Takim mbi rolin e Kuvendit në procesin e integrimit evropian

Këshilli Kombëtar i Integrimit Evropian (KKIE) organizoi sot një takim ndërgjegjësues mbi rolin që luan Kuvendi i Shqipërisë në procesin e Integrimit Europian


Këshilli Kombëtar i Integrimit Evropian (KKIE) organizoi sot një takim ndërgjegjësues mbi rolin që luan Kuvendi i Shqipërisë në procesin e Integrimit Europian, në të cilën morën pjesë studentë nga Instituti i Studimeve Europiane, Universiteti i Tiranës.

Diskutimi u përqendrua në rolin e Kuvendit jo vetëm në forcimin e rolit mbikëqyrës dhe kontrollues mbi qeverinë në hapat e ndërmarra në procesin e integrimit në BE, por dhe në rolin që luan Këshilli Kombëtar i Integrimit Europian në rritjen e pjesëmarrjes qytetare dhe përfshirjen e sa më shumë aktorëve në njohjen dhe dhënien e kontributit për këtë proces të rëndësishëm.

Takimi u përshëndet nga Elda Zenelaj, drejtore e Sekretariatit Teknik të KKIE-së dhe Migena Leskoviku, përgjegjëse e Departamentit të Legjislacionit dhe Politikave të BE-së në ISE, të cilat në fjalën e tyre theksuan rëndësinë e njohjes sa më mirë të rolit që luan Kuvendi si institucioni që bënë të mundur bashkërendimin me hallkat e tjera në përmbushjen e kushteve dhe detyrimeve të vendosura nga Këshilli Europian, vazhdimin e përafrimit të legjislacionit të Shqipërisë me “acquis”, si dhe afrimin e shoqërisë civile dhe palëve të tjera të interesuara për t’u përfshirë në proces.

Elda Zenelaj, i njohu studentët më konkretisht me ndryshimet ligjore për shtimin e rolit të Kuvendit për mbikëqyrjen e procesit tashmë që negociatat janë hapur zyrtarisht, rolin e Komisionit për Çështjet Europiane në monitorimin e përafrimit të legjislacionit me “acquis” të BE-së, rolit kontrollues të KKIE në përmbushjen e detyrimeve dhe ndjekjen e rekomandimeve të lëna në progres raportet e KE, të Kuvendit y funksionet e Kuvendit dhe në procesin e integrimit dhe negociatave me BE-në, punën e bërë nga Sekretariati i KKIE për përfshirjen e sa më shumë target grupeve në proces dhe diskutimin e çështjeve të procesit të integrimit në të gjitha fushat, procedurat për shqyrtimin e pozicioneve negociuese, rolin e OSHEC-së dhe përfshirjen e tyre në KKIE, etj.

Më pas Zenelaj iu përgjigj pyetjeve të ndryshme të studentëve.

(Marrë nga ATSH)

CNN: “Bond Tower” – rrokaqielli i frymëzuar nga baleti së shpejti në Tiranë

Bond Tower, do të jetë një ndërtesë banimi dhe hotel 50-katëshe, i projektuar nga kompania portugeze e arkitekturës OODA

Global 360

CNN zbulon prapaskenën e tërheqjes së Biden

Vendimi përfundimtar i Presidentit Joe Biden për t’u larguar nga gara u mor në 48 orët e fundit

Diplovista

Rakipi: Bisedimet Kosovë-Serbi të përqendrohen tek njohja, jo më në çështje teknike

Kryetari i Institutit për Studime Ndërkombëtare Albert Rakipi thotë se ka ardhur koha për një qasje tjetër në dialogun mes…

Gjeopolitika

Pika të zeza apo të ndritshme?

Viti 2024 duket që do të shënjohet nga luftrat dhe zgjedhjet, të cilat do të ndikojnë në fatin e një…

OPED

Lamtumirë mjeshtër!

Tani më shumë se kurrë ka zënë vendin e tij në panteonin e letrave botërore.

Profil

Një emër i njohur i elitës intelektuale dhe politike të çerekshekullit të fundit

75-vjetori I lindjes -- Rrugëtimi i Z. Koçi Tahiri nga galeritë e Bulqizës në sallën e legjislativit shqiptar (2017-2021)

Masmedia

CNN: “Bond Tower” – rrokaqielli i frymëzuar nga baleti së shpejti në Tiranë

Bond Tower, do të jetë një ndërtesë banimi dhe hotel 50-katëshe, i projektuar nga kompania portugeze e arkitekturës OODA