Bëni ligje për popullin, jo për oligarkinë e sigurimeve!

Qeveria ka vendosur të kalojë një ligj për sigurimin e detyruar të banesave nga tërmetet.


Nga Mentor Kikia

Qeveria ka vendosur të kalojë një ligj për sigurimin e detyruar të banesave nga tërmetet.

Edhe pse ky lloj rreziku është shumë i rrallë, rezulton një herë në 40 vjet të shkaktojë dëme të konsiderueshme;

Edhe pse përvoja tregoi se, edhe ata që i kishin siguruar banesat në pallatet e prekura nga tërmeti në 2019 në Golem, ende janë gjyqeve për të marrë dëmshpërblimin (sepse kompania i njeh si dëm vetëm suvanë e krisur dhe xhamin e bufesë që është thyer, dhe jo apartamentin si të tërë, kur pallatit i janë dëmtuar kolonat dhe shkallët), pra me gjithë këto, unë bie dakord që politikat e sigurimit të futen edhe për këtë lloj fatkeqësie.

Por, mendoj se para se të shkohet tek tërmetet, të futen nën sigurim pasoja që vijnë nga fatkeqësi më frekuente, si përmbytjet, që shkaktojnë dëme në banesa, blegtori dhe kultura bujqësore.

Dhe mbi të gjitha: Gjeni një mekanizëm sesi të fusni në skemat e sigurimit prodhimin bujqësor. 8 muaj punë bën fshatari pas grurit, dhe një javë para korrjes ia lëshon breshëri përtokë. Ka tre vjet rrjesht që ndodh kjo në fushat e Maliqit. E njëjta gjë edhe me vreshtat, pemët frutore dhe kultura të tjera.

Bëni ligje e nxisni mekanizma ekonomikë që u shërbejnë njerëzve, e mos bëni ligje draftetet e të cilëve i shkruajnë kompanitë e sigurimeve.

Lexo më shumë nga

Rama: Synojmë ndërtimin e një qendre gazi natyror në Vlorë

Kryeministri Rama në punimet e Samitit të 10-të të Korridorit Jugor të Gazit në Baku

Global 360

Osmani në Turqi për Forumin Diplomatik të Antalias

Me ftesë të Presidentit Recep Tayyip Erdogan, Presidentja e Kosovës, Vjosa Osmani, ka udhëtuar për në Turqi

Diplovista

Moisiu: Greqia të ndryshojë sjelljen ndaj Shqipërisë!

Ish-presidenti i Shqipërisë Alfred Moisiu, intervistë për Euronews Albania

Gjeopolitika

Pika të zeza apo të ndritshme?

Viti 2024 duket që do të shënjohet nga luftrat dhe zgjedhjet, të cilat do të ndikojnë në fatin e një…

OPED

“La dolce vita”, një kontrapunkt aktual edhe i shoqërisë sonë

Një botë kukullash, një botë teatri. Botë që duket në dritë, po që s'ka më dritë.

Profil

Ibrahim Kodra, “poskubisti” i fundit në Europë

Kur ishte fëmijë, portreti që i bëri komandantit të xhandarmërisë së qytetit rezultoi fatsjellës për të.

Masmedia

Rama: Synojmë ndërtimin e një qendre gazi natyror në Vlorë

Kryeministri Rama në punimet e Samitit të 10-të të Korridorit Jugor të Gazit në Baku