Ekonomia, asi nën mëngë për paqen në Ballkan

Konferenca kombëtare “Italia dhe Ballkani Perëndimor: rritje dhe integrim”, një aktivizim i ri politik të Italisë në rajon

Antono Tajani, Ministër i Jashtëm i Italisë

Nga Antono Tajani, Ministër i Jashtëm i Italisë

Konferenca kombëtare “Italia dhe Ballkani Perëndimor: rritje dhe integrim” që do të zhvillohet në Trieste të martën, më 24 janar është një nismë që dëshiroja fort të ratifikoja si një aktivizim i ri politik të Italisë në rajon, duke nisur një strategji kombëtare për të forcuar prania e bizneseve tona, por edhe për të nxitur ndërlidhje më të madhe ekonomike të vendeve të Ballkanit Perëndimor. Ne duhet të përshpejtojmë një proces zhvillimi të qëndrueshëm që ka një objektiv strategjik politik: edhe nëpërmjet ekonomisë, të rrisim stabilitetin dhe sigurinë në kufijtë tanë.

Nuk është rastësi që shoqatat kryesore të botës prodhuese italiane të interesuara për Ballkanin Perëndimor do të takohen në Trieste, së bashku me institucionet e thirrura për t’i shoqëruar në tregjet e huaja.

Veprimet për të mbështetur eksportet tona do të jenë në gjendje të përforcojnë një tendencë tashmë në vijim, duke pasur parasysh se në vitin 2021 ne rikuperuam dhe tejkaluam nivelet e regjistruara para pandemisë, duke rritur eksportet tona me 4.7% krahasuar me vitin 2019. Në nëntë muajt e parë të 2022 ne shënojmë një rritje prej 31% krahasuar me të njëjtën periudhë të vitit 2021. Gjithashtu do të mund të përfitohet nga një tendencë dinamike dhe pozitive në rritjen ekonomike të vendeve të zonës. Mjafton të thuhet se PBB-ja në Serbi u rrit me 24% në periudhën dyvjeçare 2020-2022.

Për të rritur pjesët e tregut të produkteve tona, në muajt në vijim do të kryejmë aksione të shumta promovuese, sipas një programi të diferencuar sipas vendeve, i cili favorizon ofertën e kompanive tona përmes kanaleve të shpërndarjes në shkallë të gjerë të vendeve të Ballkanit. Kjo do të thotë se kompani të shumta agroushqimore, qindra sipërmarrje të vogla dhe të mesme, do të gjejnë vend në raftet e 700 pikave të shitjes në kënde kushtuar Made in Italy. Për më tepër, në maj Italia do të jetë partnere në panairin kryesor ndërkombëtar të sektorit bujqësor në Evropën Juglindore që do të zhvillohet në Serbi.

Në Trieste do të sqarojmë se kemi vënë në dispozicion të kompanive tona, veçanërisht atyre të vogla dhe të mesme, një linjë specifike financimi që do t’u mundësojë atyre të përballojnë me sukses prezencën e tyre në Ballkan.

Në Trieste do të konfirmojmë se me Fondin 394/81, të menaxhuar nga Simest, kemi krijuar një kuotë specifike prej 200 milionë të rezervuara për operacionet në Ballkanin Perëndimor. Kompanitë do të jenë në gjendje të përdorin fondin për të financuar aksesin në këto tregje, për të përmirësuar përdorimin e e-Commerce, për të mbuluar kostot për certifikimin e produkteve të tyre, për të punësuar përkohësisht menaxherë të specializuar në teknikat dixhitale për eksport, ose për të financuar studimet e fizibilitetit. pjesëmarrje në panaire apo konsulencë profesionale. Këto kredi do të gëzojnë një pjesë prej 10% të pakthyeshme, pjesa tjetër me norma shumë të kontrolluara dhe me një përjashtim total nga kërkesa për garanci. Në muajt e ardhshëm, ne do t’i kushtojmë vëmendje të madhe edhe projekteve transnacionale që përfshijnë zonën e Ballkanit Perëndimor. Në këtë strategji, çështja e lidhjes rajonale luan një rol qendror, me projektet e zhvillimit infrastrukturor që lidhen me të – veçanërisht në sektorin hekurudhor – dhe atë të tranzicionit energjetik dhe ekologjik.

Në Trieste do të diskutojmë se si të përgjojmë fondet e BE-së të destinuara për krijimin e “Korridorit 10 Pan-Evropian”, i cili përshkon Austrinë, Slloveninë, Kroacinë, Serbinë, Maqedoninë e Veriut dhe Greqinë, duke përfunduar në portet greke të Selanikut dhe Igumenicës. Këto janë punë strategjike për Italinë për integrimin ndërrajonal të Ballkanit dhe për lidhjet me Italinë, por përfshin edhe rreth 2 miliardë vende pune, të cilat bëhen 6.5 miliardë nëse marrim parasysh edhe fondet e vëna në dispozicion nga Pnrr kroate, për të përgjuar të cilat do të jetë e nevojshme të ndërmerren veprime incizuese ndaj bankave shumëpalëshe të zhvillimit, si BERZH dhe BEI (e pranishme në Trieste), me misione institucionale që shoqërojnë kompanitë tona.

Një tjetër synim i përbashkët i vendeve të rajonit është arritja e progresit në frontin e tranzicionit energjetik. Vendet e Ballkanit Perëndimor kanë ende një shkallë të lartë varësie nga lëndët djegëse fosile për prodhimin e energjisë elektrike. Është gjithashtu thelbësore që këto vende të fillojnë një tranzicion drejt metodave më të qëndrueshme, duke rritur investimet në burimet e rinovueshme. Do të tregojmë se cilat janë burimet e shumta të financimit të llojeve të ndryshme, kombëtare, evropiane dhe shumëpalëshe.

Ende po mendoj për operacionet që po zhvillohen në zonën e Saçes, e pranishme edhe në Trieste, të cilat sigurisht do të jenë një forcë shtytëse për blerjen e porosive të rëndësishme nga kompanitë tona. Italia është tashmë një pikë referimi në Ballkan. Mendoni vetëm për linjën e energjisë midis Italisë dhe Malit të Zi, urën e parë elektrike të ndërtuar nga Terna midis Italisë dhe Ballkanit. Prandaj do të na kërkohet të forcojmë rolin tonë si një qendër evropiane dhe mesdhetare në transmetimin e energjisë elektrike, duke zgjeruar veprimin tonë në zonë. Më 24 janar në Trieste do të fillojmë pra një rrugëtim të përbashkët dhe një përpjekje kolektive të të gjitha energjive të vendit. Italia dëshiron të luajë një rol kyç dhe dëshiron të jetë protagoniste në procesin e zhvillimit dhe integrimit me tregjet e Bashkimit Evropian me një zonë me interes strategjik për ne. Rriteni ekonominë për të konsoliduar paqen dhe stabilitetin.


* Fjala e Zëvendës Kryeministrit dhe Ministrit të Punëve të Jashtme dhe Bashkëpunimit Ndërkombëtar të Italisë, Antonio Tajani, publikuar në
gazetën italiane “Sole 24 ore”.

Sulmi kibernetik nga Irani, Shqipëria plan strategjik për sigurinë e informacionit

Autoritetet publikuan sot planin strategjik për sigurinë e informacionit, pas sulmit kibernetik të ardhur prej Iranit

Global 360

A do të ndikojë tërmeti në zgjedhjet e 14 majit në Turqi?

Erdogan ka shpallur një gjendje të jashtëzakonshme tre-mujore pas katastrofës së tërmetit vdekjeprurës.

Diplovista

Ambasadori Alastair King-Smith: Shqipëria historikisht është lidhur me Mbretërinë e Bashkuar

Ambasadori i Mbretërisë së Bashkuar Alastair King-Smith, në një intervistë mbrëmjen e sotme për Grida Dumën në “Top Story”, ka…

Gjeopolitika

Erdogan: Nuk ka anëtarësim në NATO për Suedinë!

Deklarata e vjen pas protestës së mbajtur në Stokholm, ku u dogj edhe një kopje e Kuranit, librit të shenjtë…

OPED

“Serbia 2022”, në gjunjë nga Moska dhe barikadat antiperëndimore!

Gjeneral Piro Ahmetaj është ekspert për SK, Rajonin dhe NATO, Zv/Pesident i Këshillit të Atlantikut dhe Ish: Këshilltar i Presidentit të…

Profil

Mit’hat Frashëri, avokati i shquar i Shqipërisë

Kemi marrë nga një shqiptar i Amerikës, Z. Lumo Skëndo, një thirrje në favor të pavarësisë së vendit të tij…

Masmedia

Si shpëtoi për 30 vjet Matteo Messina Denaro, kryemafiozi i Cosa Nostra

Kreu i Cosa Nostra-s dhe i arratisuri kryesor italian nuk gjendej prej 30 vitesh, edhe pse tashmë diheshin shumë gjëra…