Zaçaj: Nuk ka stok dosjesh në Gjykatën Kushtetuese

Në analizën vjetore të Gjykatës Kushtetuese, kryetarja Zaçaj u shpreh se gjatë vitit 2023 u regjistruan 452 kërkesa.


Kryetarja e Gjykatës Kushtetuese, Holta Zaça tha se institucioni që ajo drejton, nuk ka dosje stok, ndryshe nga sa ndodh në gjykatat e tjera.

Në analizën vjetore të Gjykatës Kushtetuese, kryetarja Zaçaj u shpreh se gjatë vitit 2023 u regjistruan 452 kërkesa.

“Shqyrtimi rezulton me kohëzgjatje afro 8 muaj, 452 kërkesa ishin në total në 2023, ku 367 kërkesa të regjistruara në vitin 2023 dhe 85 kërkesa ishin të mbartura nga viti 2022. Në vitin 2023 u regjistruan 452 kërkesa në Gjykatës Kushtetuese. Kjo gjykatë nuk ka stok të çështjeve të prapambetura si gjykatat e tjera. Kemi patur 6 vendime, të cilat janë kërkesa të paraqitura nga një grup deputetesh, 3 nga organizatat, 2 nga gjykatat dhe 59 nga individë. Ndërkohë, 30 vendime janë marrë unanimisht, ndërsa 40 me shumicë votash. Në vitin 2024 janë mbartur 93 çështje nga viti 2023”, tha Zaçaj.

“Trupa gjyqësore e plotësuar ka trajtuar çështje të rëndësishme. Parimet që e kanë udhëhequr gjykatën janë paanshmëria, transparenca dhe eficienca. Duke u kujdesuar dhe angazhuar për të respektuar afatet procedurale dhe dhënies së argumentimeve të vendime, gjykata ka synuar cilësinë e vendimmarrjes”, tha Zaçaj.

Zaçaj vuri në dukje se buxheti nuk ka qenë i pamjaftueshëm.

“Gjykata ka bërë përpjekje të vazhdueshme për përmbushjen e objektivave me qëllim dhënien e një drejtësie funksionale. Në kushtet e një buxheti të panevojshëm gjykata mori nisma konkrete për përmirësimin, miratimin e rregullores për funksionimin e administratës, rregulloren për komunikimin e gjykatës me median dhe ridimensionimi i marrëdhëniet me të dhe publikun”, tha Zaçaj.

“Sot rroga e gjyqtarit në Gjykatën Kushtetuese është 390 000 lekë bruto, 290 000 lekë neto, e krahasueshme me gjyqtarin e gjykatës së shkallës së lartë, pra e krahasueshme. Dhe sipas piramidës ne duhet të jemi gjyqtarët më të paguar. Vendimet kushtetuese kanë përgjegjësinë më të madhe”, tha Zaçaj.

(Marrë nga ATSH)

Lexo më shumë nga

“Ditë, Javë dhe Festivale Filmi”, QKK: Nisin aplikimet për financimin e projekteve

Projektet e ngjarjeve që do të kremtojnë artin dhe pasionin për kinemanë botërore, evropiane dhe shqiptare, do të duhet të…

Global 360

Osmani në takim me Chulick: Çdo sukses i Kosovës mban edhe vulën e SHBA

Presidentja e Republikës së Kosovës, Vjosa Osmani ka pritur në takim Nicole Chulick, zëvendësndihmëssekretaren e Departamentit të Shtetit nga Byroja…

Diplovista

Moisiu: Greqia të ndryshojë sjelljen ndaj Shqipërisë!

Ish-presidenti i Shqipërisë Alfred Moisiu, intervistë për Euronews Albania

Gjeopolitika

Pika të zeza apo të ndritshme?

Viti 2024 duket që do të shënjohet nga luftrat dhe zgjedhjet, të cilat do të ndikojnë në fatin e një…

OPED

Shkolla e shkrimtarit

Shkrimtari nuk bëhet nga shkolla, shkrimtari lind.

Profil

Ibrahim Kodra, “poskubisti” i fundit në Europë

Kur ishte fëmijë, portreti që i bëri komandantit të xhandarmërisë së qytetit rezultoi fatsjellës për të.

Masmedia

“Ditë, Javë dhe Festivale Filmi”, QKK: Nisin aplikimet për financimin e projekteve

Projektet e ngjarjeve që do të kremtojnë artin dhe pasionin për kinemanë botërore, evropiane dhe shqiptare, do të duhet të…