Nesër është 20 Maj – “Dita Kombëtare e Jetimëve”

SQARIM PËR GAZETARËT, MEDIAT, INSTITUCIONET SHTETËRORE DHE OJF, etj…


Nga ILIR ÇUMANI

Kanë kaluar plot 20 vjet, që kur personalisht e ideova, nxita përmes procedurave ligjore dhe jetësova 20 Majin si një ditë SIMBOL, si ditë kujtese dhe sensibilizimi për të gjithë shoqërinë dhe institucionet për një vëmendje të shtuar dhe kujdes të vazhdueshëm ndaj shtresës më të dobët dhe më të pambrojtur të shoqërisë; fëmijëve pa familje dhe pa kujdes prindëror. Një vëmendje dhe kujdes i madh që nuk duhet të jetë vetëm në 20 Maj, por në çdo ditë të vitit.

Mirëpo, shpesh dhe me keqardhje kam dëgjuar dhe kam konstatuar në mënyrë të vazhdueshme se, shumë media, institucione shtetërore, OJF, individë të ndryshëm, madje edhe deputetë, (ligjvënës), me dhe pa asnjë lidhje me kauzën e jetimëve, përmes kakofonive krijojnë zhurmë mediatike me moskuptime dhe keqkuptime kur artikulojnë në gojën e tyre duke e konsideruar dhe duke e paraqitur 20 Majin si “Ditë (Ndër)Kombëtare e Jetimëve” dhe si një “Ditë Feste….!”


Kjo është e papranueshme, njëkohësisht edhe fyese, jo vetëm për ideatorët që e celebruan dhe e jetësuan këtë Ditë Kujtese dhe Reflektimi.

Në radhë të parë, është fyese edhe për Target Grupin së cilës i është dedikuar kjo DITË SIMBOL, që tregon qartazi mungesën e seriozitetit me të cilën duhet parë këndvështrimi i kësaj date simbolike, që na kujton të gjithëve se sa borxh të madh i kanë institucionet dhe mbarë shoqëria të gjithë shtresës së Jetimëve!

20 Maji, nuk është Ditë Ndërkombëtare, por është Dita Kombëtare e Jetimëve, pra është shqiptare.

20 Maji, nuk ka qenë dhe nuk mund të jetë kurrë Ditë Feste, por Ditë – Kujtese, Reflektimi dhe Ndërgjegjësimi….

Kaq e qartë dhe kaq e thjeshtë është e gjitha kjo, për të gjithë ata që tregojnë pak kujdes, vëmendje dhe në fund të fundit respekt për kauzat që i shërbejnë humanizimit të shoqërisë sonë….!

Tiranë, 19 Maj, 2023

Kompanitë shqiptare në fokus të konferencës “Business 2030

Ambasada e Suedisë në Shqipëri dhe Kombet e Bashkuara organizojnë Konferencën “Business 2030”

Global 360

Epoka e post-së vërtetës, “faktet alternative” dhe Kina në lupën e medias

  Nga Dr. Marsela Musabelliu Psikologët përdorin termin “gaslight” (shqipëruar ndriçim/ndezje me gaz) për t’iu.

Diplovista

Djali kujton historinë e nënës që u shpëtua në Shqipëri gjatë Holokaustit

Zëri i Amerikës interviston djalin Juta Gerechter, Benjy Neumman dhe familjarët e Njazi dhe Lisa Lotte Pilkut

Gjeopolitika

Dialogu dhe kooperimi Francë & Europë me Kinën si alternativë për paqe!

Presidenti i Republikës Franceze, Emmanuel Macron, realizoi në Kinë një vizitë treditore

OPED

Mid’hat Frashëri, diplomat, albanalog dhe antropolog i spikatur

Fjala në përurimin e vëllimit të tetë të veprës së zgjedhur të Mid'hat Frashërit.

Profil

Jepini pasaportën kuqezi “shqiptares” Yuri Kim!

Një portet i “paautorizuar” i Ambasadores Amerikane në Shqipëri, Yuri Kim.

Masmedia

”The Sun”: Shqipëria vendi i ri i pushimeve verore në Evropë

Mesatarisht, kostoja e jetesës në Tiranë është rreth 61 për qind më e ulët se në Londër.