Pozita gjeografike e Pakicës Kombëtare Maqedonase në Republikën e Shqipërisë

Pakica kombëtare maqedonase shikohet nga shteti shqiptar si një urë bashkëpunimi midis Shqipërisë dhe Maqedonisë.


Nga Nikolla Gjurgjaj

Pakica kombëtare maqedonase është e përqendruar përgjatë kufirit shqiptaro-maqedonas në zonën e Gollobordës, në Bashkitë Librazhd dhe Bulqizë, zonën e Prespës në Bashkinë Pustec, në fshatin Vërnik në Bashkinë Devoll, në fshatrat Herbel dhe Kërçisht i Epërm dhe i Poshtëm në Bashkinë e Peshkopisë si dhe në zonën e Gorës në Bashkinë Kukës, si edhe në qytetet më të mëdha si Tirana, Durrësi, Elbasani, Pogradeci, Librazhdi, Korça, Bilishti, Pogradeci, Vlora, Fieri, Patosi, Shkodra dhe Kukësi.

Zona e Gollobordës ka 21 fshatra të cilat janë : Fush Studen, Steblevë, Trebishti, Vërnic, Ostreni i Vogël (Malestreni), Ostreni i Madh, Klenjë, Pasink, Lladimericë, Gjinovec, Okshtun, Kojovec, Lejçan, Radovesh, Sebisht, Smollnik, Tuçep, Orzhanov, Borovë, Zabzun, Zaborgje.

Si dhe jashtë zonës së Gollobordës me popullsi të përzierë Maqedonase dheShqiptare: Ternovo, Smollnica, Mireshi, Torbaç, Viçishta.

Pole midis Maqellarës dhe Peshkopisë janë 3 fshatra që banojnë me Maqedonas, Kerçisht i Sipërm, Kërçisht i Poshtëm dhe Erbele.

Fshati Vrbnik veri-lindje nga Korça në Bilishit në kufirin shqiptaro – grek në drejtim të Kosturit.

Zona e Prespës së Vogël ka 9 fshtara: Tuminec, Gorica e Sipërme, Gorica e Poshtme, Glloboçani, Shulin, Pustec, Leska, Zrnoskoi Çerje.

Zona e Gorës ka 9 fshatra: Shishtavec, Orshek, Çernoleve, Borje, Orgosta, Zapod, Kosharishta, Pakishta, Oçikle.

Pjesëtarët e pakicës maqedonase i përkasin fesë së krishterë (ortodokse) dhe fesë myslimane. Pakica kombëtare maqedonase shikohet nga shteti shqiptar si një urë e rëndësishme e bashkëpunimit midis Shqipërisë dhe Maqedonisë.

“Daily Express”: Shqipëria – zbuloni disa nga brigjet më të bukura të vendit ballkanik

Aurora Bosotti shkruan në të përditshmen britanike “Daily Express”.

Global 360

NATO me udhëheqje të re: Lidhjet e Mark Rutte-s me Kosovën ndër vite

Sekretarët e përgjithshëm të NATO-s zgjidhen me konsensus nga të 32 vendet anëtare.

Diplovista

Bregu: Zero roaming me BE-në deri më 2027

Perspektiva e Bashkimit Evropian për Ballkanin Perëndimor nuk është më një proces datash, BE-ja po ndryshon, ndoshta duhet të ndryshohet…

Gjeopolitika

Pika të zeza apo të ndritshme?

Viti 2024 duket që do të shënjohet nga luftrat dhe zgjedhjet, të cilat do të ndikojnë në fatin e një…

OPED

Shqipëria, emigrantët dhe BE

Ndërsa procesi i votimit në vendet e BE edhe pak i afrohet fundit, pak ditë më parë kryeministrja e Italisë,…

Profil

Ibrahim Kodra, “poskubisti” i fundit në Europë

Kur ishte fëmijë, portreti që i bëri komandantit të xhandarmërisë së qytetit rezultoi fatsjellës për të.

Masmedia

“Daily Express”: Shqipëria – zbuloni disa nga brigjet më të bukura të vendit ballkanik

Aurora Bosotti shkruan në të përditshmen britanike “Daily Express”.