Revista gjermane: Zbuloni kulturën e larmishme dhe të pasur të Shqipërisë

Sipas legjendës, populli i Shqipërisë u formua nga pasardhës të shqiponjave. Sot shqiponja është simboli kombëtar, shkruan revista gjermane “Kultursommer Rheinland-Pfalz”.


Sipas legjendës, populli i Shqipërisë u formua nga pasardhës të shqiponjave. Sot shqiponja është simboli kombëtar, shkruan revista gjermane “Kultursommer Rheinland-Pfalz”.

Gadishulli Ballkanik është një parajsë për adhuruesit e shpendëve me më shumë se 350 lloje zogjsh vendas.

Kjo vjen si rezultat i bimësisë së pasur të vendit, brigjeve, maleve dhe pyjeve.

Kultura e Shqipërisë është po aq e larmishme sa natyra. Në veçanti, kultura popullore i referohet një tradite të larmishme dhe të pasur.

Përveç veshjeve popullore, si brezi i vendosur rreth belit apo fustanella për meshkujt, pjesë përbërëse e kulturës janë edhe llojet e ndryshme të valleve popullore, epikat gojore dhe baladat.

Po aq e rëndësishme është edhe muzika popullore tradicionale shqiptare, e cila nuk mungon në asnjë festë apo dasmë.

Shpesh përdoren instrumente si Lahuta, Çiftelia apo Sharki.

Tingujt shoqërohen me të kënduar, zakonisht këngë epike që përfaqësojnë historinë dhe vlerat e vendit.

Gadishulli Ballkanik ishte pjesë e Perandorisë Osmane deri në vitin 1912, dhe shumë ndikime të asaj kohe ndihen edhe sot.

Në veri të Shqipërisë, zbatohet ende Kanuni, një kod gojor i asaj kohe, por gatimet vendase si byreku dhe bakllavaja dëshmojnë të shkuarën e vendit në kuzhinë.

Lufta, te pragu?

Izraeli dhe Irani, në një rajon të nxehtë sic është Lindja e Mesme kanë njohur së bashku raporte komplekse me…

Global 360

Izraeli kërkon mbledhjen e Këshillit të Sigurimit pas sulmit të Iranit

Izraeli ka kërkuar që Këshilli i Sigurimit i OKB-së të mbajë një mbledhje urgjente sot për të dënuar sulmin e…

Diplovista

Moisiu: Greqia të ndryshojë sjelljen ndaj Shqipërisë!

Ish-presidenti i Shqipërisë Alfred Moisiu, intervistë për Euronews Albania

Gjeopolitika

Pika të zeza apo të ndritshme?

Viti 2024 duket që do të shënjohet nga luftrat dhe zgjedhjet, të cilat do të ndikojnë në fatin e një…

OPED

Lufta, te pragu?

Izraeli dhe Irani, në një rajon të nxehtë sic është Lindja e Mesme kanë njohur së bashku raporte komplekse me…

Profil

Ibrahim Kodra, “poskubisti” i fundit në Europë

Kur ishte fëmijë, portreti që i bëri komandantit të xhandarmërisë së qytetit rezultoi fatsjellës për të.

Masmedia

Lufta, te pragu?

Izraeli dhe Irani, në një rajon të nxehtë sic është Lindja e Mesme kanë njohur së bashku raporte komplekse me…