Java e Kombeve të Bashkuara, seminar për ndryshimet klimatike në Shqipëri

Seminari “Enhancing Climate Ambition in Albania” u organizua nga Ambasada e Spanjës në bashkëpunim me United Nations Albania, UNDP Albania Ministria e Bujqësisë dhe Zhvillimit Rural, Ministria e Turizmit dhe Mjedisit, dhe Universiteti i Tiranës.


Sot u zhvillua në Universitetin e Tiranës seminari “Enhancing Climate Ambition in Albania”, organizuar nga Ambasada e Spanjës në Shqipëri në bashkëpunim me United Nations Albania, UNDP Albania Ministria e Bujqësisë dhe Zhvillimit Rural, Ministria e Turizmit dhe Mjedisit, dhe Universiteti i Tiranës.

Morën pjesë dhe folën, Ambasadori i Spanjës në Tiranë, Alvaro Renedo Zalba, ministrja e Bujqësisë, Anila Denaj, Zv.ministrja Almira Zebi Xhembulla, Koordinatori i Përhershëm i OKB-së në Shqipëri Fiona McCluney, Përfaqësuesi i Përhershëm i UNDP-së Monica Merino dhe Zëvendës Rektori Bernard Dosti.

OKB në Shqipëri dhe Ambasada e Spanjës ndajnë një interes për të rritur ndërgjegjësimin rreth çështjeve të ndryshimeve klimatike. Veprimi për Klimën është qendror për Axhendën 2030 dhe Objektivat e Zhvillimit të Qëndrueshëm (shih Objektivi 13) Shtetet Anëtare të Kombeve të Bashkuara bënë angazhimin e tyre kolektiv ndaj qëllimeve në vitin 2015 dhe në mes të rrugës, këtë vit, Sekretari i Përgjithshëm tërheq vëmendjen për përparimin, duke kërkuar të gjithë nënshkruesit të rinovojnë ambiciet e tyre dhe të reflektojnë në fushat ku nevojitet përparim për të përmbushur objektivat e vitit 2030. Veprimi klimatik është një fushë e tillë.

Në semestrin e dytë të vitit 2023, Spanja merr Presidencën e Këshillit të Bashkimit Evropian duke ofruar një mundësi për misionet diplomatike për të udhëhequr dhe mbledhur veprime rreth çështjeve të rëndësishme globale dhe evropiane. Veprimi për klimën është një prioritet kyç i programit të Presidencës aktuale spanjolle të Këshillit të BE-së (shih Prioriteti 2). Marrëveshja e Gjelbër e BE-së dhe promovimi i ndryshimit të politikave dhe investimeve në konsum dhe prodhim të qëndrueshëm janë prioritete për BE-në, në vend dhe në vendet anëtarësuese të Ballkanit Perëndimor.

Shkenca na thotë se do të kalojmë pragun 1,5 gradë për herë të parë, kjo është arsyeja pse është e rëndësishme të theksohen zgjidhjet që mund të shkallëzohen dhe mësimet e nxjerra nga veprimet pozitive. Urgjenca e veprimit për Ndryshimet Klimatike, e artikuluar në dialogun global, multilateralizmin dhe bashkëpunimin, siç është Konferenca e Palëve, tani COP 28, vlerëson dhe promovon përparimin në mbarë botën dhe atë që ne mund të mësojmë nga njëri-tjetri. Ky do të jetë fokusi i aksionit të përbashkët OKB Shqipëri-Ambasadë e Spanjës.

Seminari u përurua nga Ambasadori Renedo.

Sot u zhvillua në Universitetin e Tiranës seminari “Enhancing Climate Ambition in Albania”, organizuar nga Ambasada e…

Posted by Embajada de España en Tirana on Monday, October 23, 2023

Koordinatori i Përhershëm i OKB-së në Shqipëri Fiona McCluney

Shqipëria paraqiti Kontributin e saj të Përcaktuar Kombëtar të NDC-së të rishikuar – zotimin për ndryshimet klimatike në tetor 2021.

Pikat kryesore nga NDC
• Shqipëria u angazhua për një objektiv të reduktimit të pakushtëzuar të emetimeve prej 20.9% deri në vitin 2030 krahasuar me biznesin si zakonisht.
• Vendi gjithashtu forcoi masat dhe politikat në sektorët e zbutjes dhe zgjeroi fushën dhe mbulimin e sektorëve kryesorë dhe gazeve.
• KDH i rishikuar përfshin gjithashtu një listë të rëndësishme të veprimeve përshtatëse dhe përfitimeve të tyre të përbashkëta.
Zonat e përshtatjes dhe elasticitetit në QKD
• Vendbanimet
• Popullatë
• Turizmi
• Bujqësia, pylltaria dhe përdorime të tjera të tokës

Me mbi 1.8 miliardë të rinj në mbarë botën, të rinjtë janë aktorë kritikë në veprimin klimatik. Megjithatë, ata shpesh përballen me nënpërfaqësim në proceset vendimmarrëse për shkak të mbështetjes joadekuate teknike, politike dhe financiare. Një faktor kyç suksesi për rritjen e ambicies klimatike është sigurimi i proceseve domethënëse gjithëpërfshirëse të të rinjve në negociatat dhe politikëbërjen e klimës, si dhe zbatimin, monitorimin dhe llogaridhënien.

Duke synuar të rinjtë, ngjarja është bashkë-projektuar me delegatët e të rinjve të Shqipërisë në OKB, Grupin Këshillues Rinor të OKB-së dhe studentë nga Tirana dhe Universiteti Politeknik. Ai do të zhvillohet më 23 tetor, për të përkuar me javën e OKB-së

Përfaqësuesi i Përhershëm i UNDP-së Monica Merino

Lufta kundër ndryshimeve klimatike është një prioritet kyç i Presidencës spanjolle të Këshillit të BE-së.

Së bashku, përballemi me përcaktimin e kësaj sfide kyçe para proçesit të integrimit të Shqipërisë në BE dhe përpara përafrimit të saj me Axhendën 2030 për Zhvillim të Qëndrueshëm.

POSTIMI I UNDP ALBANIA

Një ditë fantastike sot me studentët e Universitetit të Tiranës!

Në kuadër të javës së OKB-së, së bashku me Ambasadën e Spanjës, Universiteti i Tiranes., Ministria e Bujqësisë dhe Zhvillimit Rural Anila Denaj, Ministria e Turizmit dhe Mjedisit dhe United Nations Albania zhvilluam një bisedë me të rinjtë rreth ndryshimeve të klimës dhe veprimeve individuale që duhet të ndërmarrë secili prej nesh.

E vërteta e pamohueshme, e mbështetur nga shkenca dhe nga përvojat tona të jetuara – veçanërisht këtë verë, është se ne jemi në një emergjencë klimatike.

Nëse nuk ndërmarrim veprime të shpejta dhe vendimtare, ne përballemi me mundësinë e zymtë të rritjes së temperaturës midis 1.5°C dhe 2°C brenda viteve 2026-2042.

Është koha për të vepruar!

Një ditë fantastike sot me studentët e Universitetit të Tiranës!

Në kuadër të javës së #OKB-së, së bashku me Ambasadën…

Posted by UNDP Albania on Monday, October 23, 2023

POSTIMI NGA MINISTRJA E BUJQËSISË

Shumë e lumtur që nisa javën me të rinjtë, studentë të Universitetit të Tiranës në një bisedë mbi efektet e ndryshimeve klimatike.

Diskutuam veçanërisht mbi sigurinë ushqimore bashkë me partnerët tanë strategjik, Ambasadën Spanjolle ?? për rrugëtimin drejt integrimit në BE dhe Organizatën e Kombeve të Bashkuara United Nations Albania drejt përmbushjes së Objektivave për Zhvillim të Qëndrueshëm (SDG).

Shumë e lumtur që nisa javën me të rinjtë,??‍???‍? studentë të Universitetit të Tiranës në një bisedë mbi efektet e…

Posted by Anila Denaj on Monday, October 23, 2023

 

Në sesionin e dytë gjatë seminarit, i cili pati pjesëmarrjen aktive dhe moderimin e studentëve, u theksuan shumë aspekte të ndryshimeve klimatike si një nga problemet më serioze dhe më urgjente në glob, që kërkon veprim të menjëhershëm.

Vendosja e skenës: Ndryshimet klimatike – Shenjat vitale NDC Ku jemi tani.

Pasqyrë e gjendjes së artit mbi Ndryshimet Klimatike dhe Konteksti i Shqipërisë – NDC. Numërimi mbrapsht për COP 28 – Moto – Bashkohu, Vepro dhe Shpërnda për të trajtuar ndryshimet klimatike.
Folës kryesore: Fatjona Cinaj, Drejtuese e Drejtorisë së Ndryshimeve Klimatike, Ministria e Turizmit dhe Mjedisit.

Diskutim në panel u trajtuan:

• Premtimi i klimës për energjitë e rinovueshme, fotovoltaikët dhe aplikacionet celulare të zgjuara diellore të bashkë-projektuara nga të rinjtë për bizneset – Mirela Kamberi, UNDP

• Monitorimi Ekologjik i deteve tona dhe modelimi i Ndikimeve të Ndryshimeve Klimatike, shembuj nga Karaburun – Parku Detar i Sazanit – Eno Dodbiba, UNDP

• Climate Hack për një të ardhme të qëndrueshme, përvojë në Shqipëri me hackathon mjedisore, Odeta Cato, UNDP

• Turizmi miqësor ndaj klimës përmes lenteve të të rinjve, shembuj nga certifikimi eko deri tek përvoja e përdoruesit – Doreid Petoshati, UNDP

Duke adoptuar praktika të qëndrueshme dhe duke investuar në teknologji të pastra, ne mund të ndërtojmë një të ardhme më të mirë për të gjithë.

 

Shqipëria ka rritur goditjen në luftën kundër trafikimit të qenieve njerëzore

Zv.ministrja e Brendshme, Romina Kuko, mori pjesë në Konferencën e OSBE-së, që u zhvillua në Vjenë

Global 360

Komandanti i NATO-s për Evropën: Po shtojmë forcat në Kosovë

Cavoli vlerësoi se tensionet etnike në Bosnjë gjithashtu kanë potencial për të përshkallëzuar dhe destabilizuar rajonin e Ballkanit Perëndimor

Diplovista

Moisiu: Greqia të ndryshojë sjelljen ndaj Shqipërisë!

Ish-presidenti i Shqipërisë Alfred Moisiu, intervistë për Euronews Albania

Gjeopolitika

Pika të zeza apo të ndritshme?

Viti 2024 duket që do të shënjohet nga luftrat dhe zgjedhjet, të cilat do të ndikojnë në fatin e një…

OPED

Fjala është e para!

Na pëlqejnë fjalët e mençura dhe i marrim me vete! Ndaj fjala mbetet e para dhe e fundit si ajri…

Profil

Ibrahim Kodra, “poskubisti” i fundit në Europë

Kur ishte fëmijë, portreti që i bëri komandantit të xhandarmërisë së qytetit rezultoi fatsjellës për të.

Masmedia

Shqipëria ka rritur goditjen në luftën kundër trafikimit të qenieve njerëzore

Zv.ministrja e Brendshme, Romina Kuko, mori pjesë në Konferencën e OSBE-së, që u zhvillua në Vjenë