Certifikimi i produkteve tipike, Denaj: Prodhuesit, tarifë zero për 5 vitet e para

Produktet tipike “Made in Albania” janë specialitetet tradicionale të të parëve, të pandryshuara deri në ditën e sotme.


Ministrja e Bujqësisë dhe Zhvillimit Rural, Anila Denaj, tha se për 5 vitet e para, asnjë prodhues që dëshiron të certifikojë produktin e tij tipik, nuk do të paguajë tarifë.

Produktet tipike “Made in Albania” janë specialitetet tradicionale të të parëve, të pandryshuara deri në ditën e sotme. Certifikimi i tyre si specialitete tradicionale të garantuara, me tregues gjeografikë apo produkte të origjinës, i bën këto prodhime asete të çmuara të kuzhinës dhe ofertës turistike shqiptare.

Duke marrë fjalën në seancën plenare të Kuvendit, Denaj foli për mbështetjen adresuar sektori të bujqësisë dhe fermerëve.

Konkretisht tha ajo, “së bashku me përfaqësues të FAO-s së fundi mundësuam një proces të ri për të luftuar sëmundjet e gështenjës, që është pasuri kombëtare dhe produkt prej të cilit përfitojnë të ardhura ekonomike, një pjesë e konsiderueshme e familjeve në Tropojë por dhe zona e Dukagjinit, Reçit në Malësinë e Madhe”.

“Lufta biologjike për mbrojtjen e gështenjës nga sëmundjet, është një metodë e re, ndryshe nga ajo me pesticide që përdorej më parë. Ne e mbështesim luftën biologjike në bujqësi dhe për këtë qëllim këtë vit, kemi zeruar TVSH-në për të gjitha insektet”, tha Denaj.

Sipas saj, Shqipëria zotëron pyllin më të madh të gështenjave në Ballkan, me sipërfaqe 10000 hektarë, 30% e të cilit ndodhet në Tropojë.

Duke u ndalur në disa aspekte kryesore të punës në dikasterin që ajo drejton, Denaj, theksoi se “në MBZHR po punojmë që të gjitha institucionet të vënë në jetë një plan masash për përmirësime të ndjeshme institucionale”.

Duke qenë të vetëdijshëm, vijoi ajo, për problematikat ekzistuese me fokus edhe disa procese në AZHBR si dhe një riformatim i metotodologjisë për inspektimet me bazë risku për AKU-në, jemi të bindur që kemi hedhur themelet për adresimin e problemeve dhe forcimin e institucioneve tona.

“Në kuadrin e integrimit po shikojmë përafrimin e legjislacionit me BE. Sot ne kemi çuar përpara proceset digjitale ku 95% e këtyre shërbime kryhen online pa kosto. Sot 19 shërbime ofrohen online për fermerët dhe jemi në përgatitjen edhe të 25 shërbimeve të tjera, teksa i kemi kursyer prodhuesve të bujqësisë 600 ditë pune me ofrimin e shërbimeve online”, tha Denaj.

(Marrë nga ATSH)

Balluku në Londër, fton të rinjtë të kontribuojnë pranë Agjencisë së Inovacionit dhe Ekselencës

Zëvendëskryeministrja, njëherësh ministre e Infrastrukturës dhe Energjisë, Belinda Balluku, si dhe drejtuesja e Agjencisë së Inovacionit dhe Ekselencës Ledi Imeraj…

Global 360

Osmani: Të mbështetet Ukraina, të mos shpërblehet agresioni i Rusisë

Presidentja e Kosovës, Vjosa Osmani ka mbajtur fjalimin përmbyllës në Samitin e Paqes për Ukrainën në Zvicër ku morën pjesë…

Diplovista

Bregu: Zero roaming me BE-në deri më 2027

Perspektiva e Bashkimit Evropian për Ballkanin Perëndimor nuk është më një proces datash, BE-ja po ndryshon, ndoshta duhet të ndryshohet…

Gjeopolitika

Pika të zeza apo të ndritshme?

Viti 2024 duket që do të shënjohet nga luftrat dhe zgjedhjet, të cilat do të ndikojnë në fatin e një…

OPED

Shqipëria, emigrantët dhe BE

Ndërsa procesi i votimit në vendet e BE edhe pak i afrohet fundit, pak ditë më parë kryeministrja e Italisë,…

Profil

Ibrahim Kodra, “poskubisti” i fundit në Europë

Kur ishte fëmijë, portreti që i bëri komandantit të xhandarmërisë së qytetit rezultoi fatsjellës për të.

Masmedia

Balluku në Londër, fton të rinjtë të kontribuojnë pranë Agjencisë së Inovacionit dhe Ekselencës

Zëvendëskryeministrja, njëherësh ministre e Infrastrukturës dhe Energjisë, Belinda Balluku, si dhe drejtuesja e Agjencisë së Inovacionit dhe Ekselencës Ledi Imeraj…