Koçiu: Njësi e lëvizshme për dhurim vullnetar të gjakut

Ministrja e Shëndetësisë dhe Mbrojtjes Sociale, Albana Koçiu mori pjesë sot në aktivitetin e organizuar në kuadër të Ditës Ndërkombëtare të Dhurimit Vullnetar të Gjakut


Ministrja e Shëndetësisë dhe Mbrojtjes Sociale, Albana Koçiu mori pjesë sot në aktivitetin e organizuar në kuadër të Ditës Ndërkombëtare të Dhurimit Vullnetar të Gjakut, gjatë së cilës u prezantua edhe autoemotekën, e cila do të funksionojë si njësi e lëvizshme për të mundësuar dhurim vullnetar të gjakut.

Në fjalën e saj, ministrja Koçiu u shpreh se autoemoteka do të jetë në të gjithë vendin sipas një kalendari të caktuar.

Sipas saj, dhurimi i gjakut në autoambulancë bën që Qendra Kombëtare e Transfuzionit të Gjakut të jetë sa më afër dhuruesve në sheshet kryesore të qyteteve duke lehtësuar maksimalisht aksesin e qytetarëve ndaj dhurimit të gjakut.

“Kjo autoambulancë do të lëvizë në çdo cep të territorit që ka dhurues dhe ka dëshirë për të dhuruar, do krijojë akoma më shumë lehtësi për Qendrën Kombëtare të Gjakut për të pasur depozita të mjaftueshme për të gjithë ata që kanë nevojë dhe e kanë të domosdoshëm gjakun”, nënvizoi Koçiu.

Ajo shtoi se me këtë autoambulancë kompletojmë të gjithë ciklin nga marrja e gjakut deri te dërgimi tek banka e gjakut.

Ministrja e Shëndetësisë u ndal edhe tek investimi i realizuar me buxhetin e shtetit që e ka shndërruar Qendrën Kombëtare të Transfuzionit të Gjakut në një qendër të mirëfilltë ekselence në shëndetësinë shqiptare. QKTGJ është e pajisur me teknologji të lartë, digjitalizim të plotë të zinxhirit dhurues-pacient, rritje e kapaciteteve pritëse të dhurimit, përmirësimin e kushteve në dhurim, testim përpunim dhe ruajtje duke siguruar cilësi maksimale të gjakut dhe garantimin e aksesit të barabartë ndaj gjakut të mjaftueshëm në çdo skaj të vendit.

Koçiu vuri në dukje se përpjekjet e MSHMS janë të përqendruara në rritjen e ndërgjegjësimit të mëtejshëm të qytetarëve për dhurimin vullnetar të gjakut.

“Ne kemi zhvilluar fushata të shumta ndërgjegjësimi dhe besoj se ky ndërgjegjësim për të dhuruar gjak është rritur dhe shifrat flasin vetë pasi nuk jemi më aty ku ishim para 20 viteve. Jemi të gjithë më të vetëdijshëm për rëndësinë e kësaj lënde kaq jetike që vetëm dhurimi nga njerëzit e mundëson”, deklaroi ministrja Koçiu, e cila ka falënderuar Ambasadën e Italisë në Shqipëri nëpërmjet Agjencisë Italiane për Bashkëpunim dhe Zhvillim që kanë mbështetur mundësimin e autoemotekës së lëvizshme për dhurimin vullnetar të gjakut.

Me mijëra jetë shpëtohen nga dhurimi vullnetar i gjakut që nga të aksidentuarit deri tek pacientët me talasemi, të cilët duhet të marrin gjak çdo 2 javë për gjatë gjithë jetës të tyre. Dhurimi i gjakut çdo 6 muaj, mund të zvogëlojë mundësinë për sëmundje kardiovaskulare deri në 90%

Çdo dhurues gjaku, si edhe ata periodikë, përfitojnë kryerjen e disa testimeve falas si: gjak komplet; transaminazat ALT; konfirmimin e grupit të gjakut dhe Rh; testim për Hepatit B, C, HIV, Sifiliz, ndërsa nëse je dhurues periodik, përveç testimeve të sipërpërmendura kryhen edhe disa ekzaminime shtesë si, glicemia, kreatinemia, proteinemia, kolesterolemia, trigliceridemia dhe feritinemia.

(ATSH)

Atentati ndaj Trump, Nikolla: Dhuna dhe demokracia janë të papajtueshme

Kryetarja e Kuvendit, Lindita Nikolla reagoi sot atentatin ndaj ish-presidentit të Shteteve të Bashkuara të Amerikës, Donald Trump.

Global 360

Biden dënon dhunën politike, pas atentatit kundër Trump

Presidenti i SHBA Joe Biden ka dënuar dhunën politike pas një sulmi në mitingun e ish-presidentit Donald Trump.

Diplovista

Bregu: Zero roaming me BE-në deri më 2027

Perspektiva e Bashkimit Evropian për Ballkanin Perëndimor nuk është më një proces datash, BE-ja po ndryshon, ndoshta duhet të ndryshohet…

Gjeopolitika

Pika të zeza apo të ndritshme?

Viti 2024 duket që do të shënjohet nga luftrat dhe zgjedhjet, të cilat do të ndikojnë në fatin e një…

OPED

Lamtumirë mjeshtër!

Tani më shumë se kurrë ka zënë vendin e tij në panteonin e letrave botërore.

Profil

Një emër i njohur i elitës intelektuale dhe politike të çerekshekullit të fundit

75-vjetori I lindjes -- Rrugëtimi i Z. Koçi Tahiri nga galeritë e Bulqizës në sallën e legjislativit shqiptar (2017-2021)

Masmedia

Atentati ndaj Trump, Nikolla: Dhuna dhe demokracia janë të papajtueshme

Kryetarja e Kuvendit, Lindita Nikolla reagoi sot atentatin ndaj ish-presidentit të Shteteve të Bashkuara të Amerikës, Donald Trump.