Tusk: Ndodhemi në momentin më kritik që prej Luftës së Dytë Botërore

Kryeministri polak Donald Tusk ka thënë se bota duhet të pranojë faktin se ka ardhur një epokë e re lufte


Kryeministri polak Donald Tusk ka thënë se bota duhet të pranojë faktin se ka ardhur një epokë e re lufte, duke e përshkruar atë si momentin më kritik që nga fundi i Luftës së Dytë Botërore, ndërsa, sipas tij, dy vitet e ardhshme që do të vendosin gjithçka.QYS

“Ne po jetojmë në kohën më kritike që nga fundi i Luftës së Dytë Botërore. Dy vitet e ardhshme do të vendosin gjithçka”, tha Tusk në një intervistë me pesë gazeta evropiane, përfshirë gazetën polake “Gazeta Wyborcza”.

“Nuk dua të tremb askënd, por lufta nuk është më një gjë e së kaluarës. Është e vërtetë dhe në fakt ka filluar më shumë se dy vjet më parë. Ajo që është aktualisht më shqetësuese është fakti se çdo skenar është i mundur”, tha Tusk.

“E kuptoj që do të tingëllojë shkatërruese, sidomos për brezin e ri, por duhet të përgatitemi mendërisht për ardhjen e një epoke të re. Epoka e paraluftës. Nuk po ekzagjeroj”, shtoi ai.

“Detyra jonë kryesore duhet të jetë mbrojtja e Ukrainës nga pushtimi rus dhe ruajtja e Ukrainës si një shtet i pavarur dhe integral (…) sot situata e saj (Ukrainës) është shumë më e vështirë se një vit më parë, por edhe shumë më e mirë se në fillim të luftës”, theksoi Tusk.

“Ne kemi nevojë për një aleancë të fortë me SHBA-në dhe në të njëjtën kohë duhet të jemi të pavarur dhe të vetëmjaftueshëm në aspektin e mbrojtjes. Detyra jonë është të kultivojmë lidhje transatlantike, pavarësisht se kush do të jetë president i SHBA-së”, u shpreh kryeministri polak. (AA)

Lexo më shumë nga

Lufta, te pragu?

Izraeli dhe Irani, në një rajon të nxehtë sic është Lindja e Mesme kanë njohur së bashku raporte komplekse me…

Global 360

Izraeli kërkon mbledhjen e Këshillit të Sigurimit pas sulmit të Iranit

Izraeli ka kërkuar që Këshilli i Sigurimit i OKB-së të mbajë një mbledhje urgjente sot për të dënuar sulmin e…

Diplovista

Moisiu: Greqia të ndryshojë sjelljen ndaj Shqipërisë!

Ish-presidenti i Shqipërisë Alfred Moisiu, intervistë për Euronews Albania

Gjeopolitika

Pika të zeza apo të ndritshme?

Viti 2024 duket që do të shënjohet nga luftrat dhe zgjedhjet, të cilat do të ndikojnë në fatin e një…

OPED

Lufta, te pragu?

Izraeli dhe Irani, në një rajon të nxehtë sic është Lindja e Mesme kanë njohur së bashku raporte komplekse me…

Profil

Ibrahim Kodra, “poskubisti” i fundit në Europë

Kur ishte fëmijë, portreti që i bëri komandantit të xhandarmërisë së qytetit rezultoi fatsjellës për të.

Masmedia

Lufta, te pragu?

Izraeli dhe Irani, në një rajon të nxehtë sic është Lindja e Mesme kanë njohur së bashku raporte komplekse me…