Konferencë shkencore ndërkombëtare: “Shqiptarët dhe hebrenjtë në Luftën e Dytë Botërore”

Akademia e Shkencave dhe Israeli House of Albania, konferencë shkencore për Shqiptarët dhe Hebrenjtë


Në Ditën Ndërkombëtare të Kujtesës (International Holocaust Remembrance Day (Shoah), më 25 janar 2023, ora 10.00, në sallën “Aleks Buda”, Akademia e Shkencave e Shqipërisë dhe Israeli House of Albania do të organizojnë: Konferencë shkencore ndërkombëtare me temë “Shqiptarët dhe hebrenjtë në Luftën e Dytë Botërore”.

I. Përshëndetje dhe fjalë rasti:

► Akad. Skënder Gjinushi, Kryetar i Akademisë së Shkencave (anëtare e Lëvizjes Kundër Antisemitizmit / Combat Anti-Semitism Movement dhe pjesëtare e International Holocaust Remembrance Alliance – IHRA);
► Sh. E. Galit Peleg, Ambasadore e Shtetit të Izraelit në Shqipëri.

II. Kumtime:

Seanca e parë: 10.00-11.30
Drejtojnë seancën: Pëllumb Xhufi, Felicita Jakoel
1. Pëllumb Xhufi, Hebrenjtë në Àrbërin e shekujve të Mesjetës;
2. Felicita Jakoel, Dëshmi të dorës së parë për hebrenjtë në Shqipëri;
3. Arben Cici, Shqipëri – Izrael: aspekte diplomatike dhe sfida;
4. Artan Puto, Politikat e administratës shtetërore shqiptare ndaj hebrenjve në gjysmën e dytë të viteve 1930;
5. Shaul Yanai, Holocaust research in the world – a view from Israel;
6. Monika Stafa, Ardhja e hebrenjve në Shqipëri ndërmjet dy luftërave.
Seanca e dytë: 12.00-13.30
Drejtojnë seancën: Marenglen Kasmi, Ido Zelkovitz
1. Pranvera Dibra, Roli i legatave diplomatike shqiptare për lehtësimin e ardhjes së hebrenjve në Shqipëri në vitet 1930;
2. Àt Gazmend Tinaj, Izraeli sot me sytë e një pelegrini shqiptar;
3. Ido Zelkovitz, Hajj Amin Al-Husayini in the service of Nazi Germany: bringing the Palestinian-Israeli conflict to the Balkan;
4. Marenglen Kasmi, Qendrimi i shqiptarëve në Kosovë ndaj hebrenjve;
5. Aleksandr Russakov, Gjuhët e hebrenjve të Evropës nga pikëpamja e teorisë së kontakteve gjuhësore;
6. Andi Pinari, Ilira Sulo, Riatdhesimi i hebrenjve në mbarim të luftës së ftohtë;
7. Shaban Sinani, Hebrenjtë dhe shqiptarët në rrjedhë të kohërave përmes dëshmish antropologjike;
8. Alban Reli, Perspektiva për studimin e Holokaustit në Shqipëri.
Përkujdesës i veprimtarisë: prof. dr. Shaban Sinani
Koordinator: dr. Arben Skënderi

“Daily Express”: Shqipëria në rrugën e duhur për t’u bërë anëtare e BE-së

Mieka Smiles në të përditshmen britanike “Express”

Global 360

Osmani falënderon Erdoganin për mbështetjen ndaj Kosovës

Presidentja Vjosa Osmani gjatë pjesëmarrjes në Forumin Diplomatik të Antalisë u takua edhe homologun e saj turk Recep Tayyip Erdogan

Diplovista

Moisiu: Greqia të ndryshojë sjelljen ndaj Shqipërisë!

Ish-presidenti i Shqipërisë Alfred Moisiu, intervistë për Euronews Albania

Gjeopolitika

Pika të zeza apo të ndritshme?

Viti 2024 duket që do të shënjohet nga luftrat dhe zgjedhjet, të cilat do të ndikojnë në fatin e një…

OPED

Fqinjësia, reciprocitet dhe përgjegjësi!

Fqinjësia është dëgjimi, mirëkuptimi, pranimi, ndihma, siguria, prania, lidhja dhe mbështetja.

Profil

Ibrahim Kodra, “poskubisti” i fundit në Europë

Kur ishte fëmijë, portreti që i bëri komandantit të xhandarmërisë së qytetit rezultoi fatsjellës për të.

Masmedia

“Daily Express”: Shqipëria në rrugën e duhur për t’u bërë anëtare e BE-së

Mieka Smiles në të përditshmen britanike “Express”