Ambasadori Hoxha në OKB: Asnjë ngjashmëri me Kosovën nuk ka e ashtuquajtura “Republika e Donetskut”

Fjala e Ambasadorit të Shqipërisë në OKB, Ferit Hoxha, në mbledhjen e Këshillit të Sigurimit


Ambasadori i Shqipërisë në OKB, Ferit Hoxha, në fjalën e tij në mbledhjen e Këshillit të Sigurimit për Ukrainën, bëri një shpjegim t votës së Shqipërisë, si përgjigje ndaj paralelizmit rus të Republikës së Kosovës dhe të ashtuquajturës Republika e Donetskut.

FJALA E PLOTË

Qëllimi i këtij takimi është të tërheqë vëmendjen e Këshillit për situatën e rëndë humanitare në Ukrainë, të shkaktuar nga agresioni rus dhe shkelje flagrante e së drejtës ndërkombëtare. Tre rezoluta të Asamblesë së Përgjithshme, të miratuara me një shumicë dërrmuese të shteteve anëtare, e kanë bërë të qartë se Federata Ruse me shkeljen e saj flagrante të Kartës së OKB-së dhe ligjit ndërkombëtar është përgjegjëse për krizën humanitare në Ukrainë dhe më gjerë, se Rusia duhet të tërhiqet nga Ukraina dhe të respektojë sovranitetin dhe integritetin territorial të Ukrainës. Urdhër-arresti i lëshuar sot nga GJykata Ndërkombëtare Penale (The International Criminal Court) kundër Kryekomandantit të Rusisë vetëm e konfirmon këtë përgjegjësi.

Është e qartë edhe një herë, Federata Ruse po përpiqet të bëjë atë që bën më së miri, të devijojë fokusin e çështjes në fjalë, të shmangë përgjegjësinë për veprimet e saj duke krijuar perde tymi.

Kjo është edhe një tentativë e mjerueshme për të keqpërdorur Këshillin për interesa të ngushta, përveç arsyes së ekzistencës së këtij organi.

Me qëndrimin e saj, Rusia po lyen kripë në plagë duke ftuar një përfaqësues të të ashtuquajturës “Republika Popullore e Donetskut”, në një përpjekje të dëshpëruar për të legjitimuar atë që nuk mund të legjitimohet kurrë, pushtimin dhe aneksimin me forcë të territorit të një vendi tjetër sovran. .

Kolegë,

Ndërsa rikonfirmojmë angazhimin tonë të palëkundur për t’i dhënë akses të papenguar informatorëve të Shoqërisë Civile në punën e Këshillit, ne përsërisim qëndrimin tonë se me këtë ftesë, Federata Ruse ka devijuar nga ky parim, duke u përpjekur ta përdorë këtë ftesë si një përpjekje të dëshpëruar për të legjitimuar atë që mund të të mos legjitimohen kurrë, duke pushtuar dhe aneksuar territorin e një vendi tjetër sovran.

Lejimi i pjesëmarrjes së një subjekti të paligjshëm në një mbledhje të Këshillit do të përbënte një precedent të rrezikshëm. Prandaj, ne nuk e konsiderojmë përmbledhjen e propozuar nga Federata Ruse kompetente për qëllimin në fjalë, siç përcaktohet në rregullin 39 të rregullores së përkohshme të procedurës së Këshillit të Sigurimit.

Shqipëria, pra, kundërshton ftesën e Këshillit për informatorin shtesë të propozuar nga Federata Ruse dhe kërkojmë nga shtetet e tjera anëtare të bëjnë të njëjtën gjë, të votojnë JO.

Përgjigje për Rusinë:

Zoti President,

Më vjen keq që do ta marr përsëri fjalën, por pasi dëgjova delegacionin rus, më duhet të rregulloj procesverbalin.

Në përpjekjen e saj të dëshpëruar për të shpërqendruar punën e Këshillit, Rusia shkon deri aty sa të bëjë krahasime absurde midis realiteteve që nuk kanë absolutisht asgjë të përbashkët, përkatësisht të ashtuquajturës Republika e Donetskut, një territor i Ukrainës, i aneksuar ilegalisht nga Rusia. , dhe Republikën e Kosovës.

Fatkeqësisht nuk është hera e parë, por kur je kaq shumë në thatësi, përpiqesh.

A duhet t’u kujtoj kolegëve tanë rusë se GJND-ja ka lëshuar një Opinion Këshillimor duke thënë se shpallja e pavarësisë së Kosovës e miratuar më 17 shkurt 2008 nuk ka shkelur të drejtën ndërkombëtare? Vetë Gjykata Botërore në marshimin e fundit bëri thirrje për ndalimin e menjëhershëm të operacioneve ushtarake në Ukrainë.

A duhet t’u kujtoj kolegëve tanë rusë se njohja ndërkombëtare e Kosovës është e vendosur, duke përfshirë edhe shumë rreth kësaj tavoline, ndërsa të ashtuquajturat DPR dhe LPR janë territore të aneksuara me forcë dhe ekzistojnë vetëm në ëndrrat dhe planet ruse?

Së fundi, nuk kam nevojë t’u kujtoj kolegëve tanë rusë se Kosova dhe Serbia marrin pjesë rregullisht në mbledhjet e Këshillit, janë duke negociuar për të gjetur zgjidhje të dakorduara reciprokisht për problemin e përbashkët.

Jo me bomba por me fjalë, jo me luftë por me dialog.

Faleminderit!

Lexo më shumë

Kompanitë shqiptare në fokus të konferencës “Business 2030

Ambasada e Suedisë në Shqipëri dhe Kombet e Bashkuara organizojnë Konferencën “Business 2030”

Global 360

Epoka e post-së vërtetës, “faktet alternative” dhe Kina në lupën e medias

  Nga Dr. Marsela Musabelliu Psikologët përdorin termin “gaslight” (shqipëruar ndriçim/ndezje me gaz) për t’iu.

Diplovista

Djali kujton historinë e nënës që u shpëtua në Shqipëri gjatë Holokaustit

Zëri i Amerikës interviston djalin Juta Gerechter, Benjy Neumman dhe familjarët e Njazi dhe Lisa Lotte Pilkut

Gjeopolitika

Dialogu dhe kooperimi Francë & Europë me Kinën si alternativë për paqe!

Presidenti i Republikës Franceze, Emmanuel Macron, realizoi në Kinë një vizitë treditore

OPED

Mid’hat Frashëri, diplomat, albanalog dhe antropolog i spikatur

Fjala në përurimin e vëllimit të tetë të veprës së zgjedhur të Mid'hat Frashërit.

Profil

Jepini pasaportën kuqezi “shqiptares” Yuri Kim!

Një portet i “paautorizuar” i Ambasadores Amerikane në Shqipëri, Yuri Kim.

Masmedia

”The Sun”: Shqipëria vendi i ri i pushimeve verore në Evropë

Mesatarisht, kostoja e jetesës në Tiranë është rreth 61 për qind më e ulët se në Londër.