Spiro Xhavara, ushtaraku që po bën emër si shkrimtar në Greqi

Ambasada e Shqipërisë në Greqi promovon shqiptarët e suksesshëm në shtetin helen


Spiro Xhavara është një tjetër shqiptar që po lë gjurmë në Greqi. Ai është poet, shkrimtar, publicist e studjues, me një krijimtari të shtrirë në 55 vite.

Spiro Xhavara, në krijimtarinë e tij të bollshme, shkruan dhe mediton për punën e njerëzve të thjeshtë, duke u ndalur tek ndjenjat e mendimet e tyre.

Është anëtar i shoqatave të artistëve shqiptarë në emigracion dhe anëtar i shoqatës së shkrimtarëve grekë, në Athinë. Përveçse një shkrimptar, Spiro është edhe një aktivist i shquar i komunitetit shqiptar në Greqi.

POSTIMI I AMBASADES SHQIPTARE NE GREQI

Spiro Xhavara lindi më 19 maj 1952, në Qestorat të Lunxhërisë, ku kaloi fëmijërinë e hershme të tij.

Formimi arsimor i Spiros është një formim ushtarak, çka ndihet edhe në personalitetin dhe karkaterin e tij.

Miqtë e quajnë Spiron njeriun e rregullit, disiplinës dhe korrektësisë.

Pas përfundimit me sukses të shkollës ushtarake “Skënderbej” dhe të Bashkuar, që prej 1972 shërbeu si oficer në radhët e ushtrisë për 21 vjet, në Berat, Skrapar, Himarë e Elbasan.

🗓️ Pas reformës në fillm të viteve ’90 udhëtoi drejt Greqisë për fillimin e një jete të re.

📝 Emigrimi dhe kushtet jo të favorshme që krijon ai, nuk e penguan Spiro Xhavarën të ishte artist, fillimisht brenda vetes e më pas ta ndante këtë shpirt me publikun. Spirua është poet, shkrimtar, publicist e studjues, me një krijimtari të shtrirë në 55 vite.

Krijimin e parë e ka botuar në moshën 17 vjeçare, në 1969. Ka botuar 20 libra (poezi, tregime, monografi, tregime satirike e komedi, esse, etj). Ka botuar qindra shkrime në shtypin e kohës, reportazhe, skica, përshkrime, si para 90-tës, edhe në shtypin shqiptar të Greqi. Ka redaktuar e përgatitur për botim rreth 90 libra të kolegëve krijues. Ka botuar për ta 47 kritika, parathënie, analiza e vlerësime.

🇦🇱 Si gjithë shkrimtarët edhe për shkrimtarin Xhavara, vendlindja është muza e tij, veçojmë këtu “Mrekullia e jugut – Lunxhëria, Rrëza” dhe “Trokitje në porta lunxhiote”.

👉 Është anëtar i shoqatave të artistëve shqiptarë në emigracion dhe anëtar i shoqatës së shkrimtarëve grekë, në Athinë. Përveçse një shkrimptar, Spiro është edhe një aktivist i shquar i komunitetit shqiptar në Greqi. Për vite me radhë ka qënë në krye Shoqërisë Lunxhëria, anëtar i kryesisë e “Federatës së Shoqatave Shqiptare të Greqisë” dhe pjesë e “Shoqatës së Ushtarakëve në Rezervë të Shqipërisë”.

🖋️ Në krijimtarinë e bollshme, Spirua shkruan dhe mediton për punën e njerëzve të thjeshtë, duke u ndalur tek ndjenjat e mendimet e tyre.

🏅 Dhe kjo krijmtari është vlerësuar edhe nga institucionet shqiptare. Xhavara ka vlerësime, nga Kuvendi Popullor, shoqata në emigracion, është vlerësuar me “Mirënjohje” nga Bashkia Gjirokastër, Berat, etj.

👏 Mirënjohje Spiro Xhavara!!

Sukses i kompanive turke në Panairin Ndërkombëtar të Tiranës

Dhoma e Tregtisë së Stambollit (İTO) mori pjesë në Edicionin e 29-të Panairit të organizuar nga Klik Expo Group

Global 360

Presidenti Macron akuzohet për tradhti ndaj Francës!

Mori pjesë në një ceremoni hebraike brenda rezidencës së vet zyrtare, në Pallatin Elysée.

Diplovista

Moisiu: Greqia të ndryshojë sjelljen ndaj Shqipërisë!

Ish-presidenti i Shqipërisë Alfred Moisiu, intervistë për Euronews Albania

Gjeopolitika

Gjashtë shtetet e lëkundura, që do të vendosin për të ardhmen e gjeopolitikës

Cliff Kupchan është kryetar i institutit kërkimor “Eurasia Group”.

OPED

Si do ta shkruante Inteligjenca Artificiale romanin tim “Komploti”!

Do të quhej : Komploti kundër Komplotit. Autor: Inteligjenca Artificiale. Çmimi: falas.

Profil

Rauf Fico, diplomati brilant me vizion perëndimor

Rauf Fico përcaktoi juridiksionin e konsullatave shqiptare dhe Konsullatave të Nderit të Shqipërisë jashtë vendit.

Masmedia

Sukses i kompanive turke në Panairin Ndërkombëtar të Tiranës

Dhoma e Tregtisë së Stambollit (İTO) mori pjesë në Edicionin e 29-të Panairit të organizuar nga Klik Expo Group