“Zelosos por Buenas Renovables”: Tirana, kryeqyteti mbresëlënës i Shqipërisë

E përditshmja meksikane: Shqipëria njihet për peizazhet e saj mahnitëse


Shqipëria, një vend i vogël i vendosur në Gadishullin Ballkanik, njihet për peizazhet e saj mahnitëse, historinë e pasur dhe kulturën e gjallë, shkruan gazetari Alonso Zamora në një artikull për të përditshmen meksikane “Zelosos por Buenas Renovables”, (zbr.com.mx).

Por, kur bëhet fjalë për qytetin më të madh të Shqipërisë, ai që bie më shumë në sy është Tirana.

Tirana, kryeqyteti i Shqipërisë, është jo vetëm qyteti më i madh në vend, por edhe qendra politike, ekonomike dhe kulturore.

Me një popullsi prej mbi 800 000 banorësh, ajo është shtëpia e një pjese të konsiderueshme të popullsisë totale të Shqipërisë.

Pse Tirana është qyteti më i madh në Shqipëri?

Pozicioni i Tiranës si qyteti më i madh në Shqipëri i atribuohet disa faktorëve.

Së pari, si kryeqytet, natyrshëm tërheq një numër të madh banorësh që kërkojnë punësim, arsimim dhe mundësi më të mira.

Përqendrimi i institucioneve qeveritare, bizneseve dhe institucioneve arsimore në Tiranë kontribuon gjithashtu në rritjen e popullsisë së saj.

Për më tepër, vendndodhja strategjike e Tiranës në Shqipërinë qendrore e bën atë një qendër transporti dhe tregtare.

Qyteti është i lidhur mirë me pjesë të tjera të vendit përmes një rrjeti të gjerë rrugor dhe një sistemi transporti publik, duke e bërë atë një destinacion tërheqës si për banorët ashtu edhe për vizitorët.

Cilat janë disa tipare të dukshme të Tiranës?

Tirana është një qytet që ndërthur në mënyrë perfekte të vjetrën me të renë.

Karakterizohet nga një ndërthurje e arkitekturës osmane, italiane dhe komuniste, duke demonstruar historinë e larmishme të qytetit.

Sheshi Skënderbej, është një pikë referimi qendrore dhe vendtakimi për vendasit dhe turistët.

Qyteti ka gjithashtu një skenë të gjallë kulturore, me muze të shumtë, galeri arti, teatro dhe vende muzikore.

Muzeu Historik Kombëtar, Galeria Kombëtare e Arteve dhe Teatri i Operas dhe Baletit janë vetëm disa shembuj të atraksioneve kulturore që ofron Tirana.

Tirana është padyshim qyteti më i madh në Shqipëri

Popullsia, rëndësia ekonomike dhe ofertat kulturore e bëjnë atë një qytet dinamik dhe të suksesshëm.

Pavarësisht nëse jeni të interesuar për historinë, artin ose thjesht dëshironi të përjetoni atmosferën e gjallë të kryeqytetit, Tirana është një destinacioni thelbësor në Shqipëri.

(Marrë nga ATSH)

Shën Naumi i Premtuar!

Cfarë e detyroi Zogun të lëshojë këtë territor të bukur me një artefakt të tillë historik në duart e sllavëve…

Global 360

Papa Françesku: Të mos përdoren lëndët djegëse të papërpunuara!

Kreu i Selisë së Shenjtë i bërë këto deklarata para një Samiti për Klimën që po mbahet në Dubai

Diplovista

Moisiu: Greqia të ndryshojë sjelljen ndaj Shqipërisë!

Ish-presidenti i Shqipërisë Alfred Moisiu, intervistë për Euronews Albania

Gjeopolitika

Gjashtë shtetet e lëkundura, që do të vendosin për të ardhmen e gjeopolitikës

Cliff Kupchan është kryetar i institutit kërkimor “Eurasia Group”.

OPED

Shën Naumi i Premtuar!

Cfarë e detyroi Zogun të lëshojë këtë territor të bukur me një artefakt të tillë historik në duart e sllavëve…

Profil

Rauf Fico, diplomati brilant me vizion perëndimor

Rauf Fico përcaktoi juridiksionin e konsullatave shqiptare dhe Konsullatave të Nderit të Shqipërisë jashtë vendit.

Masmedia

Shën Naumi i Premtuar!

Cfarë e detyroi Zogun të lëshojë këtë territor të bukur me një artefakt të tillë historik në duart e sllavëve…