Fqinjësia, reciprocitet dhe përgjegjësi!

Fqinjësia është dëgjimi, mirëkuptimi, pranimi, ndihma, siguria, prania, lidhja dhe mbështetja.


Nga Isidor Koti

Fqinjësia, reciprocitet dhe pergjegjesi!

Ata që e kanë provuar e dinë se çfarë po humbin. Kush largohet, e di se çfarë do të thotë. Kush largohet, e di se çfarë humbet. Komuniteti është ai që ne kërkojmë gjatë gjithë jetës sonë, është gjithçka që është e dobishme për qenien njerëzore, gjithçka që ne do të dëshironim.

Fqinjësia është dëgjimi, mirëkuptimi, pranimi, ndihma, heshtja, siguria, prania, përkatësia, lidhja, rritja e brendshme, pjekuria emocionale, ndarja dhe mbështetja. Komuniteti krijon bazat e tij në një tokë të bërë pjellore nga dashuria, besimi, reciprociteti dhe përgjegjësia individuale dhe kolektive.
Të jetosh në një qytet, të madh apo të vogël, nuk është një fat i pashmangshëm. Në të vërtetë, ka nga ata që besojnë se ky model i bashkëjetesës bie ndesh me një nivel të dëshirueshëm të cilësisë së jetës, i cili është nga natyra e tij e papajtueshme me rrethimin e trafikut të automjeteve, rrugëve të mbipopulluara ose me ndotjen e ajrit. Për të mos përmendur shtëpitë e përbëra nga apartamente të mbledhura së bashku për të formuar ndërtesa dhe ndërtesa ku qiramarrësit nuk e dinë emrin ose fytyrën e fqinjit.

Vendet dhe strukturat që përmbajnë elementët e komunitetit, një qasje e qëndrueshme ekonomike dhe mjedisore, madje edhe një afinitet në vizionin e botës, janë të privilegjuara. Hipotezat alternative të jetës dhe bashkëjetesës të bëra nga zgjedhja e vetëdijshme nga njerëzit dhe familjet që kanë ndërtuar një sistem rregullash të përbashkëta dhe hapësirave të tyre në të cilat t’i zbatojnë ato pjesë për pjesë.

Fjalët dhe pamjet na përkëdhelin dhe, së bashku, ne kërcejmë në këtë shkëmbim të historive dhe emocioneve, shikojmë njëri-tjetrin, kuptohemi, dëgjojmë njëri-tjetrin, ndihmojmë njëri-tjetrin! Sa e mrekullueshme, ky është komuniteti! Lumturia, lidhja, ndjenja e dobisë, mirënjohja, dashuria. Përreth, jeta rrjedh, respekt i madh na rrethon … heshtje që flasin për afërsi, lajmëtarë të besimit, pranisë dhe mbështetjes.

Gjithçka ndodh ashtu siç duhet të ndodhë, edhe qielli ndihmon në krijimin e atmosferave të ndryshme, të ndryshueshme, një rreze dielli hyn nga një dritare që e ngroh dhe e ndriçon, nga tjetra bie shi …Sa e mrekullueshme, ky është komuniteti! Gjithçka ndodh ashtu siç duhet të ndodhë.

Rezidenca “Cullinan East”, harmonia perfekte mes luksit modern dhe natyrës!

Në zemër të Tiranës, në lagjen e mrekullueshme të Mulletit po ndertohet një kompleks rezidencial unik

Global 360

Komandanti i NATO-s për Evropën: Po shtojmë forcat në Kosovë

Cavoli vlerësoi se tensionet etnike në Bosnjë gjithashtu kanë potencial për të përshkallëzuar dhe destabilizuar rajonin e Ballkanit Perëndimor

Diplovista

Moisiu: Greqia të ndryshojë sjelljen ndaj Shqipërisë!

Ish-presidenti i Shqipërisë Alfred Moisiu, intervistë për Euronews Albania

Gjeopolitika

Pika të zeza apo të ndritshme?

Viti 2024 duket që do të shënjohet nga luftrat dhe zgjedhjet, të cilat do të ndikojnë në fatin e një…

OPED

Fjala është e para!

Na pëlqejnë fjalët e mençura dhe i marrim me vete! Ndaj fjala mbetet e para dhe e fundit si ajri…

Profil

Ibrahim Kodra, “poskubisti” i fundit në Europë

Kur ishte fëmijë, portreti që i bëri komandantit të xhandarmërisë së qytetit rezultoi fatsjellës për të.

Masmedia

Rezidenca “Cullinan East”, harmonia perfekte mes luksit modern dhe natyrës!

Në zemër të Tiranës, në lagjen e mrekullueshme të Mulletit po ndertohet një kompleks rezidencial unik