Balla: Rritet numri i shërbimeve online në Gjendjen Civile

Ministri i Brendshëm, Taulant Balla: Ky shërbim do të kursejë kohë dhe para për qytetarët


Qeveria ka vendosur që të rrisë numrin e shërbimeve ndaj qytetarëve që ofrohen online në gjendjen civile. Ministri i Brendshëm, Taulant Balla tha se ky shërbim do të kursejë kohë dhe para për qytetarët.

“Thellimi i reformës për sistemin e  gjendjes civile. Dy javë më parë komunikova ndryshimet  e bëra për sistemin e adresave, ndërsa gjendja civile me këto ndryshime çohet në një nivel tjetër procesi i digjitalizimit të shërbimeve që ofron duke shtura numrin e shërbimeve online dhe kjo është një ndarje e mirë mes atyre pak shërbimeve që do të mbeten në formën e tyre tradicionale dhe pjesa tjetër online duke rregulluare dhe disa problematika ligjore që lidhen me njohjen e vulës digjitale apo vlefshmërisë të këtyre dokumenteve,” tha Balla.

Duke dhënë një shembull të rëndësisë dhe lehtësive që ofrojnë shërbimet online, Balla tha se në 2 vite janë lëshuar 11.3 milionë certifikata online duke kursyer 13.2 milionë euro nga xhepat e qytetarëve.

“Gjatë dy viteve të fundit nga zyrat e gjendjes civile janë lëshuar 11.3 milionë certifikata digjitale e përkthyer kjo në vlerë financiare të kursyer nga xhepat e qytetarëve është 13.2 milionë euro. Këtu nuk llogaritet as koha e humbur nga qytetarët. Ky revolucion digjital ka kursyer kohë, ka përshpejtuar shërbime pro edhe kursim të parave nga xhepat e qytetarëve. Kjo është arritja e parë dhe ne do e çojmë më tej këtë shërbim,” tha Balla.

Në fund ministri u bëri thirrje qytetarëve qe jetojnë brenda dhe jashtë vendit që të deklarojnë vendbanimet dhe vendqëndrimet pasi është detyrim ligjor.

“Tjetra lidhet një ndërthurje me çështjen e adresave. I drejtohem çdo qytetari është detyrim ligjor deklarimi vendbanimit dhe vendqëndrimit.  Në ligj në bëjmë të detyrueshëm deklarimin e vendbanimit dhe vendqëndrimit. Shqiptarët që jetojnë jashtë mund ta bëjnë këtë gjë online përmes e-Albania. Në këtë mënyrë krijojmë një regjistër të plotë të gjithë shqiptarëve kudo që jetojnë. Janë 14 mijë shqiptarë që jetojnë jashtë Shqipërisë që kanë kryer këtë detyrim. Shqipëria është sot një nga vendet kampion në Evropë për numrin e  shërbimeve online që ofrohen,” tha ai.

Lufta, te pragu?

Izraeli dhe Irani, në një rajon të nxehtë sic është Lindja e Mesme kanë njohur së bashku raporte komplekse me…

Global 360

Izraeli kërkon mbledhjen e Këshillit të Sigurimit pas sulmit të Iranit

Izraeli ka kërkuar që Këshilli i Sigurimit i OKB-së të mbajë një mbledhje urgjente sot për të dënuar sulmin e…

Diplovista

Moisiu: Greqia të ndryshojë sjelljen ndaj Shqipërisë!

Ish-presidenti i Shqipërisë Alfred Moisiu, intervistë për Euronews Albania

Gjeopolitika

Pika të zeza apo të ndritshme?

Viti 2024 duket që do të shënjohet nga luftrat dhe zgjedhjet, të cilat do të ndikojnë në fatin e një…

OPED

Lufta, te pragu?

Izraeli dhe Irani, në një rajon të nxehtë sic është Lindja e Mesme kanë njohur së bashku raporte komplekse me…

Profil

Ibrahim Kodra, “poskubisti” i fundit në Europë

Kur ishte fëmijë, portreti që i bëri komandantit të xhandarmërisë së qytetit rezultoi fatsjellës për të.

Masmedia

Lufta, te pragu?

Izraeli dhe Irani, në një rajon të nxehtë sic është Lindja e Mesme kanë njohur së bashku raporte komplekse me…