INSTAT: Ekonomia u rrit me 3.44 % gjatë vitit 2023

Ekonomia shqiptare vijoi trendin në rritje edhe në tremujorin e katërt të vitit 2023.


Ekonomia shqiptare vijoi trendin në rritje edhe në tremujorin e katërt të vitit 2023.

INSTAT publikoi sot raportin mbi mbi Prodhimin e Brendshëm Bruto (PBB).

“Produkti i Brendshëm Bruto (P.B.B) në tremujorin e katërt të vitit 2023 vlerësohet me rritje prej 3,80 %, kundrejt tremujorit të katërt të vitit 2022. Me vlerësimin e tremujorit të katërt, INSTAT jep një vlerësim paraprak të PBB-së për vitin 2023, i cili mbështetur në vlerësimet tremujore, shënoi një rritje prej 3,44% krahasuar me vitin 2022. Sa i përket ndryshimeve në krahasim me tremujorin paraardhës, treguesi i Produktit të Brendshëm
Bruto i përshtatur sezonalisht vlerësohet me rritje prej 0,79%”, bën të ditur INSTAT.

Sipas INSTAT kontribut pozitiv në rritjen e ekonomisë dhanë degët: ndërtimi me 1,28 %, administrata publike, arsimi dhe shëndetësia me 1,01%; aktivitete profesionale dhe shërbime administrative me 0.66 %; aktivitete të pasurive të paluajtshme me 0,58 %; arte, argëtim dhe çlodhje; aktivitete të tjera shërbimi me 0,46%; informacioni dhe komunikacioni me 0,28 %, aktivitete financiare dhe të sigurimit me 0,15 %; tregti, transport, akomodim dhe shërbim ushqimor me 0,07 %.

INSTAT bën të ditur se, negativisht kontribuoi grupi: Bujqësi, Pyje dhe Peshkim me 0,72 %, Industri, Energji dhe Uji me 0,23 %.

Sipas INSTAT, rritje ka pësuar edhe konsumi me 1.55 %, i cili u nxit nga turizmi, ndërkohë që vlerësimet e institucioneve financiare parashikojnë që rritja ekonomike do të jetë rreth kësaj shifre edhe përgjatë vitit 2024.

(Marrë nga ATSH)

Lufta, te pragu?

Izraeli dhe Irani, në një rajon të nxehtë sic është Lindja e Mesme kanë njohur së bashku raporte komplekse me…

Global 360

Izraeli kërkon mbledhjen e Këshillit të Sigurimit pas sulmit të Iranit

Izraeli ka kërkuar që Këshilli i Sigurimit i OKB-së të mbajë një mbledhje urgjente sot për të dënuar sulmin e…

Diplovista

Moisiu: Greqia të ndryshojë sjelljen ndaj Shqipërisë!

Ish-presidenti i Shqipërisë Alfred Moisiu, intervistë për Euronews Albania

Gjeopolitika

Pika të zeza apo të ndritshme?

Viti 2024 duket që do të shënjohet nga luftrat dhe zgjedhjet, të cilat do të ndikojnë në fatin e një…

OPED

Lufta, te pragu?

Izraeli dhe Irani, në një rajon të nxehtë sic është Lindja e Mesme kanë njohur së bashku raporte komplekse me…

Profil

Ibrahim Kodra, “poskubisti” i fundit në Europë

Kur ishte fëmijë, portreti që i bëri komandantit të xhandarmërisë së qytetit rezultoi fatsjellës për të.

Masmedia

Lufta, te pragu?

Izraeli dhe Irani, në një rajon të nxehtë sic është Lindja e Mesme kanë njohur së bashku raporte komplekse me…