Hohmann: BE, 15 milionë euro Shqipërisë për dixhitalizimin

Ambasadorja e Bashkimit Europian, Christiane Hohmann ishte e pranishme ditën e sotme në Konferencën për Sigurinë Kibernetike


Ambasadorja e Bashkimit Europian, Christiane Hohmann ishte e pranishme ditën e sotme në Konferencën për Sigurinë Kibernetike.

Gjatë fjalës së saj, ajo vlerësoi se sulmet kibernetike të vitit të shkuar në vendin tonë nxitën partnerët ndërkombëtarë që të qëndrojnë përkrah Shqipërisë, duke ofruar mbështetje në mënyrë të menjëhershme.

Ambasadorja tha se ndihma e Bashkimit Europian për dixhitalizimin në Shqipëri, gjatë viteve të ardhshme, kap vlerën e 15 milionë eurove.

“Sulmet e bëra vjet bënë mjaft dëm. Nxitën partnerët që të qëndrojnë krah Shqipërisë. Ju keni parë jo vetëm SHBA-në, Izraelin, BE që u përpoqën ti kundërvihen këtyre sulmeve. Edhe BE solli ekipin e vet, ata erdhën dhe dalluan diçka të re, se BE ishte këtu duke mbështetur ndërtimet dhe sigurinë dixhitale. Kishim kohë që merreshim me këtë fushë. 

Nuk duam të japim zgjidhje të momentit por afatgjatë. Ndihma jonë përkrahjen e dixhitalizimit shkon në shifrën e 15 milionë euro në vitet e ardhshme. Kjo është një detyrë që të gjithë duhet ta marrim shumë seriozisht. Zbatimi është gjë e rëndësishme se do të përmbajë elementë të gjërave që duhet bërë. AKSHI duhet të përmirësojë kapacitete e veta.

Duhet të përmirësojë rolet e veta për mbikëqyrjen e fushës kompjuterike, këtu kërkohet edhe bashkëpunimi i institucioneve që merren me këto pasi siç e dini sistemet e IT janë aq të forta saç është hallka më e dobët që kanë. Kështu që po u prish hallka më e dobët prishet edhe zinxhiri. Futja në këtë nisëm e sektorit privat është shumë e rëndësishme sepse kufiri shkon te shërbimet qeveritare por këto sulme mund të ndodhin në çdo nivel. 

E njëjta gjë vlen dhe për policinë e shtetit, ndërtimi i kapaciteteve të nevojshme teknologjike është shumë i rëndësishëm për të gjitha këto sektorë. Kompanitë duhet të kenë kërkesa të tjera në lidhje me sigurinë kompjuterike, harmonizimi i strukturave ligjore do të jetë sfidë.”– tha ambasadorja.

Një foto me Yuri Kim!

Një portet i "pautorizuar" i Ambasadores Amerikane në Shqipëri, Yuri Kim.

Global 360

Ish-truproja i Putinit arrestohet për ryshfet

Hetuesit ushtarakë rusë nisën një rast penal kundër gjeneralmajorit, Vadim Dragomiretsky

 Loredan Bubani dhe autori i intervistës, Kliton Nesturi

Diplovista

Loredan Bubani, nga Bukureshti në Tiranë: Nermini, dashuria e jetës sime!

Intervistë e pabotuar me Loredan Bubanin. Njeriu i letrave shqipe, i cili u nda nga jeta disa ditë më parë

Gjeopolitika

Fushatat ruse të dezinformimit synojnë vendet në zhvillim

Në vend që të synojë Perëndimin si dikur, Rusia synon tashmë vendet afrikane, Azinë Juglindore dhe Amerikën Latine

OPED

Mbi etnonimin “shqiptar”, si një fenomen endemik në gjuhët europiane

Një përqasje krahasimore që nxjerr më në pah veçorinë e emërtimit „shqiptar“ në gjuhët europiane

Profil

Një foto me Yuri Kim!

Një portet i "pautorizuar" i Ambasadores Amerikane në Shqipëri, Yuri Kim.

Masmedia

“Media For All”: Gazetaria e pavarur ka rëndësi

Morën pjesë mbi 100 gazetarë dhe redaktorë nga i gjithë Ballkani Perëndimor, ekspertë rajonalë dhe ndërkombëtarë