Çfarë do të thotë CIFTIS për botën në zhvillim

CIFTIS demonstron gjestin e vullnetit të mirë të Kinës për të ndarë arritjet e saj dhe për t’u ofruar ekspozuesve nga vendet e tjera në zhvillim një shans të drejtë për të konkurruar me ata nga bota e industrializuar.


Panairi Ndërkombëtar i Kinës 2023 për Tregtinë e Shërbimeve (CIFTIS), i zhvilluar në Pekin, tregon përkushtimin e pashembullt të Kinës për të avancuar politikat e hapjes, tregtisë së lirë dhe globalizimit, ndërkohë që kundërshton në mënyrë aktive konceptet e shkëputjes dhe deglobalizimit në këtë kohë sfidash e karakterizuar nga efektet negative të deglobalizimit në tregtinë globale.

Forcimi i dollarit, rritja e normave globale të interesit dhe konflikti i Ukrainës kanë penguar prodhimin dhe transportin global, sipas ekspertëve në çështjet aziatike, duke rënduar kërkesën e konsumatorit dhe korporatat dhe importet, duke shkaktuar çrregullime të sistemit financiar global si dhe paqëndrueshmëri financiare.

Vendet në zhvillim kanë vështirësi më të theksuara në krahasim me vendet e zhvilluara, për shkak të strukturës së tyre delikate ekonomike, mbështetjes së madhe në eksportet e mallrave bazë dhe mungesës së qëndrueshmërisë dhe fuqisë për një rikthim ekonomik.

Në këtë kontekst, CIFTIS tregon angazhimin proaktiv të Kinës me botën në zhvillim dhe politikën e saj të jashtëzakonshme për të trajtuar shqetësimet globale duke hapur tregun e saj vendas. Kjo përshpejton integrimin e tyre në procesin e globalizimit ekonomik, rrit ndikimin e përhapjes së tregtisë ndërkombëtare dhe u jep këtyre vendeve akses në tregjet reale të eksportit dhe perspektivat e punës.

CIFTIS ka tërhequr jo vetëm korporata të mëdha nga Amerika e Veriut dhe Evropa, por edhe biznese të vogla dhe të mesme nga vendet në zhvillim, pasi Kina ka tregun më të madh të konsumit në botë, duke përfshirë një grup me të ardhura të mesme që arrijnë në 400 milionë.

Është një platformë që përfitojnë të dyja palët, duke i lejuar biznesmenët nga shumë ekonomi në zhvillim të mësojnë dhe të kenë akses në potencialin e tregut të Kinës. Presionet më të gjera inflacioniste, rritja e çmimeve të energjisë, rritja e normave të interesit dhe një monedhë më e fortë, e paraqesin botën sot me shqetësime të mëdha.

Panairi CIFTIS, më i madhi i llojit të tij në botë, është vendimtar për përparimin e ekonomisë globale dhe prosperitetin ekonomik të vendeve në zhvillim. Ai dërgon një mesazh të qartë se Kina është e përgatitur të mbështesë bashkëpunimin, të mbështesë sistemin e tregtisë shumëpalëshe dhe të ndajë përfitimet e globalizimit dhe zhvillimit gjithëpërfshirës me pjesën tjetër të botës, gjë që përfundimisht do të ndihmojë ekonomitë në zhvillim.


Foto nga VCG

Në një moment trazirash jetike të tregut, organizimi i CIFTIS është një shenjë se sa gjerësisht është rritur përfshirja e Kinës me vendet në zhvillim për përfitimin e tyre reciprok. Kina ka bërë hapa të rëndësishëm në përmirësimin e klimës së saj ekonomike, duke përfshirë uljen e pengesave për investimet e huaja dhe mbrojtjen e të drejtave të pronësisë intelektuale.

Këto ndryshime do t’u ofrojnë bizneseve, si nga vendet e zhvilluara ashtu edhe ato në zhvillim, një fushë loje të barabartë dhe do t’i ndihmojnë ata të depërtojnë e veprojnë në tregun masiv kinez. Shumë vende në zhvillim janë në fund të zinxhirit të vlerës globale dhe nuk kanë akses në tregjet e mëdha globale, prandaj, ata kanë një nevojë urgjente për të diversifikuar tregjet e tyre të eksportit dhe për të identifikuar burime të reja të rritjes ekonomike.

Në këtë drejtim, CIFTIS i Kinës është një hap i prekshëm drejt promovimit të integrimit tregtar midis ekonomive të industrializuara dhe atyre në zhvillim. Kjo ngjarje ekonomike ofron një shans për vendet në zhvillim që të mbyllin hendekun e tyre tregtar me Kinën dhe të përhapin më shumë avantazhe.

Panairi Ndërkombëtar i Kinës për Tregtinë e Shërbimeve dëshmon se Kina nuk ka një paradigmë tregtare njëkahëshe që përfiton ekskluzivisht. Fakti që nisma “Një brez, një rrugë” (BRI) ka tërhequr investime që arrijnë në miliarda dollarë në të gjithë botën në zhvillim, është më shumë dëshmi se narrativa perëndimore nuk është e pranueshme.

CIFTIS është më shumë se thjesht një shfaqje tregtare, është gjithashtu një forum i paçmuar për shkëmbimin e ideve dhe kulturës. Ai ka funksionuar si një forum për mësimin e përbashkët që ka ndihmuar ekonomitë e vendeve anëtare të kuptojnë më mirë kërkesat e klientëve kinezë, të rrisin kalibrin e produkteve të tyre dhe të rrisin konkurrencën e tyre.

Sukseset e Kinës në luftimin e varfërisë kanë ofruar njohuri të dobishme që po shpërndahen te kombet e tjera nëpërmjet konferencave të organizuara si pjesë e ngjarjeve.

 


Foto nga VCG

CIFTIS demonstron gjestin e vullnetit të mirë të Kinës për të ndarë arritjet e saj dhe për t’u ofruar ekspozuesve nga vendet e tjera në zhvillim një shans të drejtë për të konkurruar me ata nga bota e industrializuar.

Mes situatës së lëkundur ekonomike globale, pjesëmarrja në një ngjarje kaq masive ndërkombëtare për tregtinë e shërbimeve do të nxiste rritjen e ekonomive në zhvillim.

Sipas ekspertëve në çështjet aziatike, tani është koha që të gjitha tregjet në zhvillim të përqafojnë mundësinë dhe të përdorin përfitimet e saj, duke promovuar qëllimin e përbashkët për të krijuar një komunitet të së ardhmes së përbashkët për njerëzimin.

Burimi: CRI.CN

Lexo më shumë nga

Sa shumë na kishin munguar emisionet për fëmijët!

Aq shumë na kishin munguar emisionet për fëmijë në studion e TVSH-së, saqë po i ndjek edhe unë me ëndje!!!

Global 360

Trump pa imunitet, gjyqtarja: Do të ndiqet penalisht!

Donald Trump është i pari ish-president që përballet me akuza penale.

Diplovista

Moisiu: Greqia të ndryshojë sjelljen ndaj Shqipërisë!

Ish-presidenti i Shqipërisë Alfred Moisiu, intervistë për Euronews Albania

Gjeopolitika

Gjashtë shtetet e lëkundura, që do të vendosin për të ardhmen e gjeopolitikës

Cliff Kupchan është kryetar i institutit kërkimor “Eurasia Group”.

OPED

102-vjeçari që drejton shoqatën “Avni Rustemi” në Amerikë

102 herë që Vasil Malita ynë pret e përcjell shokë e miq, bashkatdhetarë të udhëve të atdheut e në emigracion.

Profil

Rauf Fico, diplomati brilant me vizion perëndimor

Rauf Fico përcaktoi juridiksionin e konsullatave shqiptare dhe Konsullatave të Nderit të Shqipërisë jashtë vendit.

Masmedia

Sa shumë na kishin munguar emisionet për fëmijët!

Aq shumë na kishin munguar emisionet për fëmijë në studion e TVSH-së, saqë po i ndjek edhe unë me ëndje!!!