Kosova dhe siguria kibernetike, sipas modelit amerikan!

Viti 2008, kur u shpall Pavarsia e Kosovës, përkon edhe me themelimin e kompanisë sime për shërbimet në teknologjinë informative.


Nga Albion Bikliqi, Ekspert i Sigurisë Kibernetike, Kosovë

Dita e Pavarsisë së Kosovës, 17 Shkurti 2008, është edhe viti kur unë themelova kompaninë private CIS Pristina, për të ofruar shërbimet në teknologjinë informative.

Ideja e fillimit si ndërmarrës ishte që profesionin në teknologjinë informative dhe dijën që unë merrja nga kolegët e mi Amerikan dhe Europian të percjellja në vendin tim duke siguruar profesionalizëm dhe siguri.

Avancimin profesional vazhdoja ta merrja nga mentorët Amerikan, Britanik, Izraelitë dhe Europian pr t’u specializuar në fushën e sigurisë kibernetike.

Duke parë se me evancimin e teknologjisë ka nevojë edhe për t’I siguruar ato unë vazhdova dhe ende vazhdoj të jam student në këtë lëmi.
Partneriteti me kompani me bazë në SHBA dhe Izrael gjithnjë më bën të jem më i sigurtë në ofrimin e shërbimeve në sigurinë kibernetike.

Në vitin 2021 unë u vlerësova me vendin e parë për punën që po blja në sigurinë kibernetike nga Albanian ICT Awards. Ky vlerësim sa më bëri krenarë aq më dha përgjegjësi që të jam i gatshëm për ofrimin e shërbimeve në fushën e sigurisë kibernetike.

Ky vit 2023 më gjenë të angazhuar në Odën Ekonomike Britaneze në Kosovë si konsulent, në kompaninë ndërkombëtare TekeGroup si Menaxher Rajonal për Siguri Kibernetike, në CISTCK Group ndërmarrës dhe CEO, në NU Borders LLC, In country cyber security subject matter expert për të përmbushur kërkesat e projekteve të USAID për mbrojtjen e infrastrukturës kritike nga sulmet e mundshme kibernetike.

Ndërsa në arenën ndërkombëtare vazhdoj të jem konsulenti kryesorë për siguri kibernetike për kompaninë Gjermane TRECCERT GmbH, për kompaninë në Singapor, me zyrat në SHBA dhe Zvicërr, Global Skills Development Council GSDC vazhdoj të jem partner indirekt për të promoviuar praktikat më të mira të sigurisë kibernetike për të mbrojtur të dhënat në nivel qeverie dhe ndrmarrjeve të mëdha.

Kompania CISTCK Group www.cistck.com është partnere me Microsoft, Fortinet, TRECCERT, GSDC, Bitdefender, Advisera për të rrumbullaksuar kështu ofrimin e shërbimeve për mbrojtjen e institucioneve publike dhe private me menaxhim dhe teknologji adekuate në zingjirin e mbrojtjes nga sulmet kibernetike.

Lexo më shumë nga

Muzhaqi: Rinia në qendër të reformave për Ligjin e Rinisë dhe Vullnetarizmit

Ministrja e Shtetit për Rininë dhe Fëmijët vazhdon konsultimet për të formësuar ligjin “Për Rininë” dhe “Për Vullnetarizmin”

Global 360

CNN zbulon prapaskenën e tërheqjes së Biden

Vendimi përfundimtar i Presidentit Joe Biden për t’u larguar nga gara u mor në 48 orët e fundit

Diplovista

Rakipi: Bisedimet Kosovë-Serbi të përqendrohen tek njohja, jo më në çështje teknike

Kryetari i Institutit për Studime Ndërkombëtare Albert Rakipi thotë se ka ardhur koha për një qasje tjetër në dialogun mes…

Gjeopolitika

Pika të zeza apo të ndritshme?

Viti 2024 duket që do të shënjohet nga luftrat dhe zgjedhjet, të cilat do të ndikojnë në fatin e një…

OPED

Lamtumirë mjeshtër!

Tani më shumë se kurrë ka zënë vendin e tij në panteonin e letrave botërore.

Profil

Një emër i njohur i elitës intelektuale dhe politike të çerekshekullit të fundit

75-vjetori I lindjes -- Rrugëtimi i Z. Koçi Tahiri nga galeritë e Bulqizës në sallën e legjislativit shqiptar (2017-2021)

Masmedia

Muzhaqi: Rinia në qendër të reformave për Ligjin e Rinisë dhe Vullnetarizmit

Ministrja e Shtetit për Rininë dhe Fëmijët vazhdon konsultimet për të formësuar ligjin “Për Rininë” dhe “Për Vullnetarizmin”