Dhoma Amerikane e Tregtisë: Bashkëpunim biznes-institucione publike për kualifikimin e tregut të punës

Dhoma Amerikane e Tregtisë shprehu gjithë gatishmërinë për të bashkëpunuar me të gjithë aktorët


Dhoma Amerikane e Tregtisë nënvizoi se, vetëm nëpërmjet bashkëpunimit biznes-institucione publike mund të krijohet një kornizë e qartë e kualifikimeve dhe aftësive në tregun e punës, që reflekton nevojat sektoriale dhe ndihmon në evidentimin dhe profilizimin e profesioneve të reja.

Në këtë drejtim, Dhoma Amerikane e Tregtisë shprehu gjithë gatishmërinë për të bashkëpunuar me të gjithë aktorët, agjencitë dhe drejtoritë e linjës, që kanë një ndikim në formimin e kornizës kombëtare të kualifikimeve dhe aftësive profesionale, për të sjellë një përmirësim në tregun e punës dhe mundësi për të adresuar qartë shqetësimet që ka biznesi.

“Sot falë punës së këtyre institucioneve, tregu ka 126 tituj profesionalë kualifikimesh, të cilat janë ndërtuar dhe mbështetur në sinjalet që kanë ardhur nga vetë biznesi si dhe një platformë të sistemit ESKO, i cili mund të aksesohet në portalin e-Albania dhe ka rreth 13 800 aftësi profesionale me të gjithë kompetencat përkatëse. Një vlerësim i saktë i pozicioneve dhe kualifikimeve do të zgjidhë edhe çështjen e nivelit të pagës duke ndihmuar në vlerësimin dhe zhvillimin e forcave të punës”, thuhet në njoftimin për shtyp të Dhomës Amerikane të Tregtisë.

Për ta bërë të mundur këtë, përfaqësuesit e Dhomës Amerikane e Tregtisë kërkuan një koordinim eficient, në radhë të parë duke shkëmbyer në kohë reale informacionin që institucionet sigurojnë dhe më pas duke gjetur rrugët më të mira të angazhimit të biznesit në grupet e punës për kualifikimet profesionale. /ATSH

Raporti i KE vlerëson punën e Gjykatës Kushtetuese

Komisioni Evropian ka publikuar raportin “Sundimi i Ligjit 2024”, për më shumë se 30 shtete në Evropës, mes të cilave…

Global 360

CNN zbulon prapaskenën e tërheqjes së Biden

Vendimi përfundimtar i Presidentit Joe Biden për t’u larguar nga gara u mor në 48 orët e fundit

Diplovista

Rakipi: Bisedimet Kosovë-Serbi të përqendrohen tek njohja, jo më në çështje teknike

Kryetari i Institutit për Studime Ndërkombëtare Albert Rakipi thotë se ka ardhur koha për një qasje tjetër në dialogun mes…

Gjeopolitika

Pika të zeza apo të ndritshme?

Viti 2024 duket që do të shënjohet nga luftrat dhe zgjedhjet, të cilat do të ndikojnë në fatin e një…

OPED

Lamtumirë mjeshtër!

Tani më shumë se kurrë ka zënë vendin e tij në panteonin e letrave botërore.

Profil

Një emër i njohur i elitës intelektuale dhe politike të çerekshekullit të fundit

75-vjetori I lindjes -- Rrugëtimi i Z. Koçi Tahiri nga galeritë e Bulqizës në sallën e legjislativit shqiptar (2017-2021)

Masmedia

Raporti i KE vlerëson punën e Gjykatës Kushtetuese

Komisioni Evropian ka publikuar raportin “Sundimi i Ligjit 2024”, për më shumë se 30 shtete në Evropës, mes të cilave…