Ormira Lulani, “Bukuroshja e Artit”

Me rastin e Ditës së Bekuar të Lindjes së Ormira Lulanit, piktores së mrekullueshme.


Nga Dash Frashëri

“Bukuroshja e Durrësit” vlerësohet si një nga mozaikët më të bukur të Ilirisë së dikurshme. Është një nga artefaktet më të fotografuara që ndodhet në Muzeun Historik Kombëtar. Autori është i panjohur për ne. Por, ka lënë gjurmën e tij mijëravjeçare.

“Bukuroshja e Artit”. Kështu do ta quaja Ormira Lulanin, piktoren e mrekullueshme, vazhduesen e denjë të “Dinastisë Lulani”.

Trashëgimia artistike rrjedh natyrshëm te vajza e Ismail Lulanit (1935-2002), një prej piktorëve më të shquar shqiptarë. Pedagogun e qindra piktorëve të disa dekadave.

Ormira Lulani, e vizatuar nga babai i saj, Ismail Lulani

Për t’i bërë një portret Ormira Lulanit duhet të përdor 326 ngjyra nga paleta e një piktori. Të marr nga ngjyrat e katër stinëve.

Por, më bukur se ajo, askusht tjetër nuk e pikturon dot Ormirën.

Piktore e talentuar. Drejtuese e shkëlqyer e VIZart. Organizatore perfekte ekspozitash kombëtare dhe ndërkombëtare. Anëtare jurie ndërkombëtare.

Ismail Lulani ka krijuar disa nga pikturat më të bukura të fondit të arteve figurative shqiptare.

Por, Ormira ka krijuar stilin e saj. Profilin e saj.

Së bashku edhe me piktorin e famshëm, Helidon Haliti, përmes shoqatës së tyre, VIZart, kanë organizuar rregullisht ekspozita të formtatit ndërkombëtar.

 

Ormira e ndjen të bukurën. E shijon atë. Si një artiste!

Ajo është si një princeshë arti mes artistëve.

Sot, ajo ka ditëlindjen. Por, udhëtimi i saj artistik vazhdon…


______________________

Tiranë, 12 shtator 2023

Sa shumë na kishin munguar emisionet për fëmijët!

Aq shumë na kishin munguar emisionet për fëmijë në studion e TVSH-së, saqë po i ndjek edhe unë me ëndje!!!

Global 360

Trump pa imunitet, gjyqtarja: Do të ndiqet penalisht!

Donald Trump është i pari ish-president që përballet me akuza penale.

Diplovista

Moisiu: Greqia të ndryshojë sjelljen ndaj Shqipërisë!

Ish-presidenti i Shqipërisë Alfred Moisiu, intervistë për Euronews Albania

Gjeopolitika

Gjashtë shtetet e lëkundura, që do të vendosin për të ardhmen e gjeopolitikës

Cliff Kupchan është kryetar i institutit kërkimor “Eurasia Group”.

OPED

102-vjeçari që drejton shoqatën “Avni Rustemi” në Amerikë

102 herë që Vasil Malita ynë pret e përcjell shokë e miq, bashkatdhetarë të udhëve të atdheut e në emigracion.

Profil

Rauf Fico, diplomati brilant me vizion perëndimor

Rauf Fico përcaktoi juridiksionin e konsullatave shqiptare dhe Konsullatave të Nderit të Shqipërisë jashtë vendit.

Masmedia

Sa shumë na kishin munguar emisionet për fëmijët!

Aq shumë na kishin munguar emisionet për fëmijë në studion e TVSH-së, saqë po i ndjek edhe unë me ëndje!!!