paga mesatare e është 20 % më shumë se në sektorit privat. Rritja e pagave përmbyllet gjatë këtij viti, ku do këtë një fazë të dytë rritje që do targetojë disa skeletorë të veçantë që janë FA, policia e shtetit, burgjeve , arsimit, shtetësisë për infermierët dhe mjekët e përgjithshëm dhe specialistët në ministrit e vendit. Do ketë për herë të parë edhe punonjësit e institucioneve të administratës lokale për të mos diferencuar askënd. Do të ketë një rishikim të mënyrës së punë dhe kjo nis edhe nga fleksibiliteti në orare dhe është mirëpritur nga punonjësit. Kemi prezantuar edhe një element të ri me mënyrën se si merren pushimet. Deri tani nuk mund të merret leje vjetor më pak se 7 ditë, por me këtë fleksibilitet do mundësojmë edhe marrjen me 3 apo 4 ditë”, tha ministrja.

Në mënyrë që këto ndryshime në ligj të zbatohen në mënyrën e duhur në institucionet e vendit, Pirdeni tha se do të ketë edhe një trajnim të lidershipit të tyre.

CNN: “Bond Tower” – rrokaqielli i frymëzuar nga baleti së shpejti në Tiranë

Bond Tower, do të jetë një ndërtesë banimi dhe hotel 50-katëshe, i projektuar nga kompania portugeze e arkitekturës OODA

Global 360

CNN zbulon prapaskenën e tërheqjes së Biden

Vendimi përfundimtar i Presidentit Joe Biden për t’u larguar nga gara u mor në 48 orët e fundit

Diplovista

Rakipi: Bisedimet Kosovë-Serbi të përqendrohen tek njohja, jo më në çështje teknike

Kryetari i Institutit për Studime Ndërkombëtare Albert Rakipi thotë se ka ardhur koha për një qasje tjetër në dialogun mes…

Gjeopolitika

Pika të zeza apo të ndritshme?

Viti 2024 duket që do të shënjohet nga luftrat dhe zgjedhjet, të cilat do të ndikojnë në fatin e një…

OPED

Lamtumirë mjeshtër!

Tani më shumë se kurrë ka zënë vendin e tij në panteonin e letrave botërore.

Profil

Një emër i njohur i elitës intelektuale dhe politike të çerekshekullit të fundit

75-vjetori I lindjes -- Rrugëtimi i Z. Koçi Tahiri nga galeritë e Bulqizës në sallën e legjislativit shqiptar (2017-2021)

Masmedia

CNN: “Bond Tower” – rrokaqielli i frymëzuar nga baleti së shpejti në Tiranë

Bond Tower, do të jetë një ndërtesë banimi dhe hotel 50-katëshe, i projektuar nga kompania portugeze e arkitekturës OODA