Të rinjtë duhet të ndërtojnë mënyra më të mira për të jetuar së bashku

Fjala e ambasadorit Ferit Hoxha në Samitin e 17-të Ndërkombëtar të Rinisë për të Drejtat e Njeriut 2023


Nga Ferit Hoxha
Ambasadori i Shqipërisë në OKB

Të nderuar delegatë të rinjsh, edukatorë të nderuar dhe aktorë të pasionuar të shoqërisë civile,
Jam i kënaqur që jam këtu për të njohur dhe njohur rëndësinë e thellë të Deklaratës Universale të të Drejtave të Njeriut (UDHR) dhe ndikimin e saj transformues në botën tonë.

DUDNJ qëndron si një testament i përjetshëm, duke ndriçuar rrugën për kombet dhe individët njësoj, duke siguruar që çdo person, pavarësisht nga prejardhja ose identiteti i tij, të ketë të drejtën për të drejtat dhe liritë themelore.

Ndërsa reflektojmë mbi vizionin dhe parimet e mishëruara në DUDNJ, ne mund të dëshmojmë për fuqinë e saj për të frymëzuar, mbrojtur dhe transformuar jetët.

Thelbi i të drejtave universale, ku asnjë individ nuk mund të përjashtohet, është më i rëndësishëm tani se kurrë më parë. Në këtë pikë kyçe, është thelbësore që ne të riafirmojmë me vendosmëri angazhimin tonë për të angazhuar qeveritë, qytetarët, aktorët e shoqërisë civile, edukatorët, të gjithë në një përpjekje të përbashkët për të promovuar edukimin për të drejtat e njeriut.

Është mjeti kryesor për të fuqizuar të rinjtë tanë, duke i mundësuar ata të bëhen qytetarë të ndërgjegjshëm globalë për të mbrojtur barazinë, drejtësinë dhe dinjitetin për të gjithë.

Të rinjtë kanë potencial të jashtëzakonshëm për formimin e shoqërive dhe është përgjegjësia jonë kolektive ta ushqejmë këtë potencial duke nxitur një mjedis që inkurajon të menduarit kritik dhe zhvillon një kuptim të pandërprerë të parimeve të të drejtave të njeriut.

Duke i pajisur të rinjtë me njohuritë e DUDNJ-së, ne i pajisim ata me mjetet për të luftuar dhe për të çmontuar barrierat, për të sfiduar dhe luftuar diskriminimin, për të ndërtuar dhe mbështetur shoqëri gjithëpërfshirëse që lulëzojnë duke qëndruar në shtyllat e forta të të drejtave të njeriut.

Megjithatë, vetëm arsimi nuk mjafton. Duhet të krijojmë hapësira që zëri i tyre të dëgjohet, pjesëmarrja e tyre të jetë kuptimplote. Jo si një gjest simbolik, por si një imperativ për përparim dhe ndryshim të mirëfilltë. Ne kemi nevojë për liderë të rinj dhe zërat e tyre dhe duhet t’u ofrojmë atyre platforma për të ndarë perspektivat, njohuritë dhe zgjidhjet inovative të tyre.

Të nderuar delegatë,

Ndërsa përballemi me sfidat e shumta urgjente të kohës sonë, është përgjegjësia jonë t’i përqendrojmë të drejtat e njeriut në planet dhe veprimet tona.

Duke përfshirë edukimin për të drejtat e njeriut në kurrikulat tona, politikëbërjen dhe nismat e shoqërisë civile, ne mund të nxisim një kulturë ndjeshmërie, gjithëpërfshirjeje dhe respekti për diversitetin. Ato janë mjete të forta në rrugën e luftës kundër shtypjes, racizmit dhe diskriminimit; ato janë një pasuri më e vlefshme për parandalimin e konflikteve, ndërtimin e paqes dhe ruajtjen e paqes.

Më lejoni të ndaj një shembull nga Ballkani Perëndimor, rajoni nga unë vij: vetëm dy dekada më parë, që në kohët gjeopolitike do të thotë dje, rajoni i Ballkanit Perëndimor ishte vend ekspozimi i konflikteve të mëdha, me pasoja shkatërruese dhe vuajtje të tmerrshme njerëzore.

Ndërkohë që këto vende dhe shoqëri janë ende duke u marrë me trashëgimitë e këtyre konflikteve, duke shëruar plagët e një të kaluare të hidhur, ndërsa ata punojnë drejt pajtimit dhe ndërtimit të paqes deri në mosmarrëveshjet dypalëshe dhe rajonale në pritje, të rinjtë, rrjetet lokale rinore dhe organizatat e udhëhequra nga të rinjtë kanë qenë janë dëshmuar se janë aktorë të rëndësishëm në kundërshtimin e tendencave të fragmentimit dhe polarizimit etnik, dhe mobilizimit të mbështetjes për zhvillimin gjithëpërfshirës, pajtimin, shkëmbimin rajonal dhe ndërtimin e paqes, kontaktet mes njerëzve.

Kujtimi konstruktiv i së kaluarës është çelësi për ndërtimin e paqes dhe pajtimit të qëndrueshëm brenda dhe ndërmjet shoqërive në Ballkanin Perëndimor.

Kjo është arsyeja pse të rinjtë duhet të jenë bartës të energjisë dhe mirëkuptimeve pozitive, ata që promovojnë dhe ndërtojnë mënyra më të mira të të jetuarit së bashku, larg antagonizmave etno-nacionaliste, gjuhës së urrejtjes dhe qasjeve nacionaliste dhe interpretimit të deformuar të historisë.

Ne kemi nevojë për liderë rajonalë që të mendojnë dhe të veprojnë përtej kufijve, megjithëse strukturat rajonale promovojnë lidhjen dhe mirëkuptimin rajonal. Mbi këtë besim bazohet se ne kemi arritur të themelojmë Zyrën Rajonale të Bashkëpunimit Rinor (RYCO), Fondin e Ballkanit Perëndimor (WBF), Këshillin e Bashkëpunimit Rajonal (RCC) dhe Procesin e Berlinit.

Në mbyllje, i bëj thirrje secilit prej jush që të shfrytëzojë çdo mundësi për t’u ngritur, për të folur, për t’u mobilizuar dhe për të vepruar për të përballuar sfidat e mëdha me të cilat përballemi të gjithë, nga varfëria dhe pabarazia, diskriminimi dhe përjashtimi, ndryshimet klimatike dhe konflikti. Të bashkojmë duart për t’i bërë të drejtat e njeriut realitet për të gjithë.

Vendosmëria dhe veprimet tona sot përcaktojnë jetën tonë nesër, të ardhmen tonë, të ardhmen tuaj.

Na takon të gjithëve të sigurohemi që e ardhmja të jetë ajo ku vizioni dhe mençuria e Deklaratës Universale të të Drejtave të Njeriut shkëlqejnë, duke na udhëhequr drejt një bote që është e drejtë, gjithëpërfshirëse dhe e barabartë për brezat që vijnë.
Unë ju falënderoj.

Kur ndez një dritë!

E ftuar në një familje hebrenjsh për të festuar një ditëlindje, një dritë të ndezur për Hanukkah.

Global 360

Greqia dhe Turqia nënshkruajnë deklaratën për marrëdhënie të mira fqinjësore

Kjo lëvizje vjen menjëherë pas vizitës shumë të ndjekur të presidentit turk Rexhep Tayip Erdogan në Athinë.

Diplovista

Moisiu: Greqia të ndryshojë sjelljen ndaj Shqipërisë!

Ish-presidenti i Shqipërisë Alfred Moisiu, intervistë për Euronews Albania

Gjeopolitika

Gjashtë shtetet e lëkundura, që do të vendosin për të ardhmen e gjeopolitikës

Cliff Kupchan është kryetar i institutit kërkimor “Eurasia Group”.

OPED

Kur ndez një dritë!

E ftuar në një familje hebrenjsh për të festuar një ditëlindje, një dritë të ndezur për Hanukkah.

Profil

Rauf Fico, diplomati brilant me vizion perëndimor

Rauf Fico përcaktoi juridiksionin e konsullatave shqiptare dhe Konsullatave të Nderit të Shqipërisë jashtë vendit.

Masmedia

Kur ndez një dritë!

E ftuar në një familje hebrenjsh për të festuar një ditëlindje, një dritë të ndezur për Hanukkah.