Përfshirje e shoqërisë civile në zbatimin e projekteve të Planit Ekonomik dhe Investimeve

Gjendja aktuale të përfshirjes së organizatave të shoqërisë civile të Ballkanit Perëndimor në projektet kryesore të Planit Ekonomik dhe të Investimeve (PEI) ishte në fokus të takimit që zhvilloi Instituti për Bashkëpunim dhe Zhvillim (CDI) në partneritet me Sekretariatin e Përhershëm të Komunitetit të Transportit (TCT)


Gjendja aktuale të përfshirjes së organizatave të shoqërisë civile të Ballkanit Perëndimor në projektet kryesore të Planit Ekonomik dhe të Investimeve (PEI) ishte në fokus të takimit që zhvilloi Instituti për Bashkëpunim dhe Zhvillim (CDI) në partneritet me Sekretariatin e Përhershëm të Komunitetit të Transportit (TCT).

“Për herë të parë, ne kemi një pasqyrë të plotë të institucioneve kombëtare, rajonale dhe ato të bazuara në BE, të përfshira në menaxhimin e ciklit të projekteve të infrastrukturës. Kjo pasqyrë bazohet tek të dhënat e studimit rajonal “Aktorët institucionalë, mekanizmat dhe angazhimi i OShC-ve në PEI”, tha drejtori i Kërkimeve në CDI, Ardian Hackaj.

“Kjo matricë bashkon të gjitha hapat e projektit, që nga identifikimi i tij e deri tek auditi, së bashku me institucionet përgjegjëse. Kjo na lejon të identifikojmë pikat se ku mund të hyjnë/përfshihen organizatat e shoqërisë civile dhe palët e tjera të interesuara, në momentin e duhur dhe përmes mekanizmit të duhur”, shtoi ai.

Gjatë fjalës së tij, kryetari i Komisionit për Ekonominë dhe Financat në Parlamentin e Shqipërisë, Eduard Shalsi u përqendrua në rolin që shoqëria civile duhet të ketë veçanërisht në lidhje me shqyrtimin postlegjislativ.

“Ne duhet të strukturojmë konsultimin me OSHC-të para miratimit të ligjeve dhe të ndërtojmë një instrument për shqyrtimin postlegjislativ si praktikë për mbikëqyrjen e zbatimit dhe vlerësimit të ndikimit të ligjeve. Kjo është me rëndësi parësore për mirëfunksionimin e komisioneve parlamentare dhe të parlamentit në përgjithësi”, deklaroi ai.

Duke vlerësuar përpjekjet e ndërsjella të bëra nga aktorë të ndryshëm në nivel kombëtar, zëvendësministrja e Infrastrukturës dhe Energjisë, Enkelejda Muçaj deklaroi se, “ne duhet të përmirësojmë mënyrën se si komunikojmë në mënyrë që informacioni i disponueshëm nëpërmjet faqeve të ndryshme të qeverisë të gjejë rrugën e tij tek aktorët socialë të interesuar. Por mbi të gjitha, ne duhet të ndërtojmë dhe ruajmë besim”.

Sekretariatit i TCT-së riafirmoi angazhimin për të përmirësuar zbatimin e projekteve kryesore të transportit në kuadër të Planit Ekonomik dhe të Investimeve në Ballkanin Perëndimor.

Në emër të drejtorit të Sekretariatit të TCT-së, Matej Zakonjšek, Martina Hakl, nënvizoi rëndësinë e gjithëpërfshirjes në zbatimin e projekteve. “Projekti ‘Connected WE Can’ nxit dialogun dhe siguron një zbatim më gjithëpërfshirës dhe më me ndikim të Planit Ekonomik dhe të Investimeve për tranzicion të qëndrueshëm dhe të gjelbër në sektorin e transportit. Komuniteti i Transportit do të vazhdojë të angazhohet aktivisht me shoqërinë civile në fushën e transportit, duke vlerësuar njohuritë dhe kontributet e tyre”.

(Marrë nga ATSH)

Hasani takon homologun indian Jaishankar: Fokus, thellimi i marrëdhënieve ekonomike

Ministri për Evropën dhe Punët e Jashtme, Igli Hasani u prit sot nga ministri i Punëve të Jashtme të Indisë,…

Global 360

Osmani: Qeveria dhe aleatët të ulen e të merren vesh për dinarin

Presidentja Vjosa Osmani ka deklaruar se problemi që lindi mes Qeverisë së Kosovës dhe ndërkombëtarëve në lidhje me rregulloren e…

Diplovista

Moisiu: Greqia të ndryshojë sjelljen ndaj Shqipërisë!

Ish-presidenti i Shqipërisë Alfred Moisiu, intervistë për Euronews Albania

Gjeopolitika

Pika të zeza apo të ndritshme?

Viti 2024 duket që do të shënjohet nga luftrat dhe zgjedhjet, të cilat do të ndikojnë në fatin e një…

OPED

“Mes frikës dhe frymëzimit”, Maks Velo në studion time!

"Maksi qeshi, duke më thënë: Po të rrëfej diçka që s’ia kam thënë askujt më parë..."

Profil

Ibrahim Kodra, “poskubisti” i fundit në Europë

Kur ishte fëmijë, portreti që i bëri komandantit të xhandarmërisë së qytetit rezultoi fatsjellës për të.

Masmedia

Hasani takon homologun indian Jaishankar: Fokus, thellimi i marrëdhënieve ekonomike

Ministri për Evropën dhe Punët e Jashtme, Igli Hasani u prit sot nga ministri i Punëve të Jashtme të Indisë,…