Përjetësia…!

Një vjeshtë u nisa për në varrin e Artur Rembosë, poetit tim të dashur. Treni nxitonte…


Nga Luan Rama

PËRJETËSIA …

Një vjeshtë u nisa për në varrin e Artur Rembosë, poetit tim të dashur. Treni nxitonte nga Bazancourt në Rethel nëpër okrën e vjeshtës, ndiqte retë drejt veriut, Charleville-Mezières. Zogj, kodrina, shtëpi fermerësh dhe së fundi buzë lumit Meuse, ndalova në varrin e tij, atje ku ishte shuar kometa e poezisë dhe ku ylli ishte djegur.

Një djegje fatale, e parakohëshme.

Pastaj shova në kishë, aty ku ishte vendosur arkivoli i tij. Dhe mbylla sytë. Humba në heshtjen e madhe dhe dëgjova organistin që luante për të dhe një korr prej 8 fëmijësh.

Dhe më dukej se atë arkivoli zërat e fëmijëve po e ngrinin lart, drejt kubesë, aty ku kishte engjëj.

Dhe thashë nën zë : “Atëherë shpikja ngjyrat e zanoreve! A e zezë, E e bardhë, I e kuqe, O blu, U jeshile. Përshtatja formën dhe lëvizjen e çdo bashtingëlloreje me ritme instinktive, naive, lëvdohesha se po shpikja një Fjalë poetike, që do pranohej një ditë, në të gjitha kuptimet e saj…”

A nuk kishte shkruar ai se “atëherë shkruaja heshtje, netë, shkruaja atë që nuk mund të shprehja me fjalë. Fiksoja trallisjet!”

Në mbrëmjen e vonë e lashë Charleville-Mezières dhe treni më çonte drejt Parisit. Në zemër kisha vdekjen e poetit, zërin e tij. Revoltën që vërsnikët e tij poetë nuk arritën ta kuptonin poezinë e tij. Poezinë tjetër, të Profetit, atë modernen. Atë ku i këndonte përjetësisë.

“E gjetën.

Kë ? – Përjetësinë !

Është deti që shkon bashkë me diellin… ”

Shikoja natën që binte ngadalë në kodrinat e vjeshtës, në rrugët e gjata që ai bënte në këmbë dhe kujtova fjalët e mikut të tij të dashur, Verlen, që shkruante:

“Që nga vdekja e Rembosë, çdo natë e shoh atë në ëndërr. Tek ai djalosh kishte një joshje demoniake. Kujtimi i tij është si një diell që djeg brenda meje dhe nuk do të shuhet…”

Po, një diell poetik që dhe sot na përmbyt me dritën e tij! Dhe atëherë ti thua : Përshëndetje gjeni !
Vështroja natën e errët dhe shkruajta :

“Në kishën Saint-Remy
tetë fëmijë këndojnë psalme për Rembonë e vdekur
Ave Maria, ave Maria…
këngë trëndafilësh nga zëra hyjnorë,
njëzetë fëmijë të tjerë jetimë rrethojnë arkivolin
tek mbajnë dhimbjen e qytetit mbi shpinë
më të rëndë se plumbi,
poeti ngjan se ende kërkon këmbën e tij të prerë
që të marrë sërish udhët detare
por bohemia e tij papritmas përfundoi,
murgeshat e fundit të Marsejës e puthën në ballë,
Lamtumirë poet!
Artur Rembo s’do t’i shohë më qiejt
s’do mund të rendë sërish drejt Yllit të Mëngjesit,
kambanat ranë,
veç nëna dhe e motra ndjekin pas karrocën e vdekjes
veshur me rrobën e rëndë të zisë
kështu kishte shkuar para tij Mozart
kështu do të shkonte pas tij dhe Oscar Wilde”

Lexo më shumë nga

Sa shumë na kishin munguar emisionet për fëmijët!

Aq shumë na kishin munguar emisionet për fëmijë në studion e TVSH-së, saqë po i ndjek edhe unë me ëndje!!!

Global 360

Trump pa imunitet, gjyqtarja: Do të ndiqet penalisht!

Donald Trump është i pari ish-president që përballet me akuza penale.

Diplovista

Moisiu: Greqia të ndryshojë sjelljen ndaj Shqipërisë!

Ish-presidenti i Shqipërisë Alfred Moisiu, intervistë për Euronews Albania

Gjeopolitika

Gjashtë shtetet e lëkundura, që do të vendosin për të ardhmen e gjeopolitikës

Cliff Kupchan është kryetar i institutit kërkimor “Eurasia Group”.

OPED

102-vjeçari që drejton shoqatën “Avni Rustemi” në Amerikë

102 herë që Vasil Malita ynë pret e përcjell shokë e miq, bashkatdhetarë të udhëve të atdheut e në emigracion.

Profil

Rauf Fico, diplomati brilant me vizion perëndimor

Rauf Fico përcaktoi juridiksionin e konsullatave shqiptare dhe Konsullatave të Nderit të Shqipërisë jashtë vendit.

Masmedia

Sa shumë na kishin munguar emisionet për fëmijët!

Aq shumë na kishin munguar emisionet për fëmijë në studion e TVSH-së, saqë po i ndjek edhe unë me ëndje!!!