Qeveria “Mehdi Frashëri”, qeveria e intelektualëve

Mehdi Frashëri vdiq në Romë 60 vjet më parë, më 25 maj 1963


Nga Saimir Z. Kadiu

Qe nga 4 dhjetori 1912, kur u krijua qeveria e pare e shtetit shqiptar me kryeminister Ismail Qemalin, kane kaluar 111 vjet.

Me dhjetëra qeveri e kane drejtuar Shqiperine qysh nga ajo date, disa me jave, disa me vite dhe disa te tjera me dekada.

Nga leximet empirike pa u futur ne detaje dhe ne krahasime te thella jam i impresionuar me kualitetet e qeverise se Mehdi Frashërit (21 tetor 1935 – 7 nëntor 1936) :

1. Mehdi FRASHËRI (28 shkurt 1872- 25 MAJ 1963) – Kryeministër dhe Ministër i Drejtësisë ( diplomuar ne Shkollën Civile të Administratës Mbretërore “Mylkie-i-Sehahané” në Stamboll për Shkenca Politike-Administrative)

 

2. Fuat ASLLANI (1897-1981) – Ministër i Punëve të Jashtme (diplomuar ne Universitetin e Vienes per Drejtesi)

 

3. Et’hem TOTO (1898-1937) – Ministër i Punëve të Brendëshme (diplomuar ne Firence per oficer xhandermerie)

 

4. Rrok GERA (1901 -1969) – Ministër i Financave ( diplomuar ne Universitetin e Vienes per Ekonomi dhe Marredhenie Nderkombetare)

 

5. Nush BUSHATI (1896-1973) – Ministër i Arsimit (diplomuar per drejtesi ne Universitetin e Vienes)

 

6. Ndoc NARAÇI (1899-1987) – Ministër i Punëve Botore ( diplomuar per Inxhinieri Elektrike ne Universitetin Politeknik te Vienes)

 

7. Dhimitër BERATI (1886 -1970) – Ministër i Ekonomisë Kombëtare, (diplomuar ne Fakultetin e Shkencave Politiko-Administrative dhe në Fakultetin e Drejtësisë të Bukureshtit)

 

Nuk besoj qe qeveri te tjera te kene patur ne perberje nivele te tilla intelektuale. Dhe te mendosh qe nje qeveri e tille i perket vitit 1935, ku te pakten 90% e popullates shqiptare ishte analfabete…

 

Nje tjeter cilesi e kesaj qeverie ishte perfaqesimi i te krishtereve ne qeveri ( 3 katolike, 1 ortodoks dhe 3 myslimane)… gje qe tregon edhe tolerancen dhe mirekuptimin fetar ne Shqiperi.

 

Mehdi Frasheri vdiq ne Rome 60 vjet me pare me 25 maj 1963. Ne ceremonine e varrimit fjalimin solemn e mbajti Dhimiter Berati, nje nga ministrat e qeverise se tij.

Rama në 30-vjetorin e Coca Cola në Shqipëri: Të lidhur më shumë se kurrë me Italinë

ryeministri Edi Rama mori pjesë sot në ceremoninë e mbajtur në kuadër të 30-vjetorit të.

Global 360

Përqafimi i paqes i Papa Franceskut me një palestinez dhe një izraelit

Duartrokitje të mëdha nga e gjithë Arena e Veronas, në këmbë të gjithë pas përqafimit të Papa Françeskut me dy…

Diplovista

Moisiu: Greqia të ndryshojë sjelljen ndaj Shqipërisë!

Ish-presidenti i Shqipërisë Alfred Moisiu, intervistë për Euronews Albania

Gjeopolitika

Pika të zeza apo të ndritshme?

Viti 2024 duket që do të shënjohet nga luftrat dhe zgjedhjet, të cilat do të ndikojnë në fatin e një…

OPED

Shkolla e shkrimtarit

Shkrimtari nuk bëhet nga shkolla, shkrimtari lind.

Profil

Ibrahim Kodra, “poskubisti” i fundit në Europë

Kur ishte fëmijë, portreti që i bëri komandantit të xhandarmërisë së qytetit rezultoi fatsjellës për të.

Masmedia

Rama në 30-vjetorin e Coca Cola në Shqipëri: Të lidhur më shumë se kurrë me Italinë

ryeministri Edi Rama mori pjesë sot në ceremoninë e mbajtur në kuadër të 30-vjetorit të.