Akademiku Eqrem Çabej, autori i Fjalorit Etimologjik të Gjuhës Shqipe

Si sot, më 6 gusht 1908 lindi në Eskishehir, Turqi, akademiku i shquar Eqrem Çabej.

Pse jemi kaq të varfër?

Vërtet kemi faj ne shqiptarët, që jemi kaq të varfër?

“Shko Dallëndyshe”, lirika e bukur e Filip Shirokës

Si sot lindi, më 3 gusht 1859, lind Filip Shiroka, tekstshkrues emocionus dhe një mëkues i pastërtisë gjuhësore

Ndre Mjeda, “Vaji i Bilbilit” që i këndoi shqiptarisë!

Ndre Mjeda ishte një nga patriotët, studiuesit dhe deputetët ndër më të njohur shqiptarë. Vvdiq më 1 gusht 1937

Sotir Kolea, publicisti që modernizoi Bibliotekën Shqiptare

Në 20 dhjetor 1927, Këshillit i Ministrave emëroi Sotir Kolean, drejtor të Bibliotekës dhe Muzeut Kombëtar.

“Fiamuri Arbërit”, revista e parë shqiptare e themeluar nga Jeronim De Rada

Më 20 korrik 1883, doli numri i parë i revistës së përmuajshme “Fiamuri Arbërit”.

Murat Toptani, firmëtari i Pavarësisë

Patriot, ushtarak, publicist, piktor, skulptor si dhe mësues, që punoi shumë për futjen e gjuhës shqipe nëpër shkollat turke.

Sami Dangëllia, figura e shquar e nacionalizmit shqiptar

Sami Dangëllia është nja nga figurat e shquara të nacionalizmit shqiptar dhe të qëndresës në burgjet e diktaturës komuniste, ku vuajti plot 43 vjet.

Jani Vreto, “Gutenbergu i shqiptarëve”

Si sot, më 9 korrik 1900, ndërroi jetë “Gutenbergu i shqiptarëve”, rilindasi Jani Vreto.

3 korrik 1946, ekzekutimi i intelektualëve të Bashkimit Demokratik!

Në mars 1946, u arrestuan, gjykuan dhe udënuan 37 të persona, prej të cilëve, 9 me vdekje.